XCO: De Belgische en Europese kampioenschappen verhuizen van locatie!

Door Jan Geys -

XCO: De Belgische en Europese kampioenschappen verhuizen van locatie!

Het hing al een tijdje in de lucht en de kogels zijn eindelijk door de kerk. Nadat Ottignies zijn kandidatuur voor het Belgisch kampioenschap XCO had ingetrokken, ging men op zoek naar een alternatief en dat is nu gevonden in het Waalse Erezée. En ook het Europees kampioenschap XCO, dat oorspronkelijk gepland stond in Turkije, moest op zoek naar een alternatief doordat heel wat landen al aangaven niet naar Turkije te willen afzakken door de onveilige situatie in het land. Dat Europees kampioenschap verhuist naar het Italiaanse Darfo Boario Terme.

Belgisch kampioenschap Erezée

Het is dus Erezée geworden, dit dankzij de inzet van Simon Guening en zijn team, die ook verantwoordelijk zijn voor een manche van de Wallonia Cup in datzelfde Erezée. De Belgische wielerbond moet nog wel officieel zijn fiat geven, maar dat lijkt slechts een formaliteit aangezien de Belgische kampioenschappen over minder dan drie maanden zullen plaatsvinden.

Wat er nu gaat gebeuren met het Belgisch kampioenschap marathon is nog een vraagteken.

Europees kampioenschap in Darfo Boario Terme

Julien Absalon werd vorig jaar in het Zweedse Huskvarna gekroond tot Europees kampioen.

De Europese Wielerunie kondigde vandaag officieel de verhuis aan van de Europese kampioenschappen XCO naar het Italiaanse Darfo Boario Terme, dat tussen het Gardameer en het Comomeer ligt. Normaal gezien stonden de Europese kampioenschappen XCO dit jaar gepland in het Turkse Istanbul, maar heel wat nationale federaties (waaronder Nederland en Zwitserland) hadden al aangegeven dat ze niet naar Turkije willen afzakken uit schrik dat men de veiligheid van de deelnemers niet kan garanderen. De Europese Wielerunie heeft na lang twijfelen toch beslist om de Europese kampioenschappen te verhuizen, om toch maar de beste renners aan de start te krijgen. De Europese Wielerunie gaf nog aan te hopen om in de toekomst snel naar Turkije terug te keren.

De Europese kampioenschappen vinden dit jaar plaats van 27 tot 30 juli 2017. Naast de xc-wedstrijden staan er ook de xce-wedstrijden en de team relay op het programma.

Verder heeft de Europese Wielerunie ook de Europese kampioenschappen (XCO-XCE-XCR) van 2020 toegewezen aan het Oostenrijkse Graz. In 2018 en 2019 vinden de Europese kampioenschappen respectievelijk plaats in het Schotse Glasgow en het Tsjechische Brno.

DoorJan Geys