Wout Alleman laat moeilijke periode achter zich met ritwinst in Andalucia Bike Race

Sport
28 February 2023 — Jan Geys

In juni vorig jaar kreeg toenmalig Belgisch kampioen Wout Alleman na een goede seizoensstart een zware donderslag te verwerken toen bij hem klierkoorts werd vastgesteld. Het seizoen 2022 kwam daardoor abrupt ten einde. Nu meer dan zes maanden later schijnt de zon sportief weer voor de in Italiaanse loondienst rijdende Belg. Alleman en zijn teammaat Fabian Rabensteiner pakten in de tweede rit van de Andalucia Bike Race de felbegeerde ritwinst.

De tweede rit van de Andalucia Bike Race 2023 ging onder de zon van start voor de deuren van de kathedraal van Jaén. Behalve de prachtige Andalusische paden zouden de renners onderweg echter nog te maken krijgen met een onverwachte tegenstander: op de top van El Pincho, de hoogste klim van de dag, lag er immers een witte laag sneeuw te wachten.

Het duo Wout Alleman en Europees kampioen Fabian Rabensteiner liet het niet aan hun hart komen en trok al vroeg in de wedstrijd op avontuur. “Vandaag besloten we om vanaf het begin aan te vallen omdat we gisteren pech hadden met de weersomstandigheden en we tijd verloren. We voelden ons allebei erg goed en we zijn erin geslaagd om een mooie voorsprong te nemen.”

Door de sneeuw en het ijs op de top van El Pincho moesten de renners voorzichtig afdalen. Aan de finish was het verschil met de nummers twee van de dag echter aanzienlijk. Tiago Ferreira en Andreas Miltiadis werden op meer dan twee minuten van de etappewinnaars tweede, gevolgd door de Italianen Francesco Failli en Riccardo Chiarini. Hans Becking en Jose Dias eindigden als vijfde vandaag.

De winnaars van de eerste rit, de Polen Michal Paluta en Pawel Bernas, wisten hun leiderstrui te redden maar zien de dagwinnaars wel naderen tot op 19 seconden.

Aanvallen is de beste verdediging, moeten Janina Wüst en Txell Figueras gedacht hebben. De winnaressen van de openingsrit konden echter niet verhinderen dat ze op de klim naar El Pincho werden bijgehaald door de Litouwse Katazina Sosna en de Zwitserse Irina Luetzelschwab. Meer zelfs, dit laatste duo ging erop en erover en pakte aan de finish een verdiende ritzege. “Het was een snelle etappe. Na de eerste 20 kilometer zaten we vooraan en nadien leidden we de hele race. Het was erg leuk omdat het sneeuwde op de top en de temperatuur laag was, maar het terrein was goed.”

Ondanks dat ze de ritzege aan Sosna en Luetzelschwab moesten laten, behielden Janina Wüst and Txell Figueras wel de leiding in het algemeen klassement.

Uitslagen rit 2 Andalucia Bike Race 2023:

Elitevrouwen:

 1. Katazina Sosna – Irina Luetzelschwab TEAM TORPADO BULLS SWISS 02:45:25
 2. Lejla Njemcevic – Stefanie Dohrn CANYON ALLEBIKE 02:47:28
 3. Txell Figueras – Janina Wüst BUFF®-MEGAMO TEAM 02:48:04

Elitemannen:

 1. Fabian Rabensteiner – Wout Alleman WILIER PIRELLI FACTORY 02:12:50
 2. Tiago Ferreira – Andreas Miltiadis DMT-BLACKJACK 02:16:39
 3. Francesco Failli – Riccardo Chiarini TADDEI FACTORY TEAM 02:16:40

Tussenstand:

Elitevrouwen:

 1. Txell Figueras – Janina Wüst BUFF®-MEGAMO TEAM 05:48:01
 2. Katazina Sosna – Irina Luetzelschwab TEAM TORPADO BULLS SWISS 005:48:19
 3. Lejla Njemcevic – Stefanie Dohrn CANYON ALLEBIKE 05:49:38

Elitemannen:

 1. Michal Paluta – Pawel Bernas JBG2 TEAM 04:44:28
 2. Fabian Rabensteiner – Wout Alleman WILIER PIRELLI FACTORY 04:44:47
 3. Francesco Failli – Riccardo Chiarini TADDEI FACTORY TEAM 04:45:37

Volledige uitslag via www.andaluciabikerace.com

Foto’s copyright Andalucia Bike Race