Op pad met de Canyon Grand Canyon:ON en weerman Bram door het Hageland

Door Yannick Schepers -

  • Natuur

Op pad met de Canyon Grand Canyon:ON en weerman Bram door het Hageland

In het Canyon E-bike gamma zit de Grand Canyon:ON. Een hardtail crosscountry-machine uitgerust met de nieuwe Shimano EP8-motor, een vork met 120 millimeter veerweg en 29″ wielen. Een fiets die de nadruk legt op fun, toegankelijkheid en betrouwbaarheid en als dusdanig het potentieel heeft om nog meer mensen aan het mountainbiken te krijgen. Wij willen dat aan de lijve ondervinden en trekken naar Langdorp, midden in het prachtige Hageland, waar we ons laten gidsen door niemand minder dan legerofficier, VRT-weerman en sinds kort Hagelandse wijnboer Bram Verbruggen. Het relaas van deze uitstap en zijn antwoorden op onze 5 vragen lees je hier: 

Over het Hageland weten we dat de streek bestaat uit eindeloze singletrails die je via verschillende Sport Vlaanderen routes kunt ontdekken. Ook kenmerkend voor het Hageland zijn de typische klimmetjes. Vaak zijn het korte, pittige kuitenbijters. Bram Verbruggen valt die aan op zijn Canyon Lux, een full suspension XC-fiets, waar wij ons laten ondersteunen door de Canyon Grand Canyon:ON. Hier geen technische deep dive over dit model, maar wel onze eerste indruk van deze fiets op dit uitje. Misschien komen we aan het einde van de rit wel te weten welke fiets het beste wapen blijkt te zijn om deze streek te verkennen.

We ontmoeten Bram aan zijn woonst waar we een prachtig zicht hebben op zijn wijngaard met daarachter de Demervallei. Niet de bekende parking in Aarschot waar de meeste MTB-routes overigens hun startpunt vinden, wel een werkelijke vallei waar we op de bodem de Demer door het landschap zien kronkelen. Aarschot ligt min of meer in een put, Langdorp ligt al iets hoger, maar dat wil zeggen dat alle bossen die deze streek omringen groeien op de flanken van de vallei. Een vallei waar we alles tegenkomen, van zandgrond in heidegebied naar de malse bosgrond in de eindeloze bossen die de streek rijk is, tot de kilometerslange kiezelstroken die zich uitstrekken op de dijken van “Den Demer”. Een cocktail die we onze Canyon Grand Canyon:ON maar al te graag voorschotelen.

Het duurt welgeteld één straat voordat we het asfalt min of meer vaarwel zeggen. Meteen duiken we de bossen in om de rit over kronkelende paadjes aan te vangen. Aan de bordjes te zien bevinden we ons op de groene lus. De fiets in de Eco-modus geeft voelbaar ondersteuning, zonder het gevoel te verliezen dat we aan het sporten zijn. Bram kent de streek als zijn broekzak en de Grand Canyon:ON toont zich een echte speelvogel op de snelle mountainbikepaden. De bochten laten zich vlot aan mekaar rijgen terwijl we stilaan de eerste kleine klimmetjes opzoeken.

Een korte, pittige klim op zandgrond vormt het decor voor een kleine klimtest. Tot wel vier keer toe hebben we er een kleine race gereden. Het zal je niet verbazen dat we met de Grand Canyon:ON in het voordeel zijn. Dat Bram met zijn Canyon Lux nog steeds vlot mee kan zegt veel over zijn klimcapaciteiten, maar in liters zweet betaalt hij dan ook de zwaarste prijs. In Eco of Trail geeft de fiets ondersteuning maar is je eigen bijdrage zeker zo belangrijk om boven te geraken. Een goede wisselwerking tussen mens en machine. Die weegschaal slaat al snel door wanneer we de fiets in de Boost-modus plaatsen.

Dan is het de fiets die met de spierballen rolt en het grootste deel van het werk op zich neemt. Bram moet dan al diep graven om ons bij te houden. Op Boost wil de fiets vooruit, bij de minste impuls op de pedalen jaagt de Grand Canyon:ON je de helling op. De ondersteuning laat niet op zich wachten en de fiets schiet als gejaagd wild vooruit. Het is bij de laatste klim dat Bram mij in het zand doet bijten en mij met een geweldige voorsprong naar de top verslaat. De vierde modus, of in andere woorden de OFF-stand, had ik misschien beter aan het begin van deze race gebruikt, want na de Boost-modus kon het verschil niet groter zijn.

Wat we wel kunnen vertellen over deze ervaring is dat de trapas in OFF-stand weinig of geen weerstand lijkt te bieden. Je trapt een zware fiets de helling op, maar de motor werkt niet tegen. Dat is een geruststelling voor zij die zich zorgen maken over een langere rit waarbij het bereik van de batterij op de spits wordt gedreven.

De zandgrond is de voorbode voor het heidegebied dat we stilaan naderen. Vlakke baantjes met glooiende bochten waar Bram de snelheid kan opdrijven en we zullen snel merken wat er gebeurt wanneer de snelheid tot boven de 25 km/h wordt gedreven, of anders gezegd het punt waarop de ondersteuning van de Shimano EP8-motor wegvalt.

Waar we bij krappe bochten en de korte klimmetjes tot hiertoe altijd in het voordeel zijn geweest, is dat niet zo op een meer open terrein met paden waar Bram een hogere snelheid kan aanhouden. Zodra de fiets de 25 km/h aantikt valt de ondersteuning weg en dan pas voel je hoeveel die fiets voor jou doet. Je moet van versnelling wisselen om de cadans in je benen vol te kunnen houden, maar dan nog zie je de kloof groter worden. Bram is met zijn lichte Canyon Lux in het voordeel. Een voordeel dat hij op deze baantjes succesvol weet te benutten.

Maar ook wanneer we op achtervolgen zijn aangewezen bedenken we onsdat Canyon is geslaagd in zijn opzet. In de eerste plaats hebben we fun en daar draait het bij deze fiets om. Het is eveneens duidelijk dat de Grand Canyon:ON een wereld opent voor mensen die er anders niet op deze manier van zouden kunnen genieten.

Voor de jonge papa of mama die tussen het werk, het huishouden en de kinderen door een snel “me-time-moment” wil houden in de natuur wordt de drempel absoluut verlaagd. Ook de grootvader die met de kleinzoon of -dochter een hobby wil beoefenen zal in deze fiets een veilige en betrouwbare gezel vinden.

De rit komt stilaan tot zijn einde maar voordat we die laatste kilometers naar Château Météo, de wijngaard van deze Hagelandse wijnboer afleggen, is het nog tijd voor een korte vragenronde.

5 vragen voor Meteo Bram

Bram, wat trekt je zo aan in het mountainbiken?

Vooral de natuur. Het is een snelle, licht sensationele manier om van de buitenlucht en de natuur te genieten. Daarbij hou ik het meest van steile power klimmetjes, korte stevige hellingen, echte kuitenbijters die het bloed doen pompen en waar je aan de top van de helling het gevoel hebt iets overwonnen te hebben. Een helling afdalen is dan weer minder mijn ding, al gaat dat sinds ik de Canyon Lux met dropper post heb iets beter. Mountainbiken is een echte intervalsport en daar hou ik ook wel van. Ik heb het geluk dat ik al mijn hele leven in deze streek woon, een mountainbikeparadijs dat gevuld is met mooie singletrails en prachtige routes waar regelmatig toertochten worden georganiseerd. Maar we hebben ook veel diversiteit in de ondergrond, van bosgrond naar zandgrond tot ijzerzandsteen. Dat maakt het Hageland heel boeiend”.

Welke mountainbike heb je gekocht en waarom? 

Ik rijd op een Canyon Lux CF 7 en de eerste reden daarvoor was een prijs-kwaliteit overweging. Ik heb er wel heel lang over getwijfeld. Niet zozeer over Canyon, maar wel of ik een nieuwe fiets nodig had, en of mijn oude fiets niet nog goed genoeg was. Het zijn de ervaringen van vrienden die er ook zo eentje hebben die misschien wel hebben geholpen, maar uiteindelijk heb ik de knoop na een fles wijn op kerstavond 2019 doorgehakt. De Canyon Lux heeft op die manier mijn hardtail Cube vervangen”.

Wat hoop je nog op een mountainbike te kunnen beleven. 

Meerdaagse tochten staan in de toekomst nog wel op het wenslijstje. Al dan niet in België, al heeft het buitenland de voorkeur. Dat kan als georganiseerde reis zijn, maar voor hetzelfde geld trek ik er helemaal alleen op uit. En bovenal nog meer fietsen”.

Wat is tot hiertoe je meest waanzinnige ervaring op een mountainbike? 

Een van de eerste keren dat ik op een mountainbike zat ben ik zwaar overkop gegaan. Dat was in Oostenrijk tijdens een afdaling. Er vloog toen een wesp tegen de klep van mijn helm waarna de angel in mijn schouder is terechtgekomen. Met mijn rechterhand heb ik naar mijn schouder gegrepen en met mijn linkerhand heb ik de rem toegeknepen. De linkerhand wil dus zeggen de voorrem. Toen ben ik over het stuur gevlogen en ben ik wel eventjes blijven rollen. Dat was een van de eerste keren dat ik op een mountainbike reed”.

“Het was een bewogen reis, want het tweede zotste dat ik ooit op een mountainbike heb beleefd vond de dag nadien plaats. Aan de crash van de vorige dag had ik gelukkig niet veel overgehouden, op 16-jarige leeftijd val je iets zachter. We waren in Mayrhofen Oostenrijk en de volgende dag trok ik er met een sportbegeleider van het hotel op uit. We reden een pad omhoog tot aan een hut waar ik een apfelstrüdel bestelde, het enige woord dat ik met mijn onbestaande kennis van het Duits had verstaan”.

“De dienster vraagt me op dat moment ‘mit oder ohne Schlagsahne’. Ik begreep er niets van en om er vanaf te zijn antwoord ik met ‘mit’. Dat bleek dan slagroom te zijn. Iets dat mijn verteringsstelsel niet weet te waarderen, maar ik durfde het ook niet te laten liggen. En laat ik het er dan maar bij houden dat ik heel vlot naar beneden gereden ben. Sommigen zouden zeggen haastig (lacht)”.

Wat vond je van de Grand Canyon:ON? 

Ik heb er zelf niet veel mee gereden. De helling die we verschillende keren hebben beklommen, heb ik één keertje geprobeerd met de Grand Canyon:ON en ik viel achterover van hoeveel ondersteuning en hulp zo’n fiets geeft. Ik hou van die inspanningen waar ik bovenaan de klim tot het uiterste ben kunnen gaan. Dat maakt dat de Grand Canyon:ON niet echt op mijn verlanglijstje staat. Dat gezegd, is hij erg leuk om eens mee te rijden. De hoeveelheid grip van de fiets en de banden verraste me dan weer wel. Ik ken mensen die door hartproblemen niet meer mee kunnen gaan fietsen. Ik ben er zeker van dat de situatie verandert wanneer ze deze fiets proberen en meerijden met een groep die leuke mountainbikeritten organiseert”.

Dank je wel voor deze rit Bram en laat ons weten wanneer we mogen komen proeven van de wijn. 

De eerste flessen van dat experiment zijn nog niet voor direct (lacht)”

Wil je meer weten over de Canyon Grand Canyon:ON? Binnenkort komen we uitgebreid terug op deze fiets met een uiteenzetting van alle technische aspecten en een grondige test.

Meer informatie canyon: www.canyon.com/nl-be 

Meer informatie Chateau Météo: www.meteobram.be/chateau-meteo

DoorYannick Schepers