Test | Bontrager Rapid Pack, CamelBak Podium Flow Belt & Evoc Hip Pack Pro: drie heuptasjes rond het middel gesnoerd

Techniek
22 September 2020 — Jan Geys

Evoc Hip Pack Pro

Het Duitse Evoc heeft zich met het nodige vakmanschap opgewerkt tot een grote wereldspeler in tassen en opbergmogelijkheden. Rugzakken en fietstassen vullen het grootste deel van het assortiment, maar ook voor beschermende kledij kan je in de catalogus van Evoc terecht. En dus ook voor deze Evoc Hip Pack Pro, een wel zeer ruime heuptas.

De Evoc Hip Pack Pro heeft van de drie geteste modellen de grootste wow-factor wanneer we hem een eerste blik toewerpen. De schitterende kleurencombinatie en de brede elastische riem zien er zeer modieus uit.

Met zijn inhoud van drie liter is dit de grootste heuptas uit onze test … maar ook de zwaarste. 430 gram is meer dan de andere twee heuptassen samen.

Handig is het wel, dat grote vak. Regenvest, binnenband, gereedschap, minipomp … het verdwijnt allemaal met evenveel gemak in de Hip Pack Pro. Dit is overigens de enige heuptas uit onze test waar ook een waterreservoir van 1,5 liter in past. Deze dien je wel optioneel aan te schaffen.

Vooraan zit er nog een tweede vak met kleine onderverdelingen voor een smartphone, portefeuille of andere kleine zaken. Wel opletten dat er bij het openen niets uit dit vak schuift, omdat de flap naar beneden valt bij het openen. Best is om dit vak enkel te openen wanneer de heuptas vlak ligt, bijvoorbeeld op een tafel. De ritssluiting omsluit niet het hele vak, dus zit er bovenaan nog een klep met een klittenband om alles netjes af te sluiten. Alsof dit alles nog niet voldoende is, kan je in de zijvakjes op de heupriem nog enkele snelle suikers of je sleutels kwijt.

Op de Hip Pack Pro kan je niet één, maar zelfs twee bidons kwijt! Om een kameel groen te doen uitslaan van jaloezie. Het grote gevaar schuilt er echter in dat je de neiging hebt om met de Hip Pack Pro (te) veel mee te nemen. Het handige handvat maakt dit heuptasje helemaal af.

Om de rug koel te houden, zien we achteraan een airmesh. De dikke padding moet je rug beschermen.

Deze Evoc Hip Pack Pro is verkrijgbaar in meerdere kleuren en gaat voor 89,95 euro over de toonbank. Optioneel is er ook een waterzak beschikbaar. Waterdicht is hij niet.

Op de trails

Door zijn grote rechthoekige vak nodigde deze Hip Pack Pro uit om veel spullen mee te nemen. Veel te veel spullen! En wanneer je daarbovenop ook nog eens twee volle drinkbussen mee aan boord neemt, kom je al snel uit op overgewicht en een minder stabiel gevoel.

Evoc bedacht daar echter een zeer ingenieus systeem voor: Ventiflap. Door de blauwe koord op de heupriem naar voren te trekken, snoer je de heuptas nog steviger tegen de rug aan. Bedoeling is om dit te doen op momenten wanneer de heuptas niet mag schudden, namelijk op technisch terrein en in afdalingen. Bergop mag het wat losser en zet je de Ventiflap weer los door dit keer de blauwe koord naar achteren te trekken. In de praktijk durfden we al eens vergeten om alles tijdig extra aan te spannen. Steeds met de Ventiflap aangespannen rondrijden, is niet meteen een optie omdat dit toch wel iets minder aangenaam voelt in de buikstreek.

Wanneer je dorst hebt en al rijdend je drinkbus probeert te grijpen, loopt het wel minder vlot dan bij de andere geteste modellen. Het nemen van de bidon is geen probleem, het terugsteken verloopt sukkelachtiger. Dit komt door de twee riempjes aan de buitenkant, die je eerder hebt aangespannen om de bidon goed op zijn plaats te houden. Deze dien je eerst wat losser te maken om de bidon terug te kunnen steken. Stoppen en even pauzeren is hier de boodschap.

De elastische heupriem die bij zware inspanningen net wat comfortabeler aanvoelt, is de kroon op het werk dat Evoc in deze Hip Pack Pro heeft gestopt. Een velcro-sluiting en een gesp zorgen ervoor dat hij stevig rond de heup zit. De omtrek van de heupriem is met 105 centimeter de kortste uit deze test.

Evoc hoef je het klappen van de zweep niet meer te leren. Een jarenlange ervaring in het ontwikkelen van allerhande tassen, resulteerde mee in deze Evoc Hip Pack Pro. Een ruim compartiment waar al je spullen in passen, kwaliteitsvol materiaal, het ingenieuze Ventiflap-systeem, … het maakt van hem een heuse allrounder. Maar overlaad hem niet, je rug zal je dankbaar zijn.

Evoc Hip Pack Pro 3L

  • Comfortabele pasvorm
  • Ventiflap-systeem
  • Veel opbergruimte
  • Zo ruim dat je al snel gaat overladen
  • Zwaar
Beoordeling
Beoordeling van de tester
Best getest
Favoriet
Prijs-kwaliteit
Aanbevolen gebruik
  • XC
  • TR
  • EN
  • DH
Prijs: € 89,95
Gewicht: 430 g (geverifieerd)

Meer info via www.evocsports.com of via Benelux-verdeler www.tehava.com