Portfolio | Beyond the Hill 2023: een geweldig weekend in het Green Hill Bikepark!

Door Adrien Protano -

  • Natuur

Portfolio | Beyond the Hill 2023: een geweldig weekend in het Green Hill Bikepark!

Een internationaal gerenommeerde slopestyle/freestyle-wedstrijd gekoppeld aan een mountainbikefestival: dat is in een notendop het Beyond the Hill-festival dat werd georganiseerd in het Greenhill Bikepark in Duitsland. Op het programma voor elk wat wils: testen van fietsen, afdalingen op DH/Enduro-circuits, allerlei soorten wedstrijden en meerdere concerten! Vojo was erbij:

Welkom in het Green Hill Bikepark voor het Beyond the Hill Festival 2023! Gelegen op ongeveer 3 uur van de Belgische en Nederlandse grens heeft dit onlangs geopende bikepark in het westen van Duitsland besloten een gek project te starten: een gravity festival organiseren en enkele van ‘s werelds beste renners verwelkomen voor Swatch Nines, een internationale slopestyle/freeride mountainbikewedstrijd.

Swatch Nines

De freeride/slopestyle mountainbikewedstrijd, voorheen bekend als Audi Nines, keerde na een onderbreking van een jaar terug in een nieuwe vorm en op een nieuwe locatie: de “Swatch Nines” in het Greenhill Bikepark.

De inspiratie achter deze competitie blijft dezelfde: “We hebben de Nines opgericht als een speeltuin waar atleten zichzelf op de veiligste manier kunnen overtreffen. Hier oefenen we geen druk uit op hen, maar ondersteunen we de rijders bij het overwinnen van hun grenzen”, legt Nico Zacek, oprichter van de Swatch Nines, uit.

Om hun talent te tonen konden de uitgenodigde freestylers rekenen op een kwalitatief hoogstaand parcours, zowel visueel als qua ontwerp en constructie.

Van wie zou deze RedBull-helm toch kunnen zijn? Moeilijk te raden gezien het grote aantal renners die gesteund worden door het merk en dit weekend aanwezig waren … Wij geven je het antwoord: deze is van Harriet Burbidge-Smith.

De Australische was stevig omringd voor deze 2023-editie van de Swatch Nines, aangezien in totaal twaalf vrouwelijke freestylers/slopestylers reageerden, waaronder Casey Brown, Caroline Buchanan, Robin Goomes, Vinny Armstrong, …

Bij de mannen was de lijst nog langer, met bekende namen als Nicholi Rogatkin, Sam Pilgrim, Kaos Seagrave, Erik Fedko, Szymon Godziek, Tomas Lemoine … en nog veel meer.

De opwarming zit erop, het publiek is aanwezig, de show kan beginnen!

Amper 16 jaar oud en toch staat Patricia Druwen al op de eerste plaats in de Freeride MTB World Tour ranking. De Duitse demonstreerde meteen haar vaardigheden aan het publiek met een 540 en een Backflip Triple Barspin. Ze is daarmee de eerste vrouw die deze twee trucs heeft uitgevoerd en ze zal vertrekken met de prijs voor de beste slopestyle-figuur in de damescategorie.

Ook bij de mannen volgen de World’s First Tricks (begrijp figuren die voor het eerst ter wereld in competitie worden uitgevoerd) elkaar op! De gebroeders Ruso, Elias en Daniel, scoorden met een Tuck-No-Hander dubbele backflip en een Can-Can dubbele backflip.

Nicholi Rogatkin, die nog maar pas hersteld is van een blessure, bracht zijn vele fans in verrukking door een van zijn kenmerkende trucs uit te voeren, genaamd “cash roll”.

Met haar 5 wereldtitels four-cross, haar twee BMX-tijdrittitels en haar BMX-wereldtitel in 2013 heeft Caroline Buchanan geen introductie nodig! De Australische heeft niet enkel meerdere titels op haar naam staan, ze was in 2021 ook de eerste vrouw die een frontflip maakte. Dit keer koos ze voor een Superman Seat Grab Indian-Air!

Ik heb nog nooit zo ver gesprongen als hier!

“Nadat ik van BMX naar mountainbiken was overgestapt, wilde ik heel graag met de fietsen met veel veerweg beginnen, wat volkomen nieuw was voor mij. Ik heb nog nooit zo ver gesprongen als hier, en het uitvoeren van een Superman Seat Grab Indian-Air voor een menigte als hier op de Swatch Nines was ongelooflijk”, vertelde de Trek-rijdster ons.

De piloten hebben er plezier in elkaar te motiveren om zichzelf te overtreffen en het publiek geniet! De show is indrukwekkend en zelfs het weer is prima, nadat het begin van de week en de eerste dagen waarop het circuit door de atleten werd verkend, grilliger waren.

Robin Goomes voert de eerste backflip van haar carrière uit, iedereen houdt de adem in … en de Nieuw-Zeelandse landt perfect op haar twee wielen.

Na haar biedt de Spanjaard Bienvenido Aguado het publiek een spectaculaire Frontflip Cliffhanger aan op de grootste sprong van het parcours!

“Deze nieuwe plek is ongelooflijk, het parcours is superleuk, een feest! Het zien van de Ruso-broers die grote trucs deden, motiveerde mij om deze truc uit te voeren voor dit uitzinnige publiek”, vertrouwde hij ons toe.

Het parcours maakt het ook mogelijk om disciplines te combineren en er werden dan ook  5 skateboarders uitgenodigd om zich bij het feest te voegen, wat mooie shots opleverde zoals deze van Tomas Lemoine en Danny Léon!

Na een week lang te proberen hun grenzen te verleggen, komen de deelnemers tot slot bijeen voor een gala-avond en de prijsuitreiking voor de beste tricks, zowel in freeride als in slopestyle, en om de meest verdienstelijke mannelijke en vrouwelijke piloot van de week te bekronen.

MTB-salon: fietsen om zelf te testen!

Om precies 10.00 uur stroomt het publiek snel binnen om de verschillende stands af te speuren, waaronder Santa Cruz, Rocky Mountain, Rose, Niner, Muc-Off, Schwalbe, …

Rond de stand van het Duitse merk Rose is het druk omdat daar een geheel nieuw DH/Freeride-model te bezichtigen is dat de dag voordien onthuld werd. Hij heet Scrub, is gemaakt van aluminium en heeft een prijskaartje tussen 3299 en 4299 euro.

Lukas Knopf reed met dit nieuwe model op het Swatch Nines-parcours. “Een wereld van verschil vergeleken met het oude model (nvdr: de Rose Soul Fire), dat qua geometrie langzaam aan het dateren was. Ik ben echt tevreden met dit nieuwe model! Een kleine anekdote: de kleur komt van de vanille-cola, terwijl de kleur van het paarse model verwijst … naar die van de kersen-cola”, weet de Duitser ons met een grote glimlach te vertellen. Let op, de magnetische bescherming van de schokdemper is standaard, maar de doorgang van de kabel in de stuurbuis is een doe-het-zelf-project van de Rose-piloot om bepaalde figuren uit te voeren.

Ook deze Santa Cruz Nomad trok onze aandacht, ook al is hij niet nieuw. Met zijn opvallende kleuren en veringen van Intend verdiende hij het om vereeuwigd te worden en met jullie gedeeld te worden!

De merken die aanwezig waren op de beurs haalden alles uit de kast om publiek te trekken: ze deelden goodies uit, hielden signeersessies, hadden testfietsen klaarstaan … Die vloot testfietsen was vaak het slachtoffer van zijn eigen succes en het vergde soms wat geduld voordat je op het model van je keuze kon rijden. Ondertussen bleven de wereldtoppers tijd vrijmaken voor hun fans.

Ook kinderen hebben recht op hun testfiets!

Naast de talrijke competities en minigames die de merken op hun stands organiseerden, had het organisatieteam van Beyond the Hill het hele weekend Bunny Hop- en Pumptrack-competities op het programma staan. Naast het animeren van de gangpaden van de beursvloer, konden de deelnemers ook leuke prijzen winnen!

Rijden of feesten? Beide!

Tussen de indrukwekkende trucs die de professionele rijders tijdens de Swatch Nines-shows uitvoerden en de nieuwigheden die door de merken werden gepresenteerd, hing het verlangen om zelf te gaan rijden!

Met je eigen fiets of door een testfiets te lenen: de tracks van het Green Hill Bikepark lagen klaar om bereden te worden.

Het Greenhill Bikepark is voor iedereen, zowel voor liefhebbers van imposante sprongen als minder ervaren piloten op zoek naar wat spanning: er zijn houten bruggen, schuine bochten, allerlei soorten sprongen en gaps, er is voor elk wat wils en voor elk niveau.

Na de inspanning, ontspanning! Het podium, dat onderaan de pistes werd geïnstalleerd, werd tot in de vroege uurtjes bezet door verschillende dj’s. Het verhaal gaat zelfs dat sommigen dit weekend langer op de dansvloer vertoefden dan op de fiets … Een oplettend oog zal zelfs bekende gezichten in het publiek kunnen herkennen. Professionele piloten of simpele amateurs, vanavond is het feest voor iedereen!

Whip-off: afsluiten in schoonheid

De whip-off contest was de laatste bijeenkomst om het weekend in schoonheid af te sluiten!

De regel is vrij eenvoudig: elke piloot heeft één poging om zijn beste whip uit te voeren. Bij elke ronde wordt de coureur geëlimineerd die de jury het minst overtuigde met zijn figuur … tot er uiteindelijk slechts één iemand overblijft!

De piloten rijgen de jumps aan elkaar, ondanks de vermoeidheid van het weekend en de zon. De eliminaties volgen elkaar op en voor we het goed en wel beseffen maken we ons al op voor het eindduel. Wie zal aan het einde van deze wedstrijd tussen Peter Kaiser en Vince Moonen de beloning van € 1000 op zak steken?

Publiek met open mond, een unanieme jury en een spreker in vuur en vlam: we hebben een winnaar!

Het is Peter Kaiser die het haalt, nadat hij minder dan 24 uur eerder door Swatch Nines werd gekroond tot “Man van de Week”… Wat een week voor de Oostenrijker!

Het laatste woord laten we aan Félix Saller, directeur van het Greenhill Bikepark: “Het idee was om onze sport te vieren en een gezellig moment onder de liefhebbers door te brengen, en ik denk dat we kunnen zeggen dat we daarin geslaagd zijn! Ik wil iedereen bedanken die dit mogelijk heeft gemaakt. Voor de volgende editie hebben we al verbeterpunten en we kunnen niet wachten op een vervolg volgend jaar!”  

Meer info via https://bynd-festival.de

DoorAdrien Protano