Première Bosland ATB Challenge voor Joris Massaer en Sara Van Peer

Sport
29 April 2019 — Jan Geys

In het grootste bos van Vlaanderen vond afgelopen weekend de première plaats van de Bosland ATB Challenge. Omdat Vlaanderen nu eenmaal niet bol staat van MTB-marathons of chrono’s allerhande, grabbelden we fototoestel en regenkledij bij elkaar en trokken naar het Limburgse Neerpelt om deze première bij te wonen.

Bij onze aankomst in het recreatiedomein Scoutsrally in Neerpelt was het al een drukte van jewelste. 483 deelnemers voor een eerste editie mogen we gerust een succes noemen.

Met Joris Massaer, Steven Janssens, Mathias Cloostermans, Jef Smismans en Sara Van Peer staan er ook enkele vertrouwd klinkende namen aan de start. Doe daar nog die van wielerprof Maarten Wynants bij en je weet dat er vandaag gekoerst zal worden!

We zijn vertrokken voor 86,9 kilometer. Verwacht geen zware en steile beklimmingen onderweg, vandaag wacht een biljartvlakke omloop. Maarten Wynants is het beste weg en neemt naast het kanaal Bocholt-Herentals de rest op sleeptouw.

We zijn nog op zoek naar een mooi plaatsje voor de foto of de eersten zijn al daar. Amper dertien kilometer staat er hier op de teller en volgend viertal heeft zich al losgewerkt van de rest: Joris Massaer leidt voor Steven Janssens, Bert Schouteden en Mathias Cloostermans.

De dreigende wolken in de lucht laten het slechtste vermoeden, maar uiteindelijk bleven de weergoden de Bosland ATB Challenge goed gezind.

Veel oog voor dit idyllische plekje aan de Dommel hebben de deelnemers echter niet, wij des te meer. Al mogen we de tijd ook niet teveel uit het oog verliezen, willen we het verdere verloop van de wedstrijd kennen.

Zou er iemand hier aan kilometer 18 al een eerste schietgebedje hebben gepreveld?

Via brede veldwegen en de eerste bospaden …

… dringen we steeds verder het bos is om In den Brand in Hechtel-Eksel de eersten terug op te pikken. We zijn net over halfweg en van het viertal van daarstraks blijven er nog slechts drie over. Joris Massaer, Steven Janssens en Bert Schouteden (wiens arm nog net zichtbaar is achter de Belgische kampioen XCM bij de masters 1) hebben afscheid genomen van Mathias Cloostermans.

Bij dit grote nest in het bos aan kilometerpaal 58 is het ook voor ons tijd om de eersten vaarwel te zeggen.

We laten ons tempo wat zakken en wachten op de eerste vrouw. Lang duurt dat niet, want Sara Van Peer duikt al snel op. Ter info, de snelste bij de heren legde deze Bosland ATB Challenge af tegen een gemiddelde van 31,78 km/u, Sara reed als snelste vrouw niet veel trager en klokte af op een gemiddelde van 28,05 km/u!

In plaats van ons naar de finish te haasten voor de aankomst van de eerste heren, blijven we nog wat rondhangen op de singletracks van het gehucht Kattenbos.

Via opnieuw enkele brede veldwegen gaat het in gestrekte draf richting de aankomstlijn.

Maar die verlossende eindmeet moet nog even op zich wachten, want in de slotkilometers wacht met enkele kleine kuitenbijters nog een laatste uitdaging.

Terwijl er nog steeds deelnemers binnendruppelen, blikken we aan de hand van de top drie nog terug op een geslaagde première van deze Bosland ATB Challenge. Bij de heren klopte Joris Massaer zijn vluchtgezel Steven Janssens in de sprint. Ook Bert Schouteden moest de twee nog laten gaan en gaf als derde bijna drie minuten toe. Sara Van Peer haalde het bij de vrouwen voor Lien Suls en Kimberly Peeters.

Volledige uitslag op www.boslandatbchallenge.com