Worlds MTB 2017 - U23: Sam Gaze volgt zichzelf op, Milan Vader vijfde!

Sport
8 September 2017 — Jan Geys

De Nieuw-Zeelander Sam Gaze heeft in het Australische Cairns zijn wereldtitel bij de U23 met een jaar verlengd. Milan Vader kon het zwaar gehavende Nederlandse kamp troost bieden met een schitterende vijfde plaats, terwijl de Belgen niet in het stuk voorkwamen.

Eindelijk kan je wel zeggen in het geval van Milan Vader. Nadat zijn wereldbekerseizoen dit jaar slechter liep dan verwacht, iets wat hij zelf ook toegaf in Val di Sole, kon hij zich geen beter moment kiezen om terug aan te knopen met de goede resultaten van 2016. Vader reed tijdens de wereldkampioenschappen MTB in Cairns een zeer constante wedstrijd om finaal als vijfde af te klokken.

Het Nederlandse U23-kamp kon deze opsteker wel gebruiken nadat het de voorbije dagen zowel Marc Bouwmeester als David Nordemann zag uitvallen. In het geval van Bouwmeester was dat ook letterlijk het geval, want de jonge Nederlander maakte op training een stevige smak. Bouwmeester liep bij die val een breuk op tussen de nek en de schedel en er staat hem dan ook een lange revalidatie te wachten. Op zijn Facebookpagina stelde hij ondertussen iedereen wel gerust en blikt hij al vooruit naar het moment waarop hij begin 2018 weer gewoon zal kunnen trainen.

Foto copyright UCI/Cerveny

David Nordemann werd dan weer ziek op de vooravond van de wedstrijd (keelpijn en koorts) en moest zeer aangedaan forfait geven voor zijn hoogtepunt van het jaar, zeker omdat we in Val di Sole al zagen dat Nordemann in uitstekende doen verkeerde en er voor zijn beste prestatie in een wereldbeker tekende. Nordemann was dan ook met de nodige ambitie naar Cairns afgezakt.

Naar de wedstrijd nu, een wedstrijd waarin de Nieuw-Zeelander Sam Gaze (Specialized) zijn wereldtitel bij de beloften kon verlengen.

Foto copyright UCI/Cerveny

Sam Gaze maakte deel uit van een kopgoepje van zeven waarvan ook zijn landgenoot Ben Oliver deel uitmaakte. De eerste die na een lelijke val wegviel uit de kopgroep, was de Let Martins Blums, recent nog winnaar van de wereldbeker U23. De Let eindigde uiteindelijk als 14de.

Na een eerste prik van Sam Gaze kon enkel de Zuid-Afrikaan Alan Hatherly het wiel van de kiwi nog houden. Dat duo werd even verderop gevolgd door de Duitser Maximilian Brandl.

Na een nieuwe aanval van Gaze, in de vijfde ronde, moest ook de Zuid-Afrikaan zijn meerdere erkennen in de Nieuw-Zeelander. Gaze wordt soms wel de Nieuw-Zeelandse Kulhavy genoemd, maar wordt in zijn opmars naar de top vaak gehinderd door gezondheidsproblemen. Al sinds zijn jeugd heeft hij last van migraineaanvallen, maar in Cairns toonde hij dat hij één van de beste bikers is van zijn generatie wanneer alle puzzelstukken in elkaar vallen.

Foto copyright UCI/Cerveny

Winst dus voor Sam Gaze …

Elf seconden later bezorgde Alan Hatherly Zuid-Afrika nog eens een medaille op de wereldkampioenschappen U23, acht jaar na de gouden medaille van de betreurde Burry Stander. De Duitser Maximilian Brandl werd derde op 51 seconden.

Foto copyright UCI/Cerveny

De Deen Sebastian Fini Carstensen viel met zijn vierde plaats net naast het podium.

Op zijn beurt gevolgd door Milan Vader.

Het Belgische kamp moet zich dan weer optrekken aan de 27ste plaats van Wout Alleman.

Ook Pierre de Froidmont kon, ondanks zijn goede vorm op dit moment, niet beter doen dan een 40ste plaats.

Uitslag WK XC 2017 Cairns – U23 Heren:

Download (PDF, 288KB)