Test | Bike7 Carepack Wax: voor een fiets in topconditie

Techniek
11 August 2020 — Jurgen Groenwals

Ofwel hou je ervan, ofwel heb je er een hartsgrondige hekel aan. En omdat we ervan uitgaan dat je niet telkens wanneer je fiets vuil is een nieuwe koopt, zal je toch op erg regelmatige basis met tuinslang, emmer, spons en schoonmaak- en smeermiddelen aan de slag moeten. Modder, zand, zweet, olie van de ketting … wil je jouw carbon, aluminum of stalen ros een beetje fatsoenlijk onderhouden, dan is een goede wasbeurt onontbeerlijk. Voor de haters is er echter goed nieuws: wij deden de test met het Bike7 Carepack Wax en werden in no-time verrast door een als nieuw blinkende fiets.

Bike7 maakt deel uit van Novatech International, een Belgische groep gespecialiseerd in onderhoud, constructie en reparatie. Binnen de Novatech-groep zijn er drie merken: Novatio, het alomgekende Tec7 en Bike7. Deze laatste is de jongste telg binnen de groep en heeft een productenreeks specifiek voor de fiets ontwikkeld. In het Bike7-assortiment vinden we werkelijk alles terug wat je mogelijkerwijs nodig kan hebben om je fiets te poetsen en onderhouden: schoonmaakmiddelen, ontvetters, montagevet, kruipolie, smering, …

Kleine wasjes, grote wasjes …

Vooraleer we daadwerkelijk aan de slag gaan met schoonmaak- en smeermiddelen, geven we graag even mee hoe wij denken dat je jouw modderkreng opnieuw in een blinkende bolide omtovert. Starten doen we met de tuinslang, die is uitermate geschikt om het meeste vuil er reeds af te spoelen en het meest hardnekkige vuil alvast een beetje los te weken. Vergeet de hogedrukreiniger. Dat is echt niet nodig en de kracht ervan kan zelfs schadelijk zijn voor lagers of bewegende onderdelen. In de volgende stap komen de algemene schoonmaakmiddelen aan bod. Daarmee spuit je je fiets in en afhankelijk van het gebruikte product moet je dit al dan niet even laten inwerken. Wat wij in deze stap ook meteen doen, is de aandrijving even inspuiten met een specifieke ontvetter voor de ketting. Die ontvetter mag je gerust even laten intrekken.

Naven en spaken, de binnenkant van je chainstays, de onderkant van je zadel, de achterkant van je vorkkroon: al deze plaatsen zijn niet vies van een extra veeg van de spons

Water, spons, borstels, … verwijderen de rest van de vuiligheid en daarmee is je fiets eigenlijk zo goed als helemaal gepoetst. Naven en spaken, de binnenkant van je chainstays, de onderkant van je zadel, de achterkant van je vorkkroon, rondom het balhoofd, … dat zijn de plaatsen waar vuil zich al eens makkelijk ophoopt en die dus niet vies zijn van een extra veeg van de spons. Ketting, cassette en crank kunnen misschien nog wat ontvetter gebruiken. Zomaar een tip: gebruik voor die onderdelen steeds dezelfde borstel of vod. Je wilt echt niet met een vod vol vuile olie over je net gepoetste frame gaan wrijven. Het zeemvel maakt de fiets verder droog en dan is het de beurt aan smeermiddelen voor ketting en derailleur. Eventueel kan je je schijven even behandelen met een speciale ontvetter. Het frame krijg je opnieuw in showroomstaat met een beschermend laagje. Als je een beetje doorwerkt, hoeft dat niet langer dan twintig minuten te duren. 

Bike7 Carepack Wax

Je fiets vuilmaken was de afgelopen weken niet meteen een helse opgave. We reden door heel veel stof en zand, pikten de onvermijdelijke Vlaamse modderstroken mee en stuurden onze bike doorheen beekjes en plassen. Zowat elke rit resulteerde in tuinslang en schoonmaakproducten. Ideaal voer voor het Bike7 Carepack Wax om zich helemaal uit te leven.

Die ‘wax’ in de benaming is niet onbelangrijk. Bike7 heeft namelijk ook een Carepack Oil in de aanbieding; het verschil tussen beide zit in de behandeling van de ketting met olie of wax. 

Bike7 Clean (1 L)

Zoals aangehaald in ons evangelie van het fietsonderhoud, starten we dus met Bike7 Clean. Deze komt in een literfles met verstuiver. Is je literfles leeg, dan heeft Bike7 een navulfles van vijf liter beschikbaar. Het idee is dat je de Clean op je fiets vernevelt en even laat intrekken. Bike7 Clean is een reinigingsmiddel op waterbasis en is biologisch afbreekbaar. Het product heeft een aangename ambergeur en maakt hardnekkig vuil snel los. De verstuiver had wat ons betreft wat meer mogen vernevelen. Nu komt er nogal veel product meteen uit, wat toch wel voor wat verlies zorgt.

Langs de andere kant valt het ons op dat we eigenlijk niet zo heel veel product nodig hebben om een fiets te poetsen. We hebben nu vier fietsen gepoetst en de bus is nog meer dan halfvol. We spuiten de hele fiets in met Bike7 Clean en laten even intrekken. Ondertussen bekommeren we ons om de volgende stappen.

Bike7 Brake Cleaner (500 ml)

Ideaal om snel en krachtig vuil, olie, zand, … op remblokken, -klauwen en -schijven te verwijderen. Je spuit schijven, klauwen en blokken even in – dat gaat prima dankzij de behoorlijk krachtige straal – laat inwerken en vervolgens spoel je net als de rest van je fiets met voldoende water.

Piepende remmen behoren zo tot het verleden en de levensduur van je remblokjes wordt verlengd.

Bike7 Chain Clean (1 L)

Indrukwekkend straf spul, die reiniger en ontvetter voor je ketting, derailleur, cassette en crankstel. Je vernevelt de Chain Clean en laat die even inwerken. Op onze meest smerige fiets zagen we het vuil van de ketting er gewoon afdruipen nog voor we met een vod of borstel in de buurt kwamen. Zeker wanneer je fiets behoorlijk smerig is, verbruik je nogal wat van deze Chain Clean. Net als bij de Bike Clean is ook hier een fles van vijf liter beschikbaar.

Bike7 stelt in deze stap voor om je aandrijving met de meegeleverde Microfibre doek schoon te maken. Daarin verschillen wij echter van mening. Zoals eerder gesteld zouden wij aanraden een specifieke borstel of doek te gebruiken voor je aandrijving. Die Microfibre doek kan je later veel beter inzetten voor een van de volgende stappen: het oppoetsen en beschermen van je frame.

Bike7 Rasta

De Bike7 Clean is ondertussen meer dan voldoende ingetrokken. We maken de Bike7 Rasta washandschoen goed vochtig en gaan er mee over het frame. Je merkt meteen dat het vuil verdwenen is en je bike staat alvast mooi te blinken. Die Bike7 Rasta doet wat moet: erg handig om met een handschoen krasvrij te poetsen en de vele uitsteeksels maken moeilijk bereikbare plaatsen vlot proper. De Rasta7 is daarbovenop uitwasbaar.

Bike7 Shine & Protect (500 ml)

De werking van de Shine & Protect is tweeledig: enerzijds vocht verdrijven, anderzijds een transparante beschermlaag aanbrengen. We hebben de Bike7 Shine & Protect gebruikt als bescherming voor bewegende onderdelen: pedalen, derailleurwieltjes, shifters, crank, … Let wel even op dat je je remschijven- en blokken beschermt van de Bike7 Shine & Protect, dat zijn immers niet de beste vriendjes. Dankzij het rietje dat je in de spuitmond plaatst, kan je vlot aan moeilijk bereikbare plaatsen en blijft je fiets beschermd tegen corrosie.

En nu komt die Microfibre doek ook van pas: spuit wat Shine & Protect op de doek en wrijf je frame verder droog en proper. Zo breng je een flinterdunne beschermlaag tegen nieuw vuil en vocht aan en gaat je fiets ook nog eens prachtig glanzen.

Bike7 Pro Wax (150 ml)

Wij zijn er bijna. De laatste stap is het smeren van de ketting. De Bike7 Pro Wax breng je aan op een propere en droge ketting. Het idee is dat je met een interval van drie uur twee lagen Pro Wax langs de binnenkant van de volledige ketting aanbrengt en vervolgens laat drogen. De Pro Wax is biologisch afbreekbaar en staat voor langdurig gebruik. Aanbrengen gaat bijzonder eenvoudig.

Gebruik zeker niet teveel materiaal. Eenmaal droog, blijft je ketting ook echt lang gesmeerd en gaat er geen smeermiddel in het rond vliegen. Wij zijn nogal voorstanders van deze ‘droge’ manier van smeren, in tegenstelling tot olie die wel eens gaat kleven en vaak stof en vuil aantrekt. 

Bike7 Carepack Wax: verdict

We hebben de chrono erbij genomen en in minder dan twintig minuten ziet onze fiets er als nieuw uit, zelfs die ene die hier al een tijdje zonder al te veel onderhoud in de garage stond. Het Bike7 Carepack Wax is een complete kit waarmee je je fiets in topconditie houdt. Alle producten zijn mooi op elkaar afgestemd en wanneer je de ‘handleiding tot een propere bike’ een beetje opvolgt, verschijn jij steeds met een brandschone en goed onderhouden fiets in veld en bos. Alleen daarvan ga je al sneller rijden.

Bike7 Carepack Wax

  • Complete set voor een fiets die steeds in topconditie is
  • Chain Clean is indrukwekkend krachtig spul
  • Meest gebruikte producten (Bike Clean en Chain Clean) verkrijgbaar in flessen van vijf liter
  • Shine & Protect geven je fiets een knappe finishing touch
/
  • Op de spuitkop van de Bike Clean hadden we graag een standje gezien dat meer vernevelt
Beoordeling
Beoordeling van de tester
Best getest
Favoriet
Prijs-kwaliteit
Aanbevolen gebruik
  • XC
  • TR
  • EN
  • DH
Prijs: € 69,95
Gewicht: niet van toepassing

Meer info via www.bike7.be/nl of via de exclusieve verdeler voor de Benelux: www.tehava.com.