WK MTB Les Gets 2022 | Peter Sagan in de e-bike wedstrijd

Sport
25 August 2022 — Jeffry Goethals

Peter Sagan aan de start van het e-bike wereldkampioenschap? We hadden het nieuws al een tijdje geleden vernomen, zonder er van uit te gaan dat het echt was. Maar het is dus geen grap: de Slovaakse renner zal vrijdag om 11u30 aan de start van de wedstrijd staan!

Hoewel Peter Sagan in de loop der jaren is uitgegroeid tot een van de meest succesvolle renners in het wegwielrennen (3 wereldtitels op rij, één Ronde van Vlaanderen, één Paris-Roubaix, 7 groene truien in de Tour de France, …), mogen we niet vergeten dat de Slovaak is begonnen met mountainbiken, en dat hij het op dat gebied best goed deed. Voordat hij definitief overstapte naar de weg, won hij de Europese en Wereldtitel bij de junioren in 2008.

In Les Gets zal hij ongetwijfeld de grote attractie zijn van de e-bikewedstrijd, die voor de rest niet talrijk is bezet (12 dames en 36 heren). Tijdens de persconferentie die deze woensdag om 12 uur in de Specialized Factory Racing tent werd gegeven, waren er alvast veel nieuwsgierigen. Velen van hen waren er om de Slovaakse renner te zien en hem de reden van zijn aanwezigheid in het ski resort in de Haute-Savoie te horen uitleggen.

Welk resultaat kan hij behalen? Niemand weet het en hij heeft enkel het doel om de race uit te rijden: “Ik ben hier in alle ernst maar ik wil ook plezier maken en genieten, ik verwacht geen top resultaat maar we zullen zien. […] Op een e-bike is je eigen lichaamsgewicht erg belangrijk en ik ben vrij zwaar, ik heb geen voordeel in de beklimmingen. Met 20 kg minder kun je echt vliegen, maar ik niet. De inspanning is nog zwaarder dan ik had verwacht.”

“Ik ben in ieder geval erg blij om hier te zijn en weer op de mountainbike te zitten. Als iemand me in januari had gezegd dat ik dit ging doen, zou ik gezegd hebben: « nee, ik race enkel op de weg » maar uiteindelijk is het een goed idee om iets anders te doen na dit seizoen, eindelijk iets leuks!”

Veel ervaring en voorbereiding heeft Sagan ook niet ten op zichte van de concurrentie: “Na de Tour [de France], bleef ik vrij rustig, ik bracht twee weken door in Utah waar ik heb zitten mountainbiken. Zowel op de gewone als de elektrische.” Toch konden we hem tijdens de verkenning vanaf de zijkant van het circuit observeren en we waren onder de indruk van zijn natuurlijk talent op de fiets, ook op de technische beklimmingen. Zijn aanwezigheid trekt alvast veel aandacht, en we zijn benieuwd naar zijn “show” in de wedstrijd zelf.