Raid VTT Les Chemins du Soleil:
een overvloed aan singletracks

Sport
5 November 2018 — Nicolas Raybaud
Tijdens het Hemelvaartsweekend staat naar goede gewoonte de Raid VTT Chemins du Soleil op de kalender. Dat was zo in het verleden en zal ook in 2019 het geval zijn. Wanneer we aan de editie van afgelopen lente terugdenken, duizelt ons hoofd nog steeds van de overvloed aan singletracks.

We schrijven 10 mei 2018; tenten schieten als paddenstoelen uit de grond op de grasmat van het stadion van Gap. Het is een komen en gaan van de 800 deelnemers die hun goodiebag en rugnummer komen ophalen en de laatste voorbereidingen treffen voor wat komen gaat. Tijdens de briefing luistert iedereen braafjes naar de gebruikelijke dankwoorden aan partners, gemeenten, departementen en al diegenen die de Chemins du Soleil mogelijk maken. Van Gap (Hautes-Alpes) gaat het de komende dagen naar Aouste-sur-Sye in de Drôme.

Donderdag 10 mei 2018 – Proloog: nachtrit Charance – Gap / 23 km

Voor zij die voor de formule ‘Rando’ hebben gekozen, begint het serieuze werk pas morgen. Bij de eliterenners neemt de stress echter al toe, want hun Chemins du Soleil begint vandaag met een nachtrit rond Gap. De fluojasjes en lampen worden bovengehaald en om 21u30 klinkt het startschot.

remi frabregue les chemins du soleil nocturne

Het lijkt wel een sliert sterretjes die op en neer dansen door de bossen van Gap. Na afloop van de rit zoekt iedereen vliegensvlug zijn tent op, want een vijftal uur later kondigt de wekker al het begin aan van een nieuwe dag en een nieuwe etappe.

Vrijdag 11 mei 2018 – Rit 1: Gap – Mens / 97 km – 3000 hm

De eerste rit is meteen de langste. Zelfs de besten zullen hier bijna vijf en een half uur voor nodig hebben. Het duurde dit jaar een tijdje eer de winter het land uit was en de overvloedige sneeuwresten noopten de organisatie tot een plan B … met extra kilometers tot gevolg.

Tijdens de Chemins du Soleil schuwt men de singletracks niet en ook van een duizelingwekkende afgrond hier en daar is men niet vies.

Na het meer van Sautet wordt het opnieuw menens.

We trekken naar de Col de l’Aiguille, de laatste grote hindernis voor de finish in Mens.

Rusten zit er aan de finish echter niet meteen in, want ook de tent moet nog opgesteld worden alvorens aan een siësta te denken.

Gelukkig wacht er ‘s avonds een uitgebreid buffet, bereid uit de beste streekproducten, om op krachten te komen.

Zaterdag 12 mei 2018 – Rit 2: Mens – Chatillon-en-Diois / 60 km – 2700 hm

De morgenstond heeft goud in de mond zegt men wel eens en in de Chemins du Soleil kun je beter een ochtendmens zijn. Het is half acht ‘s ochtends en het peloton wordt al op pad gestuurd naar de volgende finishplaats Chatillon-en-Diois. De briefing van de avond voordien waarschuwde ons voor modderpoelen tijdens de eerste veertien kilometer. Terwijl de eliterenners zich aan de start opmaken voor een scrub, krijgen de tochtrijders een alternatief parkoers.

raidvtt les chemins du soleil nicolas col de menée gerfeu

De rit valt veel technischer uit dan die van de dag voordien. De steile beklimming van de Col de Menée heeft daar mee te maken. Velen zetten hier voet aan grond en slechts een handjevol raakt in het zadel tot op de top.

Er valt vandaag niet te ontsnappen aan natte voeten.

De tweede beklimming van de dag brengt ons naar de top van de Cirque d’Archiane. In de afdaling barst het feest los en de vele krappe bochten doen ons hoofd duizelen.

Tussenin vergeten we niet om te genieten van de prachtige omgeving.

raidvtt les chemins du soleil

Chatillons-en-Diois ligt vlakbij, maar de parkoersbouwers hebben nog enkele pittige kuitenbuiters voor ons in petto. Velen eindigen hun rit compleet uitgeput; een verfrissende duik in het meertje op de camping brengt soelaas.

Zondag 13 mei 2018 – Rit 3: Chatillon-en-Diois – Aouste-sur-Sye / 69 km – 2000 hm

Op de slotdag maakt het weerbeeld een bocht van 180 graden. De laatste etappe had voor een spetterend vuurwerk moeten zorgen, maar in de plaats daarvan werd ze ijzig kil.

raidvtt les chemins du soleil

Aan het parkoers heeft het niet gelegen, dat flirtte weer met de perfectie en zat volgepropt met singletracks.

Maar het dikke wolkendek onttrok ons van de zon en de temperatuur zakte in de bergen tot nul graden.

Doe daar nog wat regen en wind bij en het hoeft niet meer gezegd dat heel wat deelnemers bibberend en huiverend de finish in Aoûste-sur-Sye bereikten, als ze de finish al bereikten …

Editie 2019

In 2019 vindt de Raid VTT Chemins du Soleil plaats van 30 mei tot 2 juni, met start in La Chapelle-en-Vercors en finish in Gap. De inschrijvingen zijn ondertussen geopend voor de Raid VTT Elite, die voor de formule Rando openen op 14 november 2018. Meer info op www.raid-vtt.fr

Foto’s copyright Rémi Fabrègue & Cyril Crespeau / Raid VTT