Roc Marathon 2021: Seewald gedragen door de regenboogtrui

Door Christophe Bortels -

  • Sport

Illustratieve afbeelding van het artikel: "Roc Marathon 2021: Seewald gedragen door de regenboogtrui"

Op vrijdag is het traditioneel tijd voor de langste wedstrijd van de Roc d’Azur, de Roc Marathon! 84 kilometer en 2200 hoogtemeters maken er een zware wedstrijd van waarin je best je krachten spaart. Een verslag:

De Roc Marathon is ook een wedstrijd voor vroege vogels: om 7u33 wordt met enkele minuten vertraging het startschot gelost.

Een klein half uurtje later dienen de eersten zich aan op de afdaling van Fournel.

Frans kampioen XCM Axel Roudil Cortinat heeft de leiding genomen. Hij had graag op de eerste klim van de dag al voor een grote schifting gezorgd, maar dat lukte niet helemaal …

Een tiental renners volgen in zijn spoor, waaronder heel wat Italianen met onder meer Fabian Rabensteiner en de Duitser Andreas Seewald, de regerende Europese en kersverse wereldkampioen marathon.

De achtervolgers kijken al aan tegen een achterstand van meer dan een minuut.

De omstandigheden zijn quasi perfect met een gesluierde hemel en een temperatuur die niet al te snel stijgt.

Bij het naderen van Roquebrune-sur-Argens, na dertig kilometer wedstrijd, voert de wereldkampioen de nog steeds grote groep aan.

De Franse kampioen hangt nu in laatste positie van die kopgroep.

De achtervolgers hebben wat van hun achterstand kunnen goedmaken en volgen op een dertigtal seconden.

Sébastien Carabin zit nog enkele groepjes verder, op meer dan 3 minuten. Carabin zou echter nog sterk komen opzetten om finaal als 12de te eindigen in deze Roc Marathon.

Na de Col de Valdingarde, we zijn dan 48 kilometer ver, is de situatie vooraan ongewijzigd. Wereldkampioen Andreas Seewald voert nog steeds onvermoeid de kopgroep aan.

En nog steeds tellen we een tiental gezellen in die kopgroep.

De achtervolgende groep is daarentegen herleid tot een duo. De Italiaan Samuele Porro, tweevoudig winnaar van de Roc Marathon, en zijn landgenoot Jakob Dorigoni hebben de handen in elkaar geslagen.

Kilometer 65: eindelijk ziet het wedstrijdbeeld er anders uit! Andreas Seewald heeft bergop de gaskraan opengedraaid en niemand van zijn rivalen was in staat zijn wagonnetje aan te pikken.

Op anderhalve minuut van Seewald volgt nu een groepje van zes: de Pool Krzysztof Lukasik, de Italianen Nicolas Samparisi, Nicola Taffarel en Fabian Rabensteiner, de Fransman Axel Roudil Cortinat en de Est Peeter Pruus.

De Zwitser Martin Fanger probeert alleen het gat te dichten.

Het strand van Galiote, er rest enkel nog het Douanierspad en een vlak stukje tot de finish. We zien dan ook niet in wie Seewald nog van de zege zal kunnen houden …

En dus wint Andreas Seewald zijn eerste wedstrijd in de regenboogtrui. Hij reed de 84 kilometer van de Roc Marathon 2021 in 3u48, een gemiddelde van 21.54km/h. “Ik kwam zonder echte ambities naar deze wedstrijd. Bedoeling was om zo lang mogelijk de kopgroep te volgen, maar halfweg voelde ik me zo goed dat ik versnelde en alleen aan de leiding kwam te rijden.”

Italiaans kampioen Fabian Rabensteiner werd tweede op 55 seconden van de winnaar.

Voor de derde plaats kregen we een sprint tussen de Fransman Axel Roudil Cortinat, de Italiaan Nicolas Samparisi en de Pool Krzysztof Lukasik.

En het is Frans kampioen Axel Roudil Cortinat die als derde eindigde!

Het podium van de Roc Marathon 2021 was duidelijk weggelegd voor mannen met een speciale trui …

Tot groot jolijt van de vrijwilligers liet de wereldkampioen en winnaar van de dag zich het buffet aan de aankomst welgevallen.

Uitslag Roc Marathon 2021:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2021/10/Roc-Marathon-2021.pdf”]

Door Christophe Bortels