Yana Belomoina nieuwe Europese kampioene!

Door Jan Geys -

  • Sport

Yana Belomoina nieuwe Europese kampioene!

De Oekraïense Yana Belomoina veroverde vandaag met verve voor het eerst in haar carrière de Europese titel XC bij de elites. De Nederlandse Anne Terpstra eindigde daarin knap als zevende, terwijl Githa Michiels net buiten de top tien viel en elfde werd.

Wordt deze Belomoina de nieuwe ster van de crosscountry bij de dames? Op 24-jarige leeftijd lijkt het erop dat de Oekraïense dit seizoen helemaal tot ontbolstering is gekomen om de fakkel over te nemen van onder meer Gunn-Rita Dahle en Sabine Spitz.

Hier in Darfo Boario Terme stond er alvast geen maat op de Oekraïense die voor het eerst in haar carrière de Europese titel behaalde bij de elites. De andere gedoodverfde nieuwe vaandeldraagsters Jolanda Neff of Pauline Ferrand-Prévot waren niet bij machte om Belomoina het vuur aan de schenen te leggen.

Verder waren er ook enkele belangrijke afwezigen tijdens dit EK want zowel de Britse Annie Last (geen Britse selectie aanwezig tijdens dit EK), de Poolse Maja Wloszczowska (polsblessure na een val op training hier in Darfo Boario Terme) als de Zweedse Jenny Rissveds (die wegens familiale omstandigheden haar comeback op internationaal niveau nog wat uitstelt, maar onlangs verlengde ze wel haar Zweedse titel) pasten voor dit EK.

De dichtste belagers luisterden vandaag dan ook naar de namen Linda Indergand en de onverslijtbare Gunn-Rita Dahle. Nu ja, belagers kunnen we ze moeilijk noemen, daarvoor was de kloof gewoonweg te groot. Indergand moest als tweede al bijna drie en een halve minuut toegeven op Belomoina, terwijl Dahle als derde op 4’09” volgde.

De Duitse Sabine Spitz volgde als vierde al op meer dan vijf minuten. De Nederlandse Anne Terpstra sleepte in dit Europees geweld een mooie zevende plaats uit de brand, terwijl Githa Michiels door een val in de laatste ronde net buiten de top tien eindigde en elfde werd.

De uitslag:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2017/07/UEC-MTB-European-Championship-2017-XCO-Women-Elite-Ranking.pdf”]

DoorJan Geys