Zuid-Afrika aan het feest in koninginnenrit Cape Epic, Schurter en Forster opnieuw in geel!

Sport
22 March 2019 — Jan Geys

Philip Buys en Matthys Beukes hebben Zuid-Afrika de eerste ritzege bezorgd in deze Absa Cape Epic. Het duo kon als enige team het hoge tempo van Nino Schurter en Lars Forster bijhouden en verzette ook een flink deel van het werk om geletruidragers Avancini en Fumic op achterstand te zetten. Schurter en Forster bedankten Buys en Beukes door hen de ritzege te laten, terwijl Schurter en Forster met nog twee ritten te gaan opnieuw het klassement aanvoeren. Ook bij de vrouwen was er winst voor Zuid-Afrika.

Copyright Shaun Roy/Cape Epic

De koninginnenrit van Oak Valley naar Stellenbosch was er teveel aan voor de leiders in de tussenstand, Henrique Avancini en Manuel Fumic. Het was vooral deze laatste die meermaals sterretjes zag tijdens de rit. We waren vanmorgen amper uit de startblokken of Andri Frischknecht zette meteen iedereen onder druk. De groep spatte in verschillende stukken uit elkaar en Frischknecht liet zelfs zijn eigen ploegmakker Gert Heyns achter om toch maar extra steun te kunnen geven aan kopmannen Schurter en Forster. De mogelijke straftijd nam hij er maar wat graag bij.

En het bleek de juiste tactiek, want toen even later Lars Forster lek reed, was Frischknecht er als de kippen bij om zijn wiel af te staan. Wanneer ook Cink en Mantecon vooraan moesten lossen, bleven er nog twee teams over in de kop van de wedstrijd: Nino Schurter en Lars Forster van Scott-Sram en Philip Buys en Matthys Beukes van Pyga-Eurosteel.

Copyright Shaun Roy/Cape Epic

Beide teams werkten goed samen om de kloof met Avancini en Fumic verder uit te diepen. Toch zag het er even niet goed uit voor de Zuid-Afrikanen met Beukes die bergop diep in de buidel moest tasten om het contact met de anderen niet te verliezen. Beukes schoof in een afdaling ook nog eens onderuit in een nauwe haarspeldbocht, iets wat even later ook Lars Forster overkwam.

Aan de finish legden Schurter en Forster het Pyga-team niets in de weg en Beukes en Buys bezorgden Zuid-Afrika de eerste ritzege in deze Cape Epic. Schurter en Forster werden tweede en vanaf dan was het wachten hoe groot de voorsprong zou zijn. Damiano Ferraro en Samuele Porro eindigden op 6’14” als derde, Henrique Avancini en Manuel Fumic op 6’27” als vierde.

Copyright Shaun Roy/Cape Epic

Het geel zit nu terug bij Schurter en Forster. Zij hebben nu een voorsprong van 5’13” op Avancini en Fumic en 14’50” op de Italianen Ferraro en Porro. Frans Claes en Hendrik Kruger eindigden vandaag als 24ste in de rit, net voor David Nordemann en Erwin Bakker. In de tussenstand zakken Claes en Kruger enkele plaatsjes, zij staan voorlopig 16de. Erwin Bakker en David Nordemann staan 21ste.

Candice Lill en Adelheid Morath maken indruk in koninginnenrit

Copyright Justin Coomber/Cape Epic

Candice Lill en Adelheid Morath hebben in de koninginnenrit de zegereeks van Anna van der Breggen en Annika Langvad doorbroken. Na een crash van Anna van der Breggen lieten ze de oranje leiderstruien achter waarna ze hun voorsprong stelselmatig wisten te vergroten. Met Candice Lill staat er naast Buys en Beukes bij de heren dus nog een Zuid-Afrikaanse op het hoogste podium in deze etappe.

Copyright Shaun Roy/Cape Epic

Anna van der Breggen en Annika Langvad werden tweede op 4’05” en behouden hun leiderstrui met een voorsprong van 21’22” op Candice Lill en Adelheid Morath. Jennie Stenerhag en Mariske Strauss werden derde op maar liefst 11’30”; Maja Wloszczowska en Ariane Lüthi kenden een zware dag, zij moesten vandaag ook Sabine Spitz en Nadine Rieder voor laten gaan en eindigden pas als vijfde.

Bij de masters, grand masters en mixed ging de zege nog maar eens naar respectievelijk José-Antonio Hermida en Joaquim Rodriguez, Bart Brentjens en Abraao Azevedo en Sebastian en Laura Stark.

Vanavond zijn we er opnieuw met meer nieuws over de Absa Cape Epic en onze fotospecial van de koninginnenrit.

De volledige uitslag vind je hier: www.cape-epic.com/fans/hall-of-fame/results

Meer over de Cape Epic lees je hier: www.vojomag.nl/?s=cape+epic