Raid Evolénard: Zwitserlands best bewaarde geheim!

Sport
20 June 2017 — Jan Geys

Dat Zwitserland meer is dan de bij ons zeer gekende Grand Raid bewees afgelopen weekend de Raid Evolénard. In de plaatselijke pers pakte de Raid Evolénard dit jaar groots uit met de aankondiging van de komst van de Belgische kampioen en huidige nummer één op de XCM-ranking, Frans Claes. Daarmee zette hij de kampioen van eigen bodem, Urs Huber, voor de wedstrijd toch een beetje in de schaduw. Psychologisch oorlog voeren kan nooit kwaad en meteen waren de twee topfavorieten voor deze Raid Evolénard gekend. Maar de zegebloemen moesten ze uiteindelijk ietwat verrassend laten aan een andere Zwitser, Adrien Chenaux.

Eerst even de cijfertjes: de Raid Evolénard is ‘slechts’ 62,5 kilometer lang en onderweg liggen er 2660 hoogtemeters te wachten op de deelnemers. Op papier lijkt dit best doenbaar, maar de hoogte waarop de wedstrijd wordt gereden zorgt voor een extra dimensie. Startplaats Evolène ligt dan ook op een hoogte van 1371 meter boven de zeespiegel en finishplaats Les Haudères nog eens 83 meter hoger. Het is dan ook eerder een parkoers voor berggeiten die al heel hun leven doorbrengen in deze bergachtige streek, dan voor iemand uit de Lage Landen.

Maar zoiets weerhoudt de Belgische kampioen natuurlijk niet om de uitdaging aan te gaan. De wedstrijd begon ook goed voor Frans Claes, want hij nam meteen het heft in handen. Op de eerste lange beklimming naar l’Etoile, die uit twee delen bestond, kwam hij als eerste door met een paar seconden voorsprong op de Zwitser Adrien Chenaux, even later gevolgd door Andreas Moser en Urs Huber.

Ook de lange afdaling en het stuk naast de rivier in de vallei brachten Frans Claes niet van zijn stuk, want de Belgische kampioen draaide als eerste de aankomstzone binnen om aan het tweede deel van de wedstrijd te beginnen. Maar plots was het ‘over en out’ voor Claes. “Dit heb ik zelden voor. Als de benen in het begin van de wedstrijd goed aanvoelen, dan is dit normaal voor de ganse dag. In het eerste deel van de wedstrijd voelde ik me zeer goed en ik begon er echt in te geloven dat het er goed uitzag, maar nadat we een eerste keer langs de finish passeerden en aan de klim naar het gehuchtje La Forclaz begonnen, stokte de ademhaling en lukte ineens niets meer.”

Claes zag de sterke Zwitsers één voor één passeren, met eerst Adrien Chenaux en Andreas Moser. Ook de sterke Zwitserse beer Urs Huber ging nog over Frans Claes en de Belgische kampioen moest uiteindelijk tevreden zijn met de vierde plaats.

Die Urs Huber stond 24 uur eerder nog aan de start van de loodzware Hero Südtirol Dolomites (86 kilometer en 4500 hoogtemeters) in het Italiaanse Val Gardena, toch een kleine 600 kilometer van het Zwitserse Val d’Hérens verwijderd. Huber arriveerde na een lange autorit pas in de vroege ochtend in Evolène om net op tijd aan de start te staan van de Raid Evolénard. Een gekke onderneming, maar Huber zelf ziet hier de perfecte voorbereiding in voor de MB Race, die over twee weken plaatsvindt. Huber werd trouwens achtste in die Hero Südtirol Dolomites.

Vandaag moest de Zwitser uiteindelijk tevreden zijn met de derde plaats, nadat hij zich hier in 2016 nog tot nationaal kampioen XCM had gekroond.

Voor Huber eindigden nog twee landgenoten van hem, waaronder deze Andreas Moser die tweede werd op ruim zes minuten van de winnaar. Niet meteen de meest verwachte naam bij de aanwezige toeschouwers …

… en ook de naam van de winnaar was voor velen een verrassing. De 26-jarige Adrien Chenaux toonde zich in de tropische omstandigheden waarin deze Raid Evolénard werd afgewerkt de friste van het ganse pak. Chenaux had voor de 62,5 kilometer slechts 3u15’13” nodig!

Bij de dames ging de zege naar de Zwitserse Andrea Ming die 4u26’28” nodig had. Ze haalde het met een zeer ruime voorsprong op twee landgenotes van haar, Antonio Bünter en Sandra Stadelmann.

Terwijl de deelnemers zich in de laatste afdaling storten, kunnen we enkel maar concluderen dat de in onze contreien minder bekende Raid Evolénard tot Zwitserlands best bewaarde geheimen moet behoren. Wat ons betreft mag daar snel verandering in komen …

De website van de Raid Evolénard vind je hier: raidevolenard.ch