Test | Bontrager-kledij: de koude getrotseerd

Door Jurgen Groenwals -

  • Techniek

Test | Bontrager-kledij: de koude getrotseerd

We hebben er wat op moeten wachten dit jaar, maar nu het eindelijk echt koud geworden is, staan wij maar wat te popelen om die Bontrager-fietsjas en -broek aan te trekken en de koude in te duiken. Na onze eerste testrit weten wij het al: de winter mag gerust nog een tijdje duren. En ook nog flink wat kouder worden.

Wie al wat langer in het mountainbike-wereldje vertoeft, kent de naam Keith Bontrager als een van de grondleggers van het mountainbiken. Vanuit zijn garage in Santa Cruz, Californië, begon hij in 1980 met het testen van nieuwe ideeën en inventieve constructiemethoden met een scherp oog voor detail en een niet-aflatende aandacht voor kwaliteit. Ondertussen heeft Trek Keith Bontrager uit zijn garage gehaald, maar de liefde voor het ontwikkelen en testen van producten blijft tot op de dag van vandaag het ontwikkelingsproces van Bontrager sturen. Zowat alle mogelijke onderdelen en accessoires – waaronder fietskledij, helmen en schoenen – worden ondertussen door het merk van Trek vervaardigd.

Bontrager OMW Softshell fietsjack

OMW is bij Bontrager het acroniem voor Old Man Winter. Wel, daar kunnen wij ons nu eens perfect in vinden. Het is een loszittende softshell geschikt voor rijden in de sneeuw of voor bikers die niet meteen schrik hebben om te biken wanneer de temperatuur onder nul duikt. 

Het is een stijlvol en modieus jack dat je ook los van je fietsavonturen zou kunnen dragen. Het softshell materiaal is voorzien van een 37,5™ actieve deeltjestechnologie. Zoals je weet is de ideale lichaamstemperatuur van de mens 37,5°C. De 37,5™-technologie maakt gebruik van kleine partikels – gemaakt uit vulkanisch zand – die hun energie uit de infraroodstralen van het menselijk lichaam halen. Wanneer er geen zweet aanwezig is, en je dus kou hebt, geven deze partikels warmte af. Ben je aan het zweten, dan gebruiken de partikels hun energie om dat zweet af te voeren. Klinkt allemaal een beetje nerdy, maar het werkt wel. En zo blijf je in het OMW Softshell fietsjack ondanks hevige inspanning toch lekker droog en warm. Je zweet wordt snel afgevoerd en je lichaamstemperatuur blijft constant. 

Wat meer is, dankzij die 37,5™-technologie is er ook geen nood aan membranen, fleece of andere voering. Het jacket blijft daardoor behoorlijk dun en geeft optimale bewegingsvrijheid. Op echt koude dagen is het jacket eveneens ruim genoeg om er voldoende laagjes onder te dragen. 

Mocht het toch te warm worden, op een lange klim bijvoorbeeld, dan zorgen twee grote ventilatieritsen onder de armen voor de nodige ventilatie. Die ritsen zijn zo geplaatst dat ze zelfs met rugzak op niet storen.

Het capuchon past mooi over je helm. Met een boa-sluiting aan de achterkant pas je de grootte snel en nauwkeurig aan. Ter hoogte van de kin is een zachte fleecestof voorzien. Dat is wel prettig, je mond en lippen hebben immers al genoeg te verduren in de winterkoude. 

Zakken in overvloed: vooraan twee ruime steekzakken en twee borstzakken met ritssluiting, binnenin krijg je nog open binnenvakken. De binnenzak is voorzien van een doorgang waar je de oortjes van je smartphone (al raden wij niet meteen aan om te gaan biken met oortjes in) doorheen haalt. 

Alle ritssluitingen zijn daarbovenop stevig uitgevoerd en ruim genoeg om ook met handschoenen aan te kunnen bedienen. 

De velcrostrips onderaan de mouw sluiten prima aan rond je arm zodat er langs die weg geen wind kan binnendringen.

Bontrager OMW Softshell broek

Helemaal in lijn met het OMW Softshell jacket is de bijhorende broek. Ook hier spreken we over een softshell materiaal, maar deze keer zonder de 37,5™-technologie. Dat is helemaal niet erg. Benen hebben meestal niet zo snel kou en enorm hard zweten doen je benen nu ook weer niet. De broek is alleszins warm genoeg en heeft een loszittende snit in stretchstof die net als de jas voldoende bewegingsvrijheid biedt. 

Op de benen zijn twee – eerder beperkte – ventilatieopeningen voorzien. Ze doen hun ding, maar zoals reeds gesteld, zo enorm hard zweten wij nu ook weer niet aan onze benen. Ook hier voldoende zakken om al je spullen in kwijt te kunnen.

De sluiting van de broek werkt met twee drukknoppen en een gesp. De riem is in de breedte verstelbaar zodat je broek zeker niet van rond je middel zal zakken.

Achteraan loopt de broek mooi hoog door wat meteen de nodige warmte aan je onderrug oplevert.

Onderaan krijg je een uitneembare interne sneeuwhoes. Ga je in de sneeuw rijden, dan voorkomt die hoes dat er sneeuw langs je broekspijpen kan binnendringen. Een elastiek riempje kan je over je schoenen halen, zodat die broekspijp en de sneeuwhoes mooi op hun plaats blijven zitten.

Bontrager Velocis Softshell handschoenen

De fashionista op onze redactie had ons bijna het huis uit gekegeld: fluogele handschoenen op een lichtblauw jacket. Dat ze wel lekker warm zijn, is een argument waarmee ze amper te vermurwen valt. De handschoen komt ook in volledig zwart, dat moet beter passen op eender welke jas. De Bontrager Velocis Softshell handschoenen zijn wind- en waterafstotend en kunnen dus wel wat guur weer verdragen. De warmte wordt geleverd door een 200 gram Thinsulate-materiaal en binnenin is de fleece heerlijk zacht en warm.

Er zijn geen dempingkussentjes voorzien wat alvast een extra steentje bijdraagt aan de grip en de controle op het stuur, iets wat bij winterhandschoenen toch vaak een probleem is. Bovendien is de binnenkant voorzien van ruwer materiaal, de Wetgrip-palm die ook hier voor extra grip zorgt. 

Duim en wijsvinger hebben een geleidend patroon op de vingertoppen waarmee je probleemloos het touchscreen van je smartphone kan bedienen.

Langsheen de duim is een zacht fleece-materiaal aangebracht, een goed idee om die druppel van je neus weg te vegen.

Verdict

De afgelopen dagen waren behoorlijk koud. Mist hulde velden in een mysterieuze maar ook erg frisse waas. Een gure wind hield lelijk huis. Het was dan ook met een klein hartje dat we van top tot teen in Bontrager-softshells gekleed naar buiten gingen. We hebben het ons geen seconde beklaagd. De jas is lekker warm en comfortabel, de bewegingsvrijheid is optimaal en wordt het toch te warm, dan wordt je zweet snel en optimaal afgevoerd. De grote ventilatieopeningen doen dan de rest. Het capuchon is bijzonder ruim en dankzij de boa-sluiting erg nauwkeurig rond hoofd en helm aan te sluiten. Zakken krijg je in overvloed en de velcrostrips onderaan de mouwen zijn groot en stevig. De broek is eveneens heerlijk warm en comfortabel maar had wat ons betreft een beetje ruimer mogen uitvallen. Een iet of wat uit de kluiten gewassen kniebeschermer vindt geen plaats onder de broek. Laat dat echter detailkritiek zijn: voor het overige niets dan lof voor een uitstekend passende broek voorzien van een doordachte sneeuwvanger. De handschoenen zijn lekker warm en bieden goede grip rond het stuur. We hebben de indruk dat de maatvoering van de handschoenen aan de kleine kant is, passen is de boodschap.

De prijzen van jas en broek zijn wat je kan verwachten van hoogwaardige en kwalitatieve kledij. De jas kost 249,99 euro, de broek 159,99 euro. Dat zou wel eens de spelbederver kunnen zijn. De prijs van de handschoenen mag geen obstakel vormen: 69,99 euro voor warme handen is geen cent te veel.

Meer info via www.trekbikes.com

DoorJurgen Groenwals