Op de paden van
de Enduro de la Lesse

Natuur
1 April 2017 — Christophe Bortels

Op 28 mei vindt in Daverdisse de derde manche plaats van de Belgian Enduro Cup: de Enduro de la Lesse. Deze regio is minder bekend bij de endurorenners dan Bouillon en de streek van de Amblève, en daarom trok Vojo op verkenning uit om te gaan kijken wat er de renners in mei te wachten staat. Volg de gids!

Die gids, dat is Greg Burtomboy! Veertig jaar jong, verzot op zijn streek en in vroegere tijden gepassioneerd door motorcross. En die passie is nu overgeslagen op enduro. Samen met een team van een tiental personen organiseert hij de Enduro de la Lesse.

Greg in actie op de paden van SP4 (Les Souches), de allereerste special die hij hier enkele jaren geleden heeft uitgestippeld. Met een prachtige natuur en de nodige hoogtemeters is dit het ideale terrein om enduro te beoefenen. We begrijpen meteen waarom hij zo gehecht is aan zijn regio! Ter info, Daverdisse is een mooi klein dorpje in het westen van de Belgische provincie Luxemburg, op een dertigtal kilometer van de Franse grens en de bekendere paden van de Enduro de la Semoy.

Het onderste deel van SP4 is nog altijd even leuk, maar duidelijk al een stuk steiler.

Het gehele parkoers is ontstaan uit het niets en het verrichte werk is indrukwekkend. Het parkoers bestaat uit een mix van zeer natuurlijke singletracks, snelle bochten, bochten waarin je een voetje moet uitsteken om steun te vinden en kleine jumps. Hier zie je een voorsmaakje van SP8 (Les Rochers). Deze special vergt in het begin wat meer fysieke inspanning om dan wat meer flow te krijgen. De finale is dan weer wat moeilijker …

SP2 (Les Mazy) kondigt zich aan als de grootste brok van deze enduro …

Meteen de gelegenheid om de grip van je banden te testen als je je fiets moet platgooien in de bochten …

… of om je te amuseren op enkele kleine jumps!

Maar vervolgens zal de hartslag de hoogte inschieten, want er volgt een strook waar je stevig op de pedalen moet trappen alvorens deze nauwe bochten aan te vatten.

Een beetje verder volgt de fameuze ‘road gap’. Niets moeilijks op zich, maar je maag zal daar anders over denken. Kriebels gegarandeerd! Er zal trouwens nog een bruggetje gebouwd worden voor de ‘bangeriken’, zodat iedereen hier veilig beneden geraakt!

Nee, SP2 zit er nog niet op! Er rest nog een stuk waar je zelf vol aan de bak moet alvorens de klok stopt; een stuk waar veel modder kan liggen. De kans bestaat dan ook dat bij slecht weer de aankomst wat verder stroomopwaarts zal liggen.

Zij die willen, kunnen zich aan het einde van deze special even bezinnen.

Wat dan volgt is van een heel andere orde. Het is kort, maar wel steil! Deze ongelofelijke passage over een rots is op zich maar een formaliteit, maar je moet vertrouwen op de steun onderaan om je in de bocht te gooien …

Het einde van SP3 (Les faliseuls) is van dezelfde orde. Het komt niet goed als je je hier te veel laat afleiden door het mooie uitzicht op de Lesse!

Journalisten hebben enkele privileges en de papa van Greg zorgde dan ook voor het transport onderweg. En de fietsen gingen achteraan in de paardentrailer. En we mogen hier ook de spaghetti bolognaise van de mama van Greg niet vergeten te vermelden …

Een uitzicht op de flanken van de heuvels waar Greg en zijn team vroeger de motorcross van Daverdisse organiseerden. Hier vinden SP5 en SP9 plaats, twee specials met een showelement om de dag in schoonheid af te sluiten!

Starten doe je in een klein sparrenbos …

… alvorens via deze jump in het middelste deel van de special te komen, wat nog moet afgebakend worden in de weiden die je op de foto ziet.

Het einde van deze special is vergeven met smalle haarspeldbochten waar je heupwiegend door zal moeten. Hier hoor je de muziek en de omroepers al en wat verder kom je bij de drankstalletjes aan de rand van het parkoers: sfeer verzekerd in deze special …

Je hebt al wel begrepen dat we helemaal weg zijn van deze streek rond Daverdisse en van de paden die Greg en zijn team voor ons in petto hebben. Het potentieel is hier dan ook enorm groot en alle ingrediënten zijn hier aanwezig opdat deze wedstrijd een klassieker zal worden op de Belgische kalender!

Alle info van het evenement vind je op de Franstalige Facebookpagina van het evenement en op de eveneens Franstalige website van de Belgian Enduro Cup. Inschrijven kan op de website van Chronorace.