Worlds XC 2018 | Zwitserland wint de Team Relay

Door Jurgen Groenwals -

  • Sport

Worlds XC 2018 | Zwitserland wint de Team Relay

De strijd om de Wereldbeker is nog maar net afgelopen of het moment om uit te maken wie de regenboogtrui zal dragen, dringt zich reeds op. In Zwitserland worden we dit jaar getrakteerd op een dubbel evenement: downhill en crosscountry. Bij wijze van opwarming en om alvast even de conditie van de verschillende landen na te gaan, beginnen deze wereldkampioenschappen met de crosscountry Team Relay. Zwitserland houdt de zege thuis, alhoewel Duitsland het hen niet gemakkelijk maakte.

Pauline Ferrand-Prevot en Maxime Marotte leiden het Franse team dat verder aangevuld wordt door Mathis Azzaro, Loana Lecompte en Joshua Dubeau.

Maar de Zwitsers in hun thuiswedstrijd kloppen zou geen makkie worden. De Zwitserse selectie bestaat namelijk uit niemand minder dan Nino Schurter, Jolanda Neff en Sina Frei, de drie eindwinnaars in hun respectieve categorie in de Wereldbeker. Filippo Colombo en Alexandra Balmer vervolledigen het team.

Mathieu Van der Poel is natuurlijk de vaandeldrager van het Nederlandse team.

Maar het zijn de Duitsers waarvoor Zwitserland het meest schrik moet hebben. Vanaf de eerste ronde valt het Duitse team constant aan.

Wanneer de dames hun intrede op het parkoers maken, neemt de wedstrijd een interessante wending. Jolanda Neff rijdt op kop en maakt zich klaar om – met een tikje op de schouder – de wissel aan Nino Schurter door te geven. De Duitse Ronja Eibl perst er een flinke inspanning uit, haalt Jolanda Neff in en glijdt zo in het wiel van de Zwitserse kampioene mee naar de wisselzone.

Net voor de wisselzone sprint de Duitse uit het wiel van Jolanda Neff en vertraagt zo de wissel met Nino Schurter. Dat leidt ertoe dat Manuel Fumic en Nino Schurter zij aan zij de laatste ronde ingaan.

Maar dat is buiten de indrukwekkende fysieke conditie van de Zwitser gerekend. Uiteindelijk wint Nino Schurter nog met dertien seconden voorsprong op Manuel Fumic.

Wat een wedstrijd ! Dat verhoopt het beste op de rest van dit wereldkampioenschap. Een wereldkampioenschap waar wij natuurlijk uitgebreid verslag van doen, dankzij ons team ter plaatse.

Volledig uitslagen: http://www.tissottiming.com/Live/Index?id=0003100201030101FFFFFFFFFFFFFFF2&style=Tissot

DoorJurgen Groenwals