Ontdekking | Indian summer in Quebec #3: Mont-Sainte-Anne

Door Olivier Béart -

  • Natuur

Ontdekking | Indian summer in Quebec #3: Mont-Sainte-Anne

Aan het begin van vorige herfst hadden we het geluk om een prachtige Indian Summer te mogen beleven in het Canadese Quebec. We deden dit uiteraard in het gezelschap van onze mountainbike en in dit derde en voorlaatste deel van onze trip trekken we naar het in mountainbike-kringen wereldberoemde Mont-Sainte-Anne, waar jaarlijks een wereldbeker MTB plaatsvindt. Dit keer laten we dat world cup circuit echter links liggen en trekken we samen met enkele locals naar de trails in de omgeving.

De eerste dagen van onze road trip in het Canadese Quebec brachten ons naar Saint-Raymond en Shannahan, gevolgd door een tocht in Lac Beauport en het recreatiedomein Sentiers du Moulin. Nu zetten we ons avontuur verder aan de andere kant van de stad Quebec, en meer bepaald in het bij mountainbikers overbekende Mont-Sainte-Anne. Deze naam zul je ongetwijfeld al wel eens gehoord hebben, want het kleine skidorp ontvangt elk jaar de xc- en dh-specialisten voor een manche van de wereldbeker MTB. Het is trouwens de enige wereldbekermanche die er al van het prille begin onafgebroken bij is, zij het voor een wereldbeker of een wereldkampioenschap MTB. Deze locatie mochten we dan ook niet missen tijdens onze road trip.

Onze eerste taak eens ter plaatse: onze gidsen oppikken. Franck “The Tank” Kirscher is een Fransman die al enkele jaren in Canada woont. Het is ons meteen duidelijk vanwaar de potige timmerman zijn bijnaam heeft … Zijn trawanten Patrice “Pat les Bottes” Dorion en Luc “ti-Luc” Proulx willen ook niet ontbreken.

Franck verwelkomt ons bij hem thuis, op slechts enkele kilometers van het skistation en het bikepark. De eerste singletrack ligt net om de hoek …


En ook hier is het decor weer geweldig mooi. Dit keer zijn het niet enkel esdoorns die we te zien krijgen, want het landschap doet iets Europeser aan. Maar ook kaler, want de herfst zit hier duidelijk al een stapje verder dan de voorbije dagen. Enkele kilometers meer naar het noorden voel je in Quebec meteen!

Buiten het skistation vind je hier geen skiliften, dus moeten we alles op eigen pedaalkracht doen. Onder de bladeren merken we grote rotsplaten op die zorgen voor de nodige technische uitdagingen. Gelukkig bieden ze ook veel grip, maar je moet er wel de benen voor hebben, want het gaat hier fors omhoog.

Al duurt een beklimming hier nooit langer dan tien tot vijftien minuten, want hoger reiken de heuvels niet. Steil zijn ze daarentegen wel en we begrijpen meteen waar Mont-Sainte-Anne zijn reputatie vandaan heeft.

Tijd nu voor onze eerste afdaling. Om ons ‘op te warmen’ neemt Franck ons mee naar trails die door een lokale endurowedstrijd gebruikt worden. Ook van de partij: de onvermijdelijke rotsblokken.

In tegenstelling tot onze vorige stopplaats, liggen de trails hier nog wel vol met bladeren. Als kleine kinderen trekken we al slippend sporen in het bladerdek …

De trails zijn hier ook een tikkeltje technischer. We zitten hier niet in een officieel bikepark waar alles perfect geshaped is, maar wel op natuurlijke trails die hier en daar wat werden bijgewerkt door de locals. Hun aggressieve rijstijl voel je terug in de trails, heerlijk!

En één van de jumps ontlokte zelfs een ‘one foot’ bij iemand uit ons gezelschap, al was dat niet geheel vrijwillig …

Op sommige plaatsen zag het nog een beetje groen en de vijftig tinten oranje, bruin en goud van de voorbije dagen maken dan ook plaats voor het groen van het mos en enkele coniferen.

De afdalingen behielden hun natuurlijke karakter, maar er werden kosten nog moeite gespaard om het ons zo makkelijk en plezierig mogelijk te maken eens het bergop gaat. Sommige van die beklimmingen mag je trouwens ook in omgekeerde richting doen. Heimelijk zijn we zelfs een beetje jaloers op onze neven aan de overkant van de oceaan en naar wat zij allemaal mogen aanleggen in hun bossen.

Vieille grisante, Bella Coola, Yable … allemaal trails die voor onze pauze de revue zijn gepasseerd. Om wat ‘tijd te winnen’, duwen we de fiets te voet naar boven om ons op een volgende selectie trails te storten. 1837, een stukje Vietnam, Erablière, Avenue Royale: allemaal namen als een klok. En het is nog niet gedaan!

De skiliften zijn nog gesloten en officieel is ook het bikepark niet geopend, maar een klim naar de top van Mont-Sainte-Anne mogen we toch niet missen! Het is echter al vrij laat en op de fiets zou de beklimming ons te veel tijd kosten. Gelukkig heeft Franck de oplossing bij de hand, alles en iedereen gaat de bestelwagen in en we zijn weg … Boven krijgen we als ‘beloning’ een fabelachtig uitzicht op de rivier Saint Lawrence!

De fototoestellen worden uit de rugzakken gehaald en iedereen is muisstil. De glimlach op onze gezichten verraadt echter alles en de bewolkte hemel zorgt voor de perfecte sfeer …

Aan de ene kant zien we de Saint Lawrence met in de verte de stad Quebec, terwijl de andere kant wel het einde van de beschaving lijkt. Zover het oog reikt zien we bossen, bossen en nog eens bossen die zich over duizenden kilometers uitstrekken tot aan de poolgebieden.

Genoeg de toerist uitgehangen echter, want Franck en zijn bende geven het signaal dat we moeten vertrekken. We sturen onze bikes naar de rand van het bikepark en een verborgen piste die geen naam heeft. Dat klinkt alvast lekker brutaal … zodat ik voor één keer mijn fototoestel in de auto heb gelaten om volop te kunnen genieten van de trail. Jullie zullen het me zeker en vast niet kwalijk nemen. En de trail maakt alles waar … De laatste hectometers lopen gelijk met die van de finale van de world cup DH en naar onze bescheiden mening leken ze zelfs een makkie in vergelijking met de rest van de trail.

Beneden neem ik met de laatste restjes krachten in mijn armen nog een laatste souvenir met Steph, die hier een jongensdroom ziet uitkomen. Wanneer kwamen we ook weeral terug? We hebben nog geen datum vastgelegd, maar één ding is zeker, er rest ons nog een laatste etappe in onze road trip. En wat voor één: Bromont, dat andere MTB-Mekka in Quebec! Tot binnenkort.

Link: mont-sainte-anne.com/en/summer/mountain-biking/trails-maps

De andere artikels van onze trip vind je hier:
#1: Saint Raymond en Shannahan
#2: Lac Beauport en Sentiers du Moulin

Deze reportage kwam tot stand met dank aan Orbea en Sram.

DoorOlivier Béart