Søren Nissen heerst in eerste Amblève Légende Marathon

Door Christophe Bortels -

  • Sport

Søren Nissen heerst in eerste Amblève Légende Marathon

De streek van de Amblève was reeds gereputeerd voor zijn endurowedstrijd en dit jaar ging de organisatie het avontuur aan om op zondag ook een marathon te organiseren, de Amblève Légende Marathon. Dit was meteen de tweede manche van de Belgian Ardennes Marathon Series, kortweg BAMS. Dit is ons verslag van een zware, technische en nerveuze wedstrijd.

8u07: Met een beetje vertraging wordt het peloton op gang geschoten. Dat peloton krijgt vandaag tijdens de eerste Amblève Légende Marathon 77 kilometer en 2200 hoogtemeters voor de wielen geschoven! Centraal in beeld begint ook de leider van de tussenstand van de BAMS, Philip Van Hemelen, met de lach op zijn gezicht aan de wedstrijd (in de gele trui).

Lionel Vujasin neemt symbolisch als eerste de bocht, maar de grote meute is niet ver …

9u21, kilometer 26: Julien Delaet komt als eerste door na een lus door de vallei van de Ninglinspo. Hij wordt in de technische afdaling gevolgd door Bram Cools en Johan Mombaerts.

Sven Janssens volgt niet veel later …

… en Kevin Nyssen komt als vijfde door.

Het weer was minder mooi dan tijdens onze verkenning van het parkoers, nu twee weken geleden, maar toch kijken we hier onze ogen uit in het kaal gekapte landschap dat de vallei van de Ninglinspo overheerst!

Geconcentreerd blijven is de boodschap …

… deze afdaling zorgde dan ook bij heel wat bikers voor problemen!

We hadden jullie dan ook makkelijk enkel foto’s kunnen tonen van bikers die op de sukkel waren …

… maar marathonrenners die vinden dat het soms wat technischer mag, vonden dit stuk geweldig. En dat is onder meer het geval voor onze eigenste Olivier Béart. De mede-oprichter van Vojo nam vandaag de start van de marathon nadat hij gisteren als fotograaf de Enduro van de Amblève had gevolgd. En geloof me, ook dat is een hele krachtinspanning!

10u18, kilometer 46: Vooraan rijden er ondertussen nieuwe gezichten aan de leiding. Johan Mombaerts (77), Bram Cools en Kevin Nyssen vormen samen een kleine kopgroep.

Ook Sven Janssens maakte deel uit van die kopgroep, maar een lekke band in deze afdaling vol met door bladeren bedekte stenen, gooide roet in het eten. Hij zou uiteindelijk slechts als 53ste finishen.

Julien Delaet, die bij onze eerste stop nog aan de leiding reed, volgt als vierde. Hij rijdt tussen de drie koplopers en …

… een klein groepje dat sterk komt opzetten. Dat groepje bestaat uit Søren Nissen, Joris Massaer en Jan-Frederik Finoulst en telt drie minuten achterstand op de kopgroep. We hadden ze eigenlijk al veel eerder aan de leiding moeten zien rijden, maar in een slecht bepijlde afdaling hadden ze zich van weg vergist. Daardoor verloren ze zes minuten, maar ze slaagden er toch in om hun achterstand goed te maken!

10u49, kilometer 57: De wedstrijd valt in zijn plooi. Nadat Søren Nissen het gat had dichtgereden op Julien Delaet en later ook op de kopgroep, nam hij iets verderop het commando van de wedstrijd over. Olivier Béart, onze man in de wedstrijd, vertelt: “Ik had me niet van weg vergist, zoals de kopgroep wel deed. Het klopt dat er geen kalkaanduiding was op de grond en ook ik zag de juiste richting pas op het laatste nippertje. Ik reed ongeveer in veertigste of vijftigste stelling toen ze me terug voorbij kwamen gevlogen. Wietse Bosmans, die in Grand-Halleux nog samen met Mathieu van der Poel aan de leiding reed alvorens op te geven, maakte het meeste indruk. Hij had Nissen en Massaer losgegooid, maar reed dan lek in een stenige afdaling.”

Joris Massaer kan het tempo van Nissen niet volgen en hij vecht om zijn tweede plaats veilig te stellen …

… Kevin Nyssen volgt wat verderop op de derde plaats. Op dit punt hebben de renners driekwart van de wedstrijd afgelegd.

11u11, kilometer 65: Er resten nog iets meer dan tien kilometer, de finish werd een beetje verlegd om te vermijden dat de renners op het einde nog een grote weg moesten kruisen, en Søren Nissen rijdt nog steeds aan de leiding.

Joris Massaer volgt nog steeds op de tweede plaats.

Achter hen zijn er wel enkele verschuivingen. Johan Mombaerts is immers naar de derde plaats gesprongen …

… terwijl Kevin Nyssen op vier rijdt, maar niet voor lang meer. Op enkele kilometers voor de aankomst zou ook hij lek rijden. Hij eindigde uiteindelijk als twintigste.

Julien Delaet profiteert hiervan om een plaatsje op te schuiven, en zelfs een tweede nadat hij ook Bram Cools voorbijgaat, die als vijfde zou eindigen. Delaet zelf eindigt als vierde.

De top 3 wijzigt niet meer in de slotkilometers. Het is dus de Deen Søren Nissen die deze eerste editie van de Amblève Légende Marathon wint in een tijd van 3u26′. Joris Massaer wordt tweede op 1’56” en Johan Mombaerts derde op 4’16”. Een podium dat voor 100% uit masters bestaat!

Bij de dames ging de zege naar Kristien Achten die het haalde voor Laura Turpijn en Sara Van Peer.

En er stond ook een wedstrijd van 45 kilometer op het programma. Die werd gewonnen door de Duitser Luca Buschmans. Hij haalde het voor Nicolas Casteels en Nicolas Danemark. Julien Soussigne werd vierde en won daarmee het combiklassement met de endurowedstrijd van de dag voordien.

De uitslag:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2017/05/15115.pdf” height=”700px” save=”0″]

De volledige uitslagen vind je hier: www.chronorace.be

DoorChristophe Bortels