Roc d'Azur 2019 | Rockrider: gelimiteerde series en nieuwe onderdelen

Techniek
12 October 2019 — Léo Kervran

Rond de stand van Rockrider op het salon van de Roc d’Azur kun je de laatste jaren niet meer heen. Niet alleen omdat het één van de grootste stands is tijdens het salon, maar ook omdat het merk elk jaar heel wat nieuwe producten toont, en dit jaar zijn die producten bijzonder interessant.

Bij de xc-modellen heeft Rockrider beslist om na het succes van de gelimiteerde versie van de 920 LTD eerder dit jaar (de hele stock was via het internet in drie minuten uitverkocht!), dit te herhalen met een 940 LTD.

Die fiets krijgt een speciale matzwarte, iriserende afwerking en een onklopbare verhouding tussen de prijs-onderdelen. Voor een adviesprijs van 2299 euro krijg je op de XC940 LTD een RockShox Sid Select-vork, een Sram XO1 Eagle-aandrijving met een carbon Truvativ Stylo-crankstel, Sram Level TL-remmen en carbon Reynolds-wielen.

De eerste modellen zouden begin maart verkrijgbaar zijn (en nu al te bestellen via de Franse website Alltricks). Ook de goedkopere modellen kregen een update, want de XC50 ruilt zijn Sram NX 1×11-aandrijving in voor een SX Eagle 1×12.

Ook de Comboshift-lockout uit eigen huis werd aangepakt. Het handvat zelf werd wat comfortabeler en je moet ook minder ver draaien om de lockout te activeren.

In het all mountain-gamma heeft Decathlon de AM100S (1599 euro) op meerdere punten een update gegeven. Voorheen was deze fiets ontworpen rond het Switch & Ride-systeem waardoor je de fiets kon gebruiken met zowel 27,5″-wielen als 29″-wielen. De fiets kreeg een nieuw ontwerp met het gebruik van 29″-wielen als uitgangspunt. De fiets zal dan ook in die laatste maat verkocht worden, maar op vraag kun je bij de aankoop ook kiezen voor een 27,5 x 2.6. De geometrie werd wat moderner met een balhoofdhoek van 66 graden (in de plaats van 67 graden op de oude versie) en een langere bovenbuis.

De fiets is uitgerust met Sram Level-remmen met 4 zuigers vooraan (identiek aan de Guide) en 2 zuigers achteraan. De RockShox 35-vork vervangt het exemplaar van Manitou en rond de Sun Ringlé-wielen liggen voortaan Hutchinson-banden uit het topsegment (een breedte van 2.35″ vooraan en 2.25″ achteraan) in de plaats van modellen uit de OEM.

Rockrider kondigde ook een gelimiteerde versie aan van de AM500S LTD, daarbij het principe van de xc-modellen volgend. Deze gelimiteerde versie is enkel verkrijgbaar in 29″, heeft een veerweg van 140 millimeter en is uitgerust met een RockShox Pike Select, een Sram Guide T, een XO1 Eagle-aandrijving en Mavic XA-wielen. De adviesprijs: 2299 euro. Ook hij kan al besteld worden via Alltricks en de eerste leveringen zijn voorzien voor half maart.

Niet nieuw, maar wel interessant, de AM100. Deze hardtail is uitgerust met grote banden (27,5 x 2.6), een dropper post en een RockShox Sector-vork met een veerweg van 130 millimeter. En dat allemaal voor de som van 999 euro. Simpel en betrouwbaar, en met een veelzijdige geometrie is hij heel wat beter geschikt voor toertochten en vlak of licht heuvelend terrein dan een pure xc-machine.

Bij de e-mountainbikes presenteerde Rockrider de eST520 die in het gamma een plaats krijgt tussen de eST500 en de eST900. Voor 1699 euro gaat hij de deur uit bij Decathlon en daarvoor krijg je een 27,5+-hardtail met een Brose T-motor en een batterij van 420 Wh (wat goed zou moeten zijn voor een autonomie van plusminus 45 à 50 kilometer). Hij is tevens compatibel met de batterij van 504 Wh van de eST900, die los kan aangekocht worden.

Het systeem telt drie ondersteuningsniveaus. Voor de aandrijving koos Rockrider voor een MicroShift Advent 9-speed met een 11-42 cassette. Een RockShox XC30 met 100 millimeter veerweg moet vooraan de schokken absorberen.

Voor de biker zelf presenteerde Rockrider dan weer een nieuwe tenue bestaande uit een fietstrui (40 euro) en fietsbroek (50 euro). Op deze modellen gebruikte Rockrider duurzamere en stevigere materialen dan op het Performance-tenue. De snit van de fietstrui is wel dezelfde, net zoals de zakken en de rits die makkelijk met één hand moet te sluiten zijn.

Om het all mountain-aanbod verder uit te breiden, brengt Rockrider ook een gelimiteerde serie uit van het kameleon AM-shirt. Dit shirt is zowel met korte als lange mouwen verkrijgbaar. Het is wel maar enkel in het zwart of het grijs verkrijgbaar. Er staat ook een bijpassende short op het programma, met een speciale snit om het gebruik van kniebeschermers en een heuptas toe te laten.

Dat laatste is één van de grote nieuwigheden bij Rockrider die we tijdens het salon van de Roc d’Azur te zien kregen. In de heuptas past een waterzak van 1,5 liter. De vorm werd goed bestudeerd waardoor de heuptas zelfs op ruw terrein mooi stabiel in contact moet blijven met het lichaam. Naast de waterzak (die met een magneet op zijn plaats blijft zitten) is er ook nog een zakje om een tooltje in weg te stoppen.

Tot slot stelde Rockrider ook nog een kleine rugzak tentoon die de vorm kreeg van een harnas, dit om in alle omstandigheden dicht bij het lichaam te blijven. Hierin past een waterzak van 2 liter. Daarnaast kreeg de rugzak nog drie kleine zakjes (twee vooraan en één achteraan). De maat kan ter hoogte van de schouders aangepast worden middels een eenvoudig systeem, de borstriem maakt gebruik van een metalen haakje. Deze kan niet aangepast worden en is ook wat moeilijker te manipuleren dan een plastic clip, maar wel veel steviger en duurzamer.

Meer info op www.decathlon.be