Worlds Marathon 2022 | Nieuwe regenboogtruien voor Pauline Ferrand-Prévot en Sam Gaze!

Door Jan Geys -

  • Sport

Worlds Marathon 2022 | Nieuwe regenboogtruien voor Pauline Ferrand-Prévot en Sam Gaze!

Pauline Ferrand-Prévot valt niet stoppen!Na haar wereldtitels in de shorttrack en crosscountry won de Française deze zaterdag in Denemarken ook nog eens het wereldkampioenschap marathon!Bij de mannen doet Sam Gaze amper onder, voor hem is het de tweede wereldtitel van het jaar!

Op een zeer snel parcours – met toch redelijk wat singletracks – waren de verschillen nooit erg groot. Het peloton werd beetje bij beetje kleiner totdat er slechts drie kanshebbers overbleven voor de overwinning.In de sprint versloeg Pauline Ferrand-Prévot de Britse Annie Last, terwijl Jolanda Neff net voor de laatste rechte lijn de handdoek in de ring moest werpen. De jonge Deense Sofie Pedersen werd voor eigen publiek vierde, haar landgenote Caroline Bohé vijfde.Uittredend wereldkampioene Mona Mitterwallner eindigde als 8ste. Rosa van Doorn werd op de 20ste plaats de beste (en enige) Nederlandse in de uitslag.

Uitslag WK MTB Marathon (XCM) 2022 Haderslev vrouwen:

Goud voor Sam Gaze

Bij de mannen won sterke beer Sam Gaze op een terrein dat perfect bij zijn kwaliteiten past.De Nieuw-Zeelander nam halverwege de race de leiding en gaf de wedstrijd nooit meer uit handen, ook al bleven de verschillen klein.

En met deze zege zit Sam Gaze dit jaar ook al aan twee wereldtitels, aangezien hij in Les Gets ook al de shorttrack won. Door een val moest hij enkele dagen later opgeven in de crosscountry met een gebroken sleutelbeen en ribben. Drie weken later bleek hij daarvan dus al voldoende hersteld.

Sam Gaze haalde het voor de Duitser Andreas Seewald en de Deen Simon Andreassen, die met zijn bronzen plak eindelijk nog eens een mooie prestatie neerzet. Hans Becking was in Haderslev de beste Nederlander, hij werd 12de. Teus Ruijter werd 39ste, Wim de Bruin 56ste en Tim Smeenge 68ste. Belgisch kampioen Frans Claes eindigde op een teleurstellende 60ste plaats, Jochen De Vocht werd 88ste.

Uitslag WK MTB Marathon (XCM) 2022 Haderslev mannen:

Volledige uitslagen via https://www.uci.org/competition-hub/2022-uci-mtb-marathon-world-championships-xcm/15cCrUPCUPdyko1GUsMqIM

Foto’s copyright UCI

DoorJan Geys