Roc d’Azur 2021: Colombo houdt Sarrou van een historisch record

Door Christophe Bortels -

  • Sport

Roc d’Azur 2021: Colombo houdt Sarrou van een historisch record

De slotdag van de Roc d’Azur staat zoals steeds in het teken van de wedstrijd die haar naam heeft geleend aan het festival: de Roc d’Azur! Naar goede gewoonte stonden er ook nu weer enkele grote namen aan de start, waaronder Jordan Sarrou die gebrand was op een vierde succes en zo recordhouder zou worden van deze mythische wedstrijd.

7u30: de zon gaat voor een laatste keer op boven de Roc 2021. Over een uurtje mogen de eerste renners zich op gang trekken voor de Roc d’Azur. De afstand werd dit jaar iets ingekort en bedraagt nu nog amper 50 kilometer. Het zal dan ook nog sneller gaan dan gewoonlijk!

Onze eerste stopplaats is zoals zo vaak de afdaling van Fournel.

De spanning is voelbaar: wie zal er als eerste opduiken in de beroemdste afdaling van de Roc d’Azur?

Het is Jordan Sarrou die als eerste tevoorschijn komt!

Maar de Fransman is niet alleen. Hij voert een groepje van zes aan met onder meer ook de Zwitser Filippo Colombo.

Maar ook de Franse kampioen Maxime Marotte en de Italiaan Luca Braidot maken deel uit van de kopgroep.

Net zoals de Belg Pierre de Froidmont en de Pool Krzysztof Lukasik.

Een dag nadat hij achtste werd in de Ronde van Lombardije, staat Romain Bardet doodleuk aan de start van de Roc d’Azur. De renner van DSM voerde de forcing op de eerste beklimming van de dag maar verloor voeling met de kopgroep in de afdaling van Fournel.

Het is voor het eerst dat de vrouwen samen – en op hetzelfde parcours – met de mannen op pad worden gestuurd. De Italiaanse Martina Berta rijdt voorlopig aan de leiding.

De renners blijven van alle kanten komen …

In de loop der jaren zijn er hier heel wat sporen bijgekomen, die makkelijker en sneller zijn dan het originele traject.

Op de klim van Bougnon – we zijn dan 30 kilometer ver – is de kopgroep van zes herleid tot een trio bestaande uit Jordan Sarrou, Filippo Colombo en Krzysztof Lukasik.

Pierre de Froidmont is momenteel vierde en wordt gevolgd door Maxime Marotte. Deze laatste plooide eerder in de wedstrijd zijn kettingblad en moest het met een steen terug recht kloppen …

Bij de passage van Romain Bardet staat de Bougnon helemaal in vuur en vlam!

Wat zouden we hier graag uren blijven staan, maar de aankomst roept.

Het trio bleef samen en het is Filippo Colombo die de sprint van ver lanceert …

De Zwitser haalt het ook en wint de Roc d’Azur 2021 in een tijd van 2u03, een gemiddelde van maar liefst 24.93km/u!

Jordan Sarrou wordt tweede voor Krzysztof Lukasik.

Filippo Colombo: “Het ging van in het begin razendsnel. Reeds op de eerste klim reed er een klein groepje weg en toen we met ons drieën voorop geraakten, werkten we goed samen. Bij de junioren eindigde ik hier al een keertje als tweede maar als prof was het pas mijn eerste deelname. Ik kende dit seizoen veel pech (Colombo brak in mei zijn bekken) dus is het mooi om het seizoen op deze manier te kunnen afsluiten.”

Colombo houdt met zijn sprintzege Jordan Sarrou van een historische recordzege in de Roc d’Azur. “Ik reed hier rond met het etiket topfavoriet en iedereen keek dan ook naar mij, maar dat is hoe het gaat. Ik had ook dit jaar graag gewonnen maar tweede is ook mooi. Het was geweldig dat er weer zoveel toeschouwers waren, vooral op de Bougnon. Ik wil dan ook iedereen bedanken voor de aanmoedigingen.” 

Maxime Marotte wist Pierre de Froidmont nog bij te benen en eindigde als vierde, de Belg moest tevreden zijn met rang vijf.

Romain Bardet zag zijn nieuwe Scott Spark ‘s morgens pas voor het eerst maar werd wel knap elfde! “Het was geweldig! Ik heb er echt van genoten, ook al kwam ik een keertje ten val. Enkele jaren geleden reed ik ook al de marathon maar het parcours van vandaag kende ik niet. Ik zou hier graag elk jaar terugkeren, op een dag misschien ook een keertje voor de gravelrit. Maar nu is het tijd voor vakantie!”

Bij de vrouwen ging de winst naar Katazina Sosna, die vrijdag ook al de Roc Marathon wist te winnen.

Margot Moschetti, in 2019 nog goed voor de zege, werd dit keer tweede.

Het podium werd vervolledigd door de kersverse Belgische kampioene Emeline Detilleux.

Tot volgend jaar, van 5 tot 9 oktober 2022, voor een nieuwe editie van de Roc d’Azur!

DoorChristophe Bortels