Rockrider Racing Team 2023: tijd voor fase 2.0

Door Adrien Protano -

  • Sport

Rockrider Racing Team 2023: tijd voor fase 2.0

2023 staat synoniem voor evolutie voor het jonge Rockrider Racing Team.Op het programma: internationalisering en feminisering, met de komst van 4 nieuwkomers.Afkomstig uit Frankrijk, Italië en zelfs van over de Atlantische Oceaan, komen ze het team versterken met maar één doel voor ogen: de Olympische Spelen van Parijs in 2024. Tijdens de presentatie van het team kregen we de kans om met de verschillende renners een praatje te maken over hun verwachtingen voor het volgende seizoen.

We werden door het Rockrider Racing Team uitgenodigd in B’twin Village, in de buitenwijken van het Franse Lille, om er de presentatie van de ploeg voor 2023 bij te wonen. Na een eerste seizoen dat als geslaagd kan worden omschreven, heeft het jonge team grote doelen voor de toekomst.

Decathlon (het moederbedrijf boven fietsenmerk Rockrider) is immers ook een van de partners van de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Vandaar dat het Rockrider Racing Team zijn personeelsbestand heeft versterkt en geïnternationaliseerd in de hoop een maximum aan vertegenwoordigers aan de start te krijgen.Daarnaast kondigt Rockrider ook aan dat ze hard zullen werken aan de ontwikkeling van nieuwe producten om de renners van het team het beste materiaal aan te bieden.

De eerste verandering zien we bij de staf van het team. Nadat Stéphane Tempier tijdens de wereldkampioenschappen van 2022 in Les Gets het einde van zijn professionele carrière aankondigde, greep de Fransman de kans om bij het Rockrider Racing Team aan de slag te blijven, als assistent-manager van het team naast Sam Rocès.Laatstgenoemde bekleedde tijdens het seizoen 2022 al de functie van manager en staat te trappelen om aan dit nieuwe hoofdstuk van de ploeg te beginnen.

De eerste woorden van Sam Rocès tijdens deze presentatie waren vooral bedoeld voor het team van 2022, de manager wilde alle atleten bedanken die hem vertrouwden toen hij naar hen toekwam met een blanco pagina om de geschiedenis van het Rockrider Racing Team te schrijven.“Het is dankzij Romain Seigle, Lucas en Joshua Dubau, Emeline Detilleux en Stéphane Tempier dat het Rockrider Racing Team de doelen kan stellen die het vandaag heeft.Ze gaven krediet aan ons project.”En hij voegt eraan toe: “Dit eerste seizoen stelde ons in staat om een ‘Rockrider’-spirit te creëren en om het eerste hoofdstuk van een veel langer verhaal te schrijven.

Vanaf het begin stond het aantrekken van grote namen voorop met als doel zoveel mogelijk vertegenwoordigers van het team aan de start van de Spelen te krijgen

De teammanager maakte er tijdens de officiële lancering van het team in februari 2022 al geen geheim van dat “ons project een rekrutering vereist die ons naar de Olympische Spelen zal brengen.”Vanaf het begin stond het aantrekken van grote namen voorop met als doel zoveel mogelijk vertegenwoordigers van het team aan de start van de Spelen te krijgen. En het Franse team durft zich zelfs de vraag te stellen waarom een podium op diezelfde Spelen niet mogelijk zou zijn … 

In 2023 moet het team alvast wat volwassener worden en daarvoor werden maar liefst vier nieuwe renners aangetrokken. We stellen ze even voor:

Mathis Azzaro

De eerste nieuwkomer is Mathis Azzaro die de voorbije vier seizoenen het mooie weer maakte in de kleuren van BMC MTB Racing, en waarvan we vooral zijn zilveren medaille bij de beloften onthouden tijdens de laatste wereldkampioenschappen MTB in Les Gets.

Azzaro vat het vorige seizoen samen als“een seizoen waarin ik veel geleerd heb, over hoe ik functioneer en vooral over alles wat ik niet nodig heb of wat schadelijk voor me kan zijn.Uiteindelijk eindigde het seizoen met goede resultaten en ben ik redelijk tevreden.

Zijn komst bij het Rockrider Racing Team kan worden gekoppeld aan zijn liefde voor mountainbiken: “Het basisdoel van fietsen is naar mijn mening plezier.Als ik plezier heb op de fiets, volgen de resultaten.Mijn oude structuur paste niet meer bij mij en ik had een verandering van sfeer nodig om dit plezier op de fiets te herontdekken.Ik ben in staat om op D-Day te schitteren, dat bewees ik in het verleden al meermaals. In 2023 zou ik echter graag wat regelmatiger willen zijn.Dat ik bij deze missie geholpen zal worden door Steph(ane Tempier) is echt een kans en ik kan niet wachten om met hem te gaan werken om mijn energie te kanaliseren om betere resultaten te halen”, vertrouwt Mathis ons toe.

Als de motivatie van Sam, de aanwezigheid en expertise van Steph of zelfs de cohesie die het team te bieden had een bepaalde rol speelden bij zijn keuze, vertelt de 22-jarige renner dat de mogelijkheid om een ​​rol te spelen in de ontwikkeling van het materiaal van Rockrider het orgelpunt was: “Feedback kunnen geven over een fiets waar ik dagelijks op rijd, vind ik echt nodig.Rockrider luistert naar onze meningen, zowel positief als negatief.Hierdoor kun je je blijven ontwikkelen.

Emeline Detilleux

Vorig seizoen was Emeline Detilleux de enige vrouwelijke renster binnen Rockrider Racing, maar in 2023 mag ze niet één, niet twee … maar liefst drie vrouwelijke collega’s verwelkomen binnen het team.En waar ze vorig seizoen als enige buitenlandse deel uitmaakte van het Franse team, ziet het team er nu heel wat internationaler uit. De Belgische is daar positief over en ziet de veranderingen in het team als een manier om elkaar naar een hoger niveau te stuwen.

De Belgische kampioene blikt tevreden terug op haar seizoen 2022: “Ik ben erg blij met de progressie die ik in mijn eerste jaar bij de elites heb gemaakt. Wedstrijd na wedstrijd werden de resultaten beter.” Ook in 2023 blijft Emeline gefocust op haar ontwikkeling met als grote doelen de Europese en wereldkampioenschappen, al wil ze ook haar nationale kampioenstrui met verve verdedigen. “Mijn beste resultaat in de wereldbeker was een 23ste plaats, komend seizoen mik ik op de top 20. Eenvoudig is dat niet, maar ik wil bij de top 25 behoren en regelmatig in de top 20 eindigen”, vervolgt Emeline.

In het team is ze momenteel een van de grootste kanshebsters op een ticket voor de Spelen van 2024. De Belgische ziet dit niet als extra druk maar eerder als een motivatie, genoeg om op de moeilijkste momenten van de voorbereiding een boost te krijgen.Met deze Olympische Spelen in het achterhoofd sloot Emeline zich ook aan bij ‘Decathlon Team Athletes’, net als haar collega Joshua Dubau.Dit programma is opgezet door Decathlon om de verschillende paralympische en olympische sporten te promoten met één of meerdere ambassadeurs per sport.“Het is superverrijkend en erg leuk om dankzij dat programma atleten uit andere disciplines te leren kennen”, legt Emeline uit.

Ook de Belgische kampioene is blij dat ze bij Rockrider mee kan werken aan de ontwikkeling van het materiaal.“Het is zeer cool!”roept ze uit.“Ik vind het erg bevredigend om mee te werken aan de ontwikkeling van een prestatiegerichte fiets voor het team en de races, waar op lange termijn ook het grote publiek mee zal kunnen rijden.

Olivia Onesti

Detilleux krijgt in 2023 het gezelschap van de Franse Olivia Onesti.De 19-jarige werd 17de in de eindstand van de World Cup XCO bij de U23, won een zilveren medaille op de wereldkampioenschappen van 2021 bij de junioren en werd in datzelfde jaar derde tijdens het Frans kampioenschap veldrijden. 

Olivia moest tot hiertoe vaak opboksen tegen Line Burquier en ze is dan ook zeer duidelijk over haar doelen voor 2023: “Line Burquier is al sinds de miniemen mijn grootste concurrente.De laatste tijd heeft ze zich gespecialiseerd in het mountainbiken en hierdoor heeft ze het verschil kunnen maken. Ik combineer het mountainbiken met veldrijden en de weg (ze reed in 2022 haar eerste Giro uit en wil in 2023 deelnemen aan de Tour Femmes, nvdr).Persoonlijk maak ik meer progressie in trapjes en door in verschillende disciplines uit te komen, maar dat belet me niet om dit jaar te mikken op de overwinning in de wereldbeker.

De Française vertelt dat ze Julie Bresset en Joshua Dubau al goed kende van haar periode bij Massi, maar ook de ontmoeting met de rest van het team verliep perfect.De jongste atlete van het Rockrider Racing Team voelt zich al goed geïntegreerd in haar nieuwe tweede familie.

Sam Rocès was gecharmeerd door het multidisciplinaire project van de jonge renster, die haar MTB-kalender zal delen met een programma op de weg en veldritten tijdens de winter. Voor Olivia was het Rockrider Racing Team een ​​verademing: “In heel wat teams staat men weigerachtig tegenover andere disciplines. Bij Rockrider respecteert men mijn keuze. Dit woog zeker mee in de keuze van mijn nieuwe team en het zal me mentaal tijdens het seizoen ook rustiger maken nu ik weet dat het team achter mijn keuzes staat.”

Op de weg zal Olivia in 2023 uitkomen voor Saint Michel Auber 93.Ik wil niet meteen kiezen en ik voel dat het goed voor me is.Steeds meer grote kampioenen doen alle drie de disciplines en ik denk dat hun prestaties verband houden met deze multidisciplinaire aanpak.Ik rijd geen volledige seizoenen en persoonlijk win ik liever in elke discipline een belangrijke wedstrijd dan een algemeen klassement”, aldus Onesti.

Greta Seiwald

We vertelden in de intro al dat het Rockrider Racing Team in 2023 de internationale toer opgaat en met Greta Seiwald zal er voor het eerst een Italiaanse deel uitmaken van het team.Na vijf seizoenen bij Santa Cruz FSA, greep de renster uit Noordoost-Italië de kans om zich bij een internationaal team aan te sluiten. Seiwald sterft van ongeduld om aan dit nieuwe avontuur te beginnen: “Mijn belangrijkste doel is om tevreden te zijn met mijn prestaties en mijn resultaten, wat tot nu toe niet het geval was.Op papier is het waar dat ik een goed seizoen 2022 heb gehad, maar ik proef nog steeds van te weinig.Ik had een andere omgeving nodig en ook al ben ik nog maar net bij de ploeg, ik voel me nu al als familie en heb de indruk dat ik zal floreren binnen het Rockrider Racing Team”, aldus de Italiaanse.

Na haar 20ste plaats in het eindklassement van de World Cup XCO hoopt Greta Seiwald het komende seizoen dichter aan te sluiten bij de wereldtop. Haar nieuwe teammanager getuigt dat ze alles heeft wat een ervaren atlete nodig heeft: “Ze heeft al goede resultaten behaald ​​en enige ervaring.Mijn rol zal vooral zijn om haar te begeleiden om de weg naar het podium te vinden.”

Savilia Blunk

De grootste verrassing is toch wel de komst van de Amerikaanse Savilia Blunk.De meervoudige nationale kampioene (6 titels met als hoogtepunt van haar jonge carrière de nationale titel bij de elites in Winter Park Resort) wist zich vorig seizoen als eerstejaars elite ook op het wereldtoneel te onderscheiden met een mooie 6de plaats in de World Cup van Snowshoe.

Savilia is formeel: “Rijden in een Europees team was een ongelooflijke kans die ik voor niets ter wereld wilde laten liggen.De wedstrijden zijn hier van een ander niveau en ik moet nog veel leren.Rockrider mag dan nog vrijwel onbekend zijn in de VS, maar de ambitie die ze hebben voor de wereldbeker en de Olympische Spelen heeft me overtuigd om mee te stappen in het avontuur.”

Sam Rocès is vol lof over zijn nieuwe rekruut: “Ze is een kleine diamant, ze vertrouwt ons en heeft de juiste instelling om te presteren.Ze heeft al laten zien dat ze weet hoe ze haar doelen moet bereiken en ze heeft opmerkelijke prestaties neergezet, ondanks dat ze maar aan een paar wedstrijden van de wereldbeker heeft deelgenomen.In 2023 gaan we met haar aan de slag om haar te helpen de nodige regelmaat aan de dag te leggen om op het hoogste niveau te presteren in haar eerste volledige seizoen.

De regerende Amerikaanse kampioene merkt op dat ze zich vorig jaar concentreerde op het Amerikaanse nationale kampioenschap en de wereldkampioenschappen, maar dat het doel voor 2023 is om een ​​veel drukker programma te rijden.Savilia maakt er echter een erezaak van om een ​​zeker evenwicht te bewaren: “Volgend jaar zal ik mezelf moeten verdelen tussen Europa voor het team en de VS voor mijn familie en mijn vriend.Ik weet zeker dat het goed gaat komen, vooral omdat dit het eerste jaar is dat ik echt een team om me heen heb, en teamgenoten van wereldklasse.

Joshua Dubau

Tot slot is er ook nog Joshua Dubau die volgend seizoen aan boord blijft bij het team. De 26-jarige renner is erg trots op wat het Rockrider Racing Team in het eerste jaar van zijn bestaan ​​heeft getoond en heeft vertrouwen in de toekomst: “We hoeven niet te blozen bij het eerste seizoen van het team, we hebben de basis gelegd en aan geloofwaardigheid gewonnen.We gaan nu naar fase 2. De evolutie voor 2023 is alvast goed ingezet, zowel qua materieel als de atleten. Ik ben erg blij dat Stéphane (Tempier) de staf is komen versterken.Ik ben blij dat hij bij ons kan blijven.Ik denk dat hij ons veel te bieden heeft, vooral op het gebied van productontwikkeling, maar ook in het advies dat hij renners kan geven dankzij zijn ervaring”, legt Joshua uit.

Joshua is ook blij met het belang dat Rockrider hecht aan de atleten bij de ontwikkeling van nieuwe producten: “Het merk waardeert onze feedback enorm. We hebben regelmatig overleg met de technische teams en het is heel fijn om je gehoord te voelen.” Het team mag de spelen van 2024 wel als hoofddoel stellen, toch wil Dubau de druk nog afhouden: “Natuurlijk is dat een groots evenement, maar het is niet datgene waar ik me momenteel als renner op focus. Het niveau in Frankrijk is hoog en ik ben me ervan bewust dat het moeilijk zal zijn de selectie te halen. Daarom focus ik me liever op mijn persoonlijke ontwikkeling en op de wereldbeker.Ik doe het stap voor stap en we zullen wel zien waar de weg naar de Olympische Spelen me brengt.”

“Mijn grote doel voor 2023 is de top 5!” – Joshua Dubau

Na een seizoen dat eindigde met een 17de plaats in de eindstand van de World Cup XCO en een Franse titel in het veldrijden op zak, wil Joshua volgend seizoen een nieuwe stap voorwaarts maken. “Vorig jaar eindigde ik twee keer in de top 10 en daar ben ik heel blij mee, maar mijn grote doel voor 2023 is de top 5!

Ook in 2023 zal hij zijn tijd verdelen tussen mountainbiken en veldrijden, wat hij zelf omschrijft als een noodzaak: “Ik heb dat nodig, ik moet mezelf kunnen testen tijdens het winterseizoen en daar is veldrijden ideaal voor.Ik denk dat ik beide kan combineren en daarom geef ik op dit moment niet de voorkeur aan de ene discipline boven de andere.Het team stelt me ​​in staat om beide te doen en dat waardeer ik echt. In mijn jeugdjaren heb ik geleerd hoe ik het seizoen goed moet indelen en vandaag denk ik dat ik in staat ben om het hele jaar door te presteren, ook al is dat niet altijd het geval geweest… (lacht).”

Aan het eind van de teampresentatie laat het team doorschemeren dat er in de komende weken nog een renner bij zal komen, maar zijn identiteit wordt voorlopig nog geheim gehouden.Wie zou het kunnen zijn?We houden je zeker op de hoogte!

Actiefoto’s copyright Keno Derleyn

DoorAdrien Protano