Roc d'Azur 2017: Geismayr de sterkste in de Roc Marathon

Sport
7 October 2017 — Christophe Bortels

Samen met de Roc d’Azur van zondag is de Roc Marathon de andere topafspraak van het Roc d’Azur festival. En ook dit jaar stond er weer veel mooi volk aan de start van deze manche van de UCI Marathon Series. We blikken terug op deze wedstrijd alsof je er zelf bij was!

Vrijdagochtend zeven uur, het eerste zonlicht komt piepen. Het salon zelf ligt nog vredig te slapen maar duizenden renners beginnen zich al voor te bereiden voor de langste wedstrijd van de Roc d’Azur: de Roc Marathon.

Een half uurtje later staan de deelnemers klaar om losgelaten te worden.

En we zijn vertrokken voor 82 kilometer. Door een massale val, waar ook heel wat toppers bij betrokken zijn, worden de eerste kaarten al vrij kort na de start geschud.

Terwijl we wachten op de renners genieten we van het landschap, zoals hier aan kilometer 30 in de omgeving van Roquebrune.

Maar daar zijn de twee koplopers al. De Colombiaan Hector Leonardo Paez Leon en de Oostenrijker Daniel Geismayr zijn erin geslaagd om een gaatje te slaan met de rest.

Ze worden op de voet gevolgd door Fabian Rabensteiner, diens ploegmaat Michele Casagrande (foto) en Jochen Kass.

Simon Stiebjahn is voorlopig zesde …

… terwijl Alban Lakata rond de tiende plaats hangt. De wereldkampioen was één van de slachtoffers die werd opgehouden door de val vlak na de start en moest daardoor rond de veertigste plaats terug vertrekken, net zoals Sébastien Carabin.

Alvorens we naar Bougnon trekken, houden we nog even halt aan de ondertussen beroemde afdaling van Fournel.

Aaah de Bougnon … Traditiegetrouw staan de toeschouwers op zondag tijdens de Roc d’Azur hier in dikke rijen te kijken, maar ook tijdens de Roc Marathon is dit één van de mooiere plekken om de renners te zien.

En het is Daniel Geismayr die er als eerste doorkomt. Geismayr won eerder dit jaar onder meer al de Alpentour Trophy en de Transalp en lijkt op weg om zijn seizoen in schoonheid af te sluiten.

Hector Leonardo Paez Leon heeft de Oostenrijker moeten laten gaan en kijkt al aan tegen een achterstand van twee minuten. De Colombian zal niet kunnen verhinderen dat er nog andere renners kunnen terugkeren en zou uiteindelijk zevende worden.

Achter hen zien we nog steeds hetzelfde trio in de achtervolging: Michele Casagrande, Fabian Rabensteiner en Jochen Kass.

Alban Lakata zet zijn rush naar voren verder en heeft Simon Stiebjahn bijgehaald. Samen volgen ze op slechts enkele seconden van het eerdergenoemde achtervolgende trio.

Sébastien Carabin volgt iets verderop en werkt zich steeds meer naar voren.

Minder goed verging het Miguel Martinez, de olympische kampioen van Sydney. De regerende Franse kampioen XCM werd door een mechanisch probleem aan zijn voorwiel teruggeslagen uit de top tien en zou als 13de eindigen.

We zijn in Saint-Aygulf voor een laatste tussenstop, maar of de eersten oog zullen hebben voor de bevoorrading betwijfelen we …

De wedstrijd is beslist en het is Daniel Geismayr die na zijn derde plaats van vorig jaar op weg is naar zijn eerste zege in de Roc Marathon.

En het is verrassend genoeg zijn landgenoot Alban Lakata die als tweede tevoorschijn komt.

De Italiaan Fabian Rabensteiner, hier gevolgd door Mariusz Michalek, zal het podium vervolledigen.

Michalek is de leider in de tussenstand van de Roc Trophy, de etappewedstrijd die van donderdag tot zondag plaatsvindt en waarin hij vandaag met succes zijn leiderstrui verdedigde.

Sébastien Carabin reed naar een tiende tijd overall in de Roc Marathon, maar ook hij neemt deel aan de Roc Trophy, die hij vorig jaar won. Daar staat hij voorlopig derde in de tussenstand achter Michalek en Brzozka.

Bij de dames ging de zege naar wereldkampioene Annika Langvad. De Deense haalde het met 15 minuten voorsprong op Hildegunn Hovdenak en Maria Cristina Nisi.

Uitslag Roc Marathon 2017:

www.rocazur.com/fr/les-courses/resultats