Raid VTT Chemins du Soleil: adembenemend technisch!

Sport
20 October 2019 — Kristien Achten

De Raid VTT Chemins du Soleil is één van de meest uitdagende en adembenemende mountainbike-meerdaagsen in Europa. Deze zou op de to-dolijst moeten staan van iedere zelfverklaarde mountainbiker. Hou je van technische trails, van prachtige natuur en een onvergetelijke ambiance, dan moet je hier aanwezig zijn.

De Raid VTT Chemins du Soleil heeft als doel de gelijknamige permanente route en vooral de regio te promoten. Elk jaar wordt een nieuw parcours uitgestippeld tussen de Drôme en de Hautes-Alpes. Het ene jaar in de ene richting, het andere jaar in de andere. Het hoeft niet te verbazen dat het iedere keer weer een schot in de roos is, want de regio is bezaaid met prachtige singletracks. Drie dagen lang worden technische en fysieke trails aan elkaar geregen. Begin maar alvast te trainent

De Raid VTT Chemins du Soleil kan gereden worden als een duo-race (Raid Elite) maar net zo goed als een rando (Rando Raid). De Elites rijden op de vooravond een pittige nachtrit. Als extra teaser, vooraleer drie loodzware dagen aan te vatten. Slapen en eten doet iedereen samen op de voorziene bivakplaatsen. Dit kan met je eigen tentje of in een tent van de organisatie. Je kan uiteraard opteren om echte bedden op te zoeken, maar dat moet je wel zelf regelen.

De editie 2019 trok van La Chapelle-en-Vercors naar Gap, met tussenstops in Châtillon-en-Diois en Veynes. In totaal werd er 230 kilometer afgelegd en meer dan 7200 hoogtemeters overwonnen.

La Chapelle-en-Vercors: 22 km / 800 hm

22u, Hemelvaartsdag, in La Chapelle-en-Vercors klinkt het startschot voor de elites. In een snelvaart trekken de lichtjes over het marktplein en verdwijnen wat verder in het bos.

Na het startgedrum je partner terugvinden tussen alle fluohesjes is al een hele opdracht, samen 22 kilometer en 800 hoogtemeters overeind blijven is dat zeker ook. De nachtdauw zorgt voor spekgladde stenen en wortels. Op singletracks wordt niet bespaard, het werd dan ook een behoorlijk stevig ritje om de race te starten.

Nog heftiger is nadien de slaap vatten. Na een dik uur in het rood gereden te hebben, lig je nog minstens twee uur te woelen in die veel te kleine slaapzak. Maar om zes uur gaat onverbiddelijk de wekker voor de volgende dag.

La Chapelle-en-Vercors – Châtillon-en-Diois: 71 km / 2100 hm

Op vrijdag trekt de karavaan naar Châtillon-en-Diois.

Na 20 kilometer bereiken we de prachtige Col de la Chau. Wat een helse klim, wat een uitzicht! Op de steile afdaling die volgt worden de remmen een eerste keer getest. De korte bochtjes volgen elkaar in sneltempo op terwijl het uitzicht blijft verbazen.

Na 71 kilometer genieten bereiken we Châtillon-en-Diois. De eerste zware dag wordt afgesloten op een klein terrasje, genietend van de laatste zonnestralen.

Châtillon-en-Diois – Veynes: 67 km / 2300 hm

De volgende dag stelt evenmin teleur. Starten doen we in de nauwe straatjes van Châtillon-en-Diois voor wat een prachtige dag zou worden.

Na een eerste, goedlopende singletrack mogen we meteen aan de bak voor wat steviger klimwerk.

Tijdens de verplichte stapstukken kan even naar adem gehapt worden. Zij die het aandurven, kunnen hier een mooi uitzicht meepikken; de anderen focussen op het touw aan de rotszijde en proberen vooral niet naar beneden te kijken. Singletracks worden rotspartijen en rotspartijen worden singletracks. Het meest pure mountainbiken vind je hier. Wie geen boodschap heeft aan een meer technisch parcours is hier niet echt op zijn plaats.

De typische “terres gris” mogen niet ontbreken. Deze ondergrond lijkt spekglad maar heeft behoorlijk veel grip. Met veel overgave proberen we de perfecte lijnen te ontdekken op dit maanlandschap.

Na een lange dag krijgen we in Aspres-sur-Buëch nog een laatste klim voor de wielen. Uiteindelijk blijkt de rit goed voor 70 kilometer met meer dan 3000 hoogtemeters. Vanop het plateau krijgen we de kampplaats in het vizier en in switchback-modus dalen we af tot Veynes.

Afsluiten doen we in stijl: met een plons in het water en een welverdiend dutje op het strand.

Veynes – Gap: 60 km / 2000 hm

Op zondag verlaten we de rustieke kampplaats in Veynes en rijden richting Gap. Het hoogste en meteen ook hoogtepunt van de drie dagen staat vandaag op het programma. De Col de Matacharre en Col de Conode waren eerder ook al het decor voor deze race en dat is meer dan terecht.

Een uitzonderlijker stuk is moeilijk voor te stellen. Al moet je er hard voor werken, de beloning is meer dan de moeite.

De afdaling vanaf deze col is subliem en een absolute aanrader. Verborgen in het bos worden eerst onze technische kwaliteiten op de proef gesteld. Op en af verloopt de trail over rotsen en wortels met step-ups en kleine drops. Gelukkig is het al drie dagen prachtig weer en ligt dit padje er droger bij dan de vorige keer toen we hier passeerden. Het blijft echter een beproeving om het volledige pad op de fiets te blijven zonder voetje aan de grond te zetten. De rest van de afdaling is bijzonder flowy en we staan dan ook heel snel terug beneden.

Maar het is nog niet gedaan, er volgt nog een bijzondere klim om echt af te sluiten. De Sentier des Bans is echt een pareltje. Knap dat de organisatie het aandurfde om deze op te nemen in het parcours.

Vanaf daar is het enkel nog dalen tot de eindmeet. Of ja, toch bijna. Met 500 hoogtemeters meer op de teller worden we op een hartelijk applaus verwelkomd in Gap. De Chemins du Soleil, editie 2019, het was de moeite!

Raid Elite

Team Moules Frites (Guillaume Philippe en Pierre Lloria) arriveerde na 12u26’47” als eerste in Gap en werd hiermee overall winnaar van de editie 2019. Zij werden op de voet gevolgd door team Mountain Tschopp 1 (Emeric Turcat en Arnaud Rapillard) en Team Forestière (Florian Buffard en Maxime Colin). Julien Delaet en Bram Saeys (Team HotWheelz/Akrotop) werden de eerste Belgen op een zesde plaats. Ze deden het daarmee een plaatsje beter dan Bram Huysentruyt en Cedric Himpe (Trust/ Bike Sensation).

Kona-Swooth-Vojo kroonde zich dankzij Laura Turpijn en Kristien Achten tot het eerste damesteam. Team “La Belette et la Boulette” (Stéphanie Blockx en Chiara Casari) en Team Breizh Ladies (Marine Eon en Anaïs Grimault) namen de tweede en derde plek in en mochten samen met de burgemeester van Gap het podium delen. In de mixed-categorie stond Team FMR (Lucie Croissant en Benjamin Coutand) op het hoogste schavot, geflankeerd door Raidsadventure.fr (Adrien Corneloup en Albane Lallier) en Heckel Team (Julie Heckel en Thomas Heckel).

De race staat hier echter niet voorop. Dat is weggelegd voor het avontuur. Een avontuur dat je beleeft met en tussen echte mountainbikers. Stuk voor stuk liefhebbers van de sport, van de natuur, van het fysieke en het technische. De organisatie gaat vol voor de beleving, geen moeite wordt gespaard. Alles is tiptop geregeld, van het wakker worden tot het slapengaan, en dat drie dagen (of vier voor de eliterenners) lang.

Editie 2020

Volgend jaar belooft opnieuw een geweldige editie te worden. Van 21 mei tot 24 mei kan je zelf genieten van dit prachtige event. De route loopt van Gap tot Buis-Les-Baronnies met tussenstops in Sisteron en Montbrun-Les-Bains en een spectaculaire uitstap richting de Mont Ventoux. De preselectie voor de Raid Elite opende op 20 oktober en loopt tot 5 november. De inschrijvingen voor de Raid Rando openen op 15 november. Laat je overtuigen!

Meer info op www.raid-vtt.fr

Foto’s copyright Cyril Crespeau en Agence Kros / Rémi Fabrègue