Roc 2022 | De Rallye Roc XC, een stevig opwarmertje

Sport
6 October 2022 — Christophe Bortels

De Rallye Roc XC is dit jaar aan zijn derde editie toe en wij gingen er met genoegen een kijkje nemen om verslag uit te brengen over de specials van dit atypische evenement, de eerste grote afspraak van de Roc d’Azur 2022!

Het idee achter de Rallye Roc XC is simpel: een ​​lus van 34 kilometer met daarin – net zoals bij enduro – 4 getimede specials van verschillende lengtes en profielen, voor een totale afstand van 12 kilometer. Waar in endurowedstrijden de specials enkel bergaf gaan, is dat hier niet het geval. Verre van zelfs! De route blijft van jaar tot jaar hetzelfde, maar bepaalde start- en aankomstpunten worden soms verplaatst.

Dit evenement is natuurlijk vooral een race, maar het is ook een grote bron van gezelligheid. Het is soms zelfs mogelijk om met meerdere personen tegelijk op pad te gaan tijdens de special, perfect om jezelf met je vrienden te testen!

De eerste special begint met een afdaling van 200 meter …

… en het is aangeraden om maximaal te profiteren van die snelheid.

Want nadien gaat het steil bergop, en lang!

Sommigen kunnen niet profiteren van die snelheid, zij staan al meteen aan de kant met een lekke band …

Deze eerste special is in totaal 3,5 kilometer lang en gaat over het algemeen bergop. De beklimming is goed bekend bij deelnemers aan de Roc omdat het de eerste lange klim is van het merendeel van de parkoersen. Ofwel rijd je deze heel beheerst in een constant tempo omhoog …

… ofwel op de macht.

Of je stopt voor een korte pauze …

Voor anderen duurt de pauze heel wat langer …

Het profiel en de lengte van de special zijn uiteraard bevorderlijk om in te halen. Tussen de specials in mag je immers – net zoals bij enduro – vrij je tempo kiezen om naar de start van de volgende special te rijden.

Een kort vlak stukje stelt je in staat je zintuigen terug te vinden en weer wat op adem te komen.

En dan is het weer van dat: nog een stukje omhoog!

Na deze zware eerste special zou je kunnen denken dat de volgende special bergaf moet lopen, maar nee, bij de start van de tweede special gaan we weer bergop …

Loopt de derde special dan wel enkel bergaf?

Niet te snel hopen, want er zit een strook asfalt in met onfatsoenlijke percentages.

Vorig jaar werd de chrono gestopt net voor deze gevreesde betonplaten, dit jaar plaatste men de tijdsmeting enkele meters hogerop om het laatste greintje kracht uit de benen te persen.

Na het stopzetten van de stopwatch is het niet gedaan, en moet je verder omhoog strompelen om deze verdomde betonplaat te overwinnen.

We kennen betere plaatsen om lek te rijden …

Sommigen hebben duidelijk in het stof gebeten … Kom op, nog maar één special te gaan!

Het begin van SP4 is bergaf en technisch.

Maar al snel gaat het weer bergop op deze mooie technische en rotsachtige singletrack.

Een formaliteit voor Luca Martin, de Franse kampioen bij de U23, die hier wat komt trainen, want hij rijdt zonder nummerbord rond.

Maar voor de gewone stervelingen is dit geen ‘walk in the park’.

De vierde special eindigt op het strand van Galiote. Er resten nog enkele vlakke kilometers naar de Base Nature van Fréjus en de finish om deze Rallye Roc XC, die ook als eerste evenement van de Roc Trophy diende, af te sluiten. Die Roc Trophy is een wedstrijd van vijf dagen, van woensdag tot zondag, met als hoogtepunten de Roc Marathon op vrijdag en de Roc d’Azur op zondag.

De Rallye Roc XC werd alvast gewonnen door Martin Roste in een tijd van 39 minuten en 15 seconden. De komende dagen mag je nog meer nieuws verwachten van deze seizoensafsluiter uit Zuid-Frankrijk.