Taipei Cycle Show | Onze vondsten van ND Tuned, KS, Switch, Vittoria, …

Door Paul Humbert -

  • Staff pick

  • Techniek

Taipei Cycle Show | Onze vondsten van ND Tuned, KS, Switch, Vittoria, …

Op weg naar andere reportages hielden we halt bij de Taipei Cycle-fietsbeurs in Taiwan. Op het fietseiland is het een niet te missen bijeenkomst voor de fietsbranche, maar vooral voor producenten, leveranciers en assembleurs en minder voor het grote publiek. In de gangpaden is er niets dat er echt uitspringt, maar als je je ogen opent, vind je altijd een paar kleine nieuwigheden en curiosa:

KS

We zagen hem vorig jaar ook al op dezelfde stand staan: de omgekeerde voorvork. Verrassend genoeg werd er niet onthult wat de vork herbergt. KS produceert echter ook veringen onder een andere naam voor instapmodellen. Wil het merk met deze vork het hogere segment aanpakken?

We zagen ook een nieuwe versie van de elektronische LEV Integra die onthuld werd in 2023. Vanaf nu is hij verkrijgbaar in een diameter van 34,9 mm en met een nieuwe verstelbare/oriënteerbare beugel voor de bediening.

Switch Components

We gaan verder met Switch Components. Het Italiaanse merk, gevestigd in de buurt van Venetië, onthulde een elektronische telescopische zadelpen. Hij kost ongeveer 600 euro, is uitgerust met een oplaadbare batterij en is verkrijgbaar in drie maten (drop van 125, 150 en 170 mm) en twee diameters (31,6 en 30,9 mm.) Het merk presenteerde ook een tire insert voor gravelbikes.

Vittoria 

In het hoekje ‘beste producten van het salon’ merkten we een Vittoria Nova-gravelband op die belooft ‘groen’ te zijn en afkomstig is van gerecyclede of recycleerbare materialen: biologisch katoen, sojaolie, gerecycled nylon, silica op rijstbasis, … Het project is prachtig, maar het moet nog geïndustrialiseerd worden, en nergens sprak men over de volgende fase: die waarin de band wordt gemaakt en gerecycled moet worden.

Rotate

Rotate presenteerde een minimale bevestiging voor een bidon, die in tegenstelling tot wat we kennen bij Fidlock, eerst ‘vastklikt’ voordat de magneet het geheel nog steviger vasthoudt.

CeramicSpeed

Op de stand van het Deense CeramicSpeed zagen we een lichte kooi met lagers uit eigen huis die compatibel is met de nieuwe Sram Eagle AXS-aandrijving.

WTB en Innova Pro

Deze twee merken toonden in Taiwan lichte en compacte TPU-binnenbanden. Niets nieuws, maar de oplossing blijft zich verder ontwikkelen.

ND Tuned 

De Portugese ontwerper ND Tuned blijft zijn eigen assortiment hoogwaardige veringen ontwikkelen. Naast nieuwe ‘inline’ dempers (het merk heeft al een model met een extern reservoir), zagen we prachtige vorken, waaronder een all-mountain/enduromodel dat uitgerust is met vorkpoten van 38 mm, een carbon kroon, een zichtbare luchtpatroon en andere prototypes.

Op papier weet deze vork zich op meer dan één manier te onderscheiden:

  • De veer en het luchtpatroon zijn aan dezelfde kant gegroepeerd, de andere vorkpoot is volledig leeg;
  • De veer maakt gebruik van zowel een spiraalveer (in de negatieve kamer) als luchtveren (twee positieve kamers die met elkaar communiceren, zoals bijvoorbeeld Öhlins);
  • In plaats van dat er vier geleidingsringen (twee per zijde) in de buitenste vorkpoten zijn bevestigd, hebben we er twee in de buitenste vorkpoten en twee op de binnenste vorkpoten. De afstand tussen de bussen neemt daarom toe naarmate de vork wordt samengedrukt, wat de stijfheid verbetert wanneer dit het meest nodig is.

We kregen op de beursvloer niet meer informatie, maar we zullen de zaak gedetailleerder onderzoeken voor toekomstige artikelen.

Maar ook … 

De nachtmerrie van mecaniciens op klaarlichte dag. De oplossingen om de kabels in de stuurpost te integreren ontwikkelen zich verder. Laten we er het beste van hopen.

Tijdens de show zijn veel stands gedecoreerd met enorme boeketten bloemen: dit zijn geschenken van de commerciële partners van de merken, die zo hun steun of erkenning materialiseren … in het bijzijn van iedereen.

Aan jou de keuze welke lintjes het beste op het uiteinde van je stuur passen.

Tussen de assembleurs en ontwerpers van aluminium en carbon frames werden er ook 3D-printers voor frames aan het professionele publiek gepresenteerd.

Op Taipei Cycle vinden we ook leveranciers van machines voor fabrieken: van machines om wielen te monteren tot de meest complexe robotarmen.

Achter de stand van BikeBotix schuilt het bedrijf Mach1 dat ontwerpdiensten voor assemblagemachines aanbiedt. Gepresenteerd op de beurs: een robot bedoeld voor assemblagelijnen voor wielen, die de spaken in enkele seconden in de naven schuift.

Zoek je nog een naaf?

Op de beurs wil iedereen ‘groen’ zijn: van bandenfabrikanten tot lakkers, maar ook mondiale bedrijven.

Je dacht dat we je met rust zouden laten met elektronische zadelpennen: nee. Hier is er nog eentje, van een voor ons onbekend merk.

Bij Suntour werd de fiets van Tom Pidcock tentoongesteld, met zijn elektronische vering (we zullen er snel over praten) en zijn op maat gemaakte handvatten.

Achter de schermen van de gangpaden hielden sommige merken privé-presentaties om hun nieuwe producten te presenteren uit het zicht van al te nieuwsgierige blikken.

In de marge van de beurs presenteerde Pinion in een van de mooiste ruimtes van het beurscentrum hun motor-/versnellingsbaksysteem dat aangepast is aan een breed scala aan gebruikers. Zullen we ze de komende jaren vaker zien?

Chocolade handvatten? Smakelijk!

Tot snel voor een diepgaandere blik in de Taiwanese productietools.

DoorPaul Humbert