Raid des Hautes Fagnes: een sprint beslist over winst of verlies in BK marathon!

Door Christophe Bortels -

  • Sport

Raid des Hautes Fagnes: een sprint beslist over winst of verlies in BK marathon!

De Raid des Hautes Fagnes vierde dit jaar zijn twintigste verjaardag en als bonus was de wedstrijd ook nog eens gastheer voor het Belgisch kampioenschap mountainbike marathon. Bij de heren bleef het spannend tot op de meet, want een spint moest na meer dan vijf uur wedstrijd beslissen over winst of verlies. We blikken hieronder terug op een prachtig kampioenschap.

Zondag 24 juni, 8u10: één uur voor de start van de langste afstanden – 90 en 117 kilometer (waar de Belgische titel op het spel staat, maar waar ook gereden wordt voor de punten in de Belgian Ardennes Marathon Series) – wordt het stilaan drukker bij de inkom van Malmedy Expo, het hoofdkwartier van de Raid des Hautes Fagnes.

Een laatste blik op de kaart van het parkoers. Drie afstanden staan er geprogrammeerd: 65, 90 en 117 kilometer.

Ondertussen oefenen de toekomstige kampioenen al een beetje hoe ze moeten poseren op een podium.

Terwijl de heren zich naar de startlijn begeven …

… beginnen de vrouwen om stipt negen uur aan hun Belgisch kampioenschap. In eerste instantie zou deze titel toegekend worden na afloop van de wedstrijd van 65 kilometer, maar die afstand werd uiteindelijk te kort bevonden voor een Belgisch kampioenschap mountainbike marathon en dus wacht hen een tocht van 90 kilometer tot de finish.

Tien minuten later is het dan ook tijd voor de heren. Vooraan herkennen we de Belgische tenoren met onder meer Kevin Van Hoovels, Joris Massaer, Bram Cools, Wout Alleman, Frans Claes, Stijn Van Boxstael en Sébastien Carabin die zijn comeback maakt na een blessure.

Natuurlijk mogen we ook Roel Paulissen niet vergeten, die hier zijn titel van vorig jaar komt verdedigen.

9u10: we zijn vertrokken voor 117 kilometer en 3200 hoogtemeters.

We zijn amper tien kilometer ver en vooraan vindt er al een eerste selectie plaats. Een viertal bestaande uit Joris Massaer, Roel Paulissen, Sébastien Carabin en Wietse Bosmans heeft een kleine voorsprong op de rest van het peloton.

Ter hoogte van het bikepark Ferme Libert gaan de snelste mannen op en over de snelste vrouwen.

Bram Cools en David van der Poel volgen op korte afstand van de leiders.

Achter hen volgt een grote groep met onder meer Stijn Van Boxstael, Jorgen Flion, Julien Delaet en Frans Claes.

Klein en groot, de supporters zijn massaal aanwezig …

Het parkoers kruist meermaals een van de vele riviertjes in de streek; riviertjes die luisteren naar de namen Hoëgne, Bayehon, Warche of Trôs Marets. Soms is er een brug …

… en soms moet je door het water. Gelukkig liggen de zware buien en overstromingen van enkele weken geleden al een tijd achter ons. De ondergrond is dan ook grotendeels droog, wat niet zo vaak voorvalt tijdens de Raid des Hautes Fagnes.

We zijn iets voor halfweg en we zitten in het hart van de Hoge Venen. Het kwartet van daarnet is nu nog slechts een trio. We herkennen Joris Massaer, Sébastien Carabin en Roel Paulissen.

Een minuutje later verschijnt ook Wietse Bosmans, die door een lekke band heel wat tijd verloor.

Her en der rijden er groepjes rond, terwijl de verschillen steeds groter worden.

Na de Hoge Venen, volgt de doortocht over de stuwdam van Robertville. Een strategische locatie, want hier is voor alle afstanden een bevoorrading en een technische zone voorzien.

Wietse Bosmans heeft geen zin om hier veel tijd te verliezen en met reden. Waar hij daarjuist nog op achtervolgen was aangewezen, rijdt hij nu aan de leiding.

Maar niet alleen. Roel Paulissen volgt in zijn schaduw.

Nu is het de beurt aan Joris Massaer en Sébastien Carabin om te achtervolgen. Zij volgen op een halve minuut van het leidersduo.

De Hoge Venen, het Signaal van Botrange, het meer en de stuwdam van Robertville, het circuit van Spa-Francorchamps of het kasteel van Reinhardstein dat we hier zien … aan toeristische trekpleisters is hier geen gebrek.

Terug naar de wedstrijd waar het duo Paulissen/Bosmans bij kilometerpaal 102 nog steeds aan de leiding rijdt. Blijven ze samen of zal één van hen erin slagen om de ander los te gooien in de laatste moeilijke kilometers?

Daarstraks bedroeg de voorsprong met het duo Carabin/Massaer een halve minuut, nu is dat verschil reeds opgelopen tot meer dan vijf minuten! Voor hen is er nog slechts één plaatsje vrij op het podium. Eén iemand zal dan ook met lege handen achterblijven …

Een tiental minuten na Carabin en Massaer strijdt een groep van vijf voor de andere ereplaatsen. De namen: Kevin Van Hoovels, Emile Verhulst, Ken Van Den Bulke, David van der Poel en Bram Cools.

Wanneer we ons naar Malmedy Expo haasten om er de finish van de heren vast te leggen, zijn we nog net op tijd om de aankomst van Alice Pirard bij te wonen, de winnares bij de vrouwen.

Voor Pirard is dit de zesde opeenvolgende Belgische titel! Kristien Achten (+5min35) en Kim Saenen (+17min58) mogen mee op het podium.

Twintig minuten na Alice Pirard moet een sprint beslissen over winst en verlies bij de heren. Wordt het Roel Paulissen of Wietse Bosmans …

Het is uiteindelijk Wietse Bosmans die het haalt en zich voor het eerst in zijn carrière tot Belgisch kampioen XCM kroont.

Roel Paulissen is een goede verliezer en hij feliciteert zijn opvolger op het palmares van het Belgisch kampioenschap.

8’32” later is het Sébastien Carabin die het brons wegkaapt.

Carabin wist in de slotkilometers Joris Massaer nog van zich af te schudden, maar moest daar diep voor gaan. Heel diep. Maar na het blessureleed van de voorbije maanden (Carabin werd geopereerd aan zijn knie) moet deze bronzen plak zoet smaken.

Felicitaties van Joris Massaer voor Sébastien Carabin.

Julien Delaet daarentegen behoort tot de groep ontgoochelden van de dag. Delaet was goed op weg om zijn titel bij de Masters te verlengen, maar aan de aankomst kreeg hij te horen dat hij enkele kilometers voor de aankomst een splitsing en controlepunt gemist had. Het verdict was onherroepelijk: gediskwalificeerd!

Het podium met alle medaillewinnaars onder de Belgische vlag en de Brabançonne op de achtergrond: het vat dit Belgisch kampioenschap in één beeld samen! Naast Bosmans en Pirard luisteren de andere Belgische kampioenen naar de namen Arne Tureluren (Fun A), Steven Janssens (Master 1) en Ken Van Den Bulke (Master 2).

Half augustus vervolgt de Belgian Ardennes Marathon Series zijn weg, met alweer de voorlaatste manche van 2018: de Chouffe Marathon (19 augustus).

Uitslag Raid des Hautes Fagnes 2018: Chronorace

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2018/06/17658.pdf”]

DoorChristophe Bortels