Test e-MTB | Canyon Spectral:ONfly CF 8: een eerlijke beloning naargelang jouw inspanningen
Door Adrien Protano -

Naast de Neuron:ONfly heeft Canyon nog een e-mountainbike met lichte ondersteuning in de catalogus staan: de Spectral:ONfly. Dit model is uitgerust met een TQ HPR 50-motor en een veerweg van 160/150 mm en is de alleskunner van het merk. Wat is hij waard op het terrein? Dit is ons verdict na enkele weken testen:
Na de Neuron:ONfly, de eerste lichtgewicht e-bike van het merk die in het voorjaar van 2024 werd gepresenteerd, komt Canyon dit keer met de Spectral:ONfly! Dit ‘Fly’-model is ontworpen om de kloof te dichten tussen de originele Spectral zonder ondersteuning en de Spectral:ON en zijn ‘grote’ Shimano EP801-motor. Het model kiest voor een compromis, maar behoudt wel het DNA van alleskunner van het Spectral-model.
Frame
De Canyon Spectral:ONfly is gebaseerd op een volledig carbon frame, met uitzondering van de kleine aluminium link. Hij heeft een veerweg van 160/150 mm (voor/achter) en een mullet-montage, namelijk een 29″ wiel aan de voorkant en een 27,5″ wiel aan de achterkant om de wendbaarheid van de fiets te maximaliseren.
Op het eerste gezicht is het moeilijk te zeggen of het om een model met of zonder ondersteuning gaat, want de integratie van de motor en batterij is enorm goed uitgevoerd! Dit was een van de belangrijkste ontwikkelingspunten van het merk voor dit model en het valt niet te ontkennen: het resultaat mag er wezen.
Belangrijk detail is dat dit een van de modellen van het merk is waarbij de K.I.S.-stuurstabilisator, die in nauwe samenwerking met Syntace werd ontwikkeld door Canyon, standaard is gemonteerd.
Dit systeem bevindt zich onder de display in de bovenkant van de bovenbuis en maakt gebruik van twee horizontaal naast elkaar geplaatste veren die zijn ontworpen om de stuurstabiliteit te verbeteren. In dit artikel beschreven we eerder al de details van het systeem: Presentatie & eerste test | Canyon K.I.S.: een nieuwe technologie, stuurstabilisatie!
Omdat dit systeem behoorlijk wat ruimte in het balhoofd inneemt, bevindt de ingang voor de interne kabeldoorgang zich aan de bovenkant van de onderbuis. We maken van deze foto gebruik om aan te geven dat het kleine gaatje net boven de ingang van de kanalen het centreren van het K.I.S.-systeem mogelijk maakt, maar ook om de kwaliteit van deze zeer schone en robuuste kanaalingangen te benadrukken.
In de voorste driehoek is er uiteraard ruimte voor een bidonhouder en de onderkant van de bovenste driehoek is voorzien van bevestigingspunten.
Andere details zijn onder meer de brede liggende achtervorkbeschermer aan de transmissiezijde en de kleine kettinggeleider, maar ook de standaard op het frame aangebrachte beschermfolie. Pluspunt ook voor de keuze van vervangbare schroefdraadbussen voor alle ophangingsdraaipunten.
Ondersteuning
Als brug tussen het model zonder ondersteuning (Spectral) en de power e-bike (Spectral:ON, Shimano EP801-motor) heeft Canyon voor deze Spectral:ONfly gekozen voor de ondersteuning van de TQ HPR-50.
Een logische keuze gezien de filosofie van dit model: met zijn zeer compacte formaat, stille werking en zeer natuurlijke trapkarakteristiek begrijpen we al snel waarom Canyon voor de TQ HPR-50 heeft gekozen.
De TQ HPR-50 is qua afmetingen en gewicht een van de kleinste motoren op de markt (1,85 kg en 8 cm diameter). Hij ontwikkelt een koppel van 50 Nm, een maximaal vermogen van 300 W en een overbrengingsverhouding tot 200% (waar grotere motoren tot 400% kunnen gaan).
De batterij van 360 Wh is in de onderbuis geïntegreerd (en kan dus niet worden verwijderd om op te laden). Het is mogelijk om de actieradius te vergroten met de 160 Wh Range Extender van TQ. Deze wordt op de bidonhouder gemonteerd via de specifieke Fidlock-bevestiging. Deze kleine extra batterij van 950 gram kan rechtstreeks op de laadpoort van de fiets worden aangesloten. Als er een Range Extender is aangesloten, zal deze eerst leegraken, vóór de hoofdbatterij van de fiets.
Het display is in de bovenbuis geïntegreerd en de motor wordt aangestuurd via de kleine bediening op het stuur. Niets revolutionairs of nieuws, maar wel een beproefde en functionele oplossing.
Veringen
Net als zijn naamgenoot zonder ondersteuning is de Spectral:ONfly gebaseerd op een 4 Bar Linkage ophanging, waarbij de demper horizontaal is geplaatst en aan de onderbuis verankerd is.
Op deze Spectral:ONfly CF 8 is het RockShox die de veringen voor zijn rekening neemt met vooraan een Lyrik Select+-vork met 160 mm veerweg …
… en achteraan een RockShox Deluxe Select+-demper met 150 mm veerweg.
Geometrie
De Canyon Spectral:ONfly heeft in maat M een reach van 470 mm, een zitbuishoek van 76,5° en een balhoofdhoek van 64°. We zien dat de lengte van de liggende achtervork voor alle maten gelijk is en dat deze niet extreem lang en ook niet extreem kort is (440 mm). De Spectral:ONfly is verkrijgbaar in vier maten, van S tot en met XL. Ondanks de relatief korte zitbuis (415 mm in maat M) is het toch mogelijk om te kiezen voor een telescopische zadelpen van maximaal 200 mm.
Onderdelen
Voor de duur van onze test kregen we de Canyon Spectral:ONfly CF 8 ter beschikking, ofwel het instapmodel uit de catalogus (5699 euro).
Deze versie is voorzien van een Shimano Deore M6100 12-speed aandrijving en Sram Code R-remmen met 4 zuigers, gecombineerd met remschijven met een diameter van 200 mm.
Voor de wielen opteerde Canyon voor een aluminium SUNringlé 329 Trail Expert (en de 327 Trail Expert voor de achterkant, gezien de mullet-montage). Ze worden aangekondigd met een gewicht van exact twee kilogram per paar. Rond de wielen liggen Maxxis Minion DHR II-banden met een breedte van 2.4 inch en MaxxTerra rubber. De achterband heeft een EXO+-karkas, de voorband een EXO-karkas, al hadden we ook aan de voorkant graag een EXO+-karkas gezien.
De dropper post komt uit eigen huis en is voorzien van een fizik Terra Aidon X5-zadel. Ook de cockpit is van eigen makelij met een 780 mm breed stuur met een rise van 30 mm en een stuurpen van 45 mm, beide van aluminium.
Versies en prijzen
De catalogus van het merk omvat vier modellen, met een prijskaartje tussen 5699 en 9149 euro:
De Spectral:ONfly CF 8, het model uit deze test, heeft een prijs van 5699 euro:
- RockShox Lyrik Select+-voorvork
- RockShox Deluxe Select+-demper
- Shimano Deore-aandrijving
- Sram Code R-remmen
- SUNringlé 329/327 Trail Expert-wielen
De volgende in de rij is de Canyon Spectral:ONfly CF 9 met een prijskaartje van 6399 euro:
- Fox Float 36 Performance-voorvork
- Fox Float DPS Performance-demper
- Shimano Deore/ XT-aandrijving
- Shimano XT-remmen
- DT Swiss HX 1900 Spline LS-wielen
De Spectral:ONfly CF CLLCTV (7399 euro) krijgt op zijn beurt potigere wielen en veringen:
- Fox Float 38 Performance Elite-voorvork
- Fox Float X Performance-demper
- Sram GX Eagle AXS-aandrijving
- Sram Code Silver Stealth-remmen
- DT Swiss HX 1700 en HX 1900 Spline LS-wielen
Met een prijs van 9149 euro is de Canyon Spectral:ONfly CF LTD het topmodel van de familie:
- Fox Float 36 Factory Grip 2-voorvork
- Fox Float X Factory-demper
- Sram XX Eagle AXS-aandrijving
- Sram Code Ultimate Stealth-remmen
- Reynolds Trail 329/327 Blacklabel Expert-wielen
Canyon Spectral:ONfly CF 8: de terreintest
Met zijn behoorlijk grote reach van 470 mm is de medium het meest geschikt voor renners met een lengte tussen 1m75 en iets meer dan 1m80. De zithouding is licht sportief, maar niet té sportief: net genoeg om de fietser in een ideale positie te brengen voor lange dagen in het zadel.
Het is geen verrassing dat de Canyon Spectral:ONfly geen elektrisch model is waarbij je je door de motor laat meevoeren. De TQ HPR-50-ondersteuning verlangt betrokkenheid om een eerlijke beloning naargelang jouw inspanningen te ontvangen. Met het juiste trapritme komt de motor tot leven en krijgen we het gevoel in goede conditie te zijn. Het trappen gaat met gemak en het motorgevoel is heel natuurlijk.
Een eigenschap die ook duidelijk naar voren is gekomen tijdens tests van andere modellen met deze motor, is dat de TQ HPR-50 erg stil is. Zelfs in de krachtigste standen is de motor zeer discreet. Een waar genot op de trails!
Bergop biedt de Canyon Spectral:ONfly goede grip en de demper pompt niet overmatig. Door de lichte motor vergt het wel wat inspanning als het terrein steil oploopt. Op de meest technische beklimmingen kan de TQ echter onmogelijk de concurrentie aan met andere motoren op de markt. Op bepaalde extreme stukken moesten we te voet verder waarbij de motor onze fysieke en/of technische zwakheden niet kon compenseren.
Dit is misschien wel het belangrijkste element om in gedachten te houden als deze Spectral:ONFly je interesseert: welke soort beklimmingen doe je graag en welke ondersteuning heb je daarbij nodig? De TQ bleek een goede metgezel te zijn op brede pistes of om de inspanning op singletracks te verlichten en om net dat beetje extra energie te geven dat nodig is bij bepaalde beklimmingen. Ben je daarentegen meer fan van zeer technische beklimmingen en/of steile hellingen, of wil je echt door de motor gepusht worden, dan valt deze laatste hoogstwaarschijnlijk te licht uit.
Bergaf zal de Canyon Spectral:ONFly voor de meeste mensen een goede uitkomst zijn. Hij is gemakkelijk te plaatsen, leuk om te rijden en biedt volop vertrouwen. Met dit model is afdalen een waar genot, en het is moeilijk om beide wielen aan de grond te laten, omdat hij uitnodigt om gek te doen.
De Spectral:ONfly heeft echter voldoende veerweg en kan de grootste impacts goed opvangen, zoals landingen na licht gemiste sprongen of kleine fouten bij het kiezen van het juiste traject. Waar de Spectral:ONfly volgens ons nog verder zou mogen evolueren, is de gevoeligheid voor kleine impacts en de ondersteuning tijdens ruwe stukken aan hoge snelheid.
Zoals gezegd wil de Spectral:ONfly de ‘alleskunner’ van het merk zijn, een filosofie die vooral gelinkt is aan all-mountain fietsen. Dit verklaart echter de kleine tekortkomingen die kunnen optreden als je echt tempo maakt, een kenmerk dat vaker voorkomen bij endurofietsen. Het is aan iedereen om te bepalen wat hij of zij van zijn of haar fiets verwacht!
Een terreintest zonder een woordje over het K.I.S.-systeem waarmee de Spectral:ONFly is uitgerust, zou onvolledig zijn. Het eerste wat we kunnen zeggen, is dat het systeem een behoorlijke aanpassingstijd vergt vooraleer het interessant wordt. In het begin raken we een beetje in de war door het systeem omdat we onze gewoontes wat moeten aanpassen. Als je eenmaal gewend bent aan de reacties van deze veer, begrijp je beter hoe het systeem werkt. Dit is een essentiële stap om er optimaal van te kunnen profiteren. Het systeem bleek vooral een echte meerwaarde te zijn tijdens technische beklimmingen. Zo hoefden we niet langer te vechten om het evenwicht op het voorwiel te bewaren, maar konden we ons concentreren op onze inspanning en de grip van het achterwiel. Ten tweede helpt het ook in krappe bochten waar je de fiets makkelijker door kunt sturen en waarbij je de achterrem niet (al te veel) hoeft te gebruiken. Je dient er echter rekening mee te houden dat er verschillende instellingen voor de ‘hardheid’ van de veer mogelijk zijn (houd rekening met de kracht waarmee het stuur terug in de oorspronkelijke positie wordt gebracht) en dat wij het grootste deel van de test op het tussenliggende niveau hebben uitgevoerd.
Voor kleine, betaalbare upgrades adviseren wij om te kiezen voor een EXO+-karkas in plaats van de enkele EXO-behuizing op de voorband en voor een DoubleDown-behuizing op de achterband. Over banden gesproken: een zachtere compound op de voorband (bijvoorbeeld MaxxGrip) zorgt voor iets meer grip.
Let met dit type fiets zeker op de actieradius! We hebben hier een kleine batterij van 360 Wh en dat merk je op het terrein waar je het spel moet spelen en een ideaal trapritme moet aanhouden om langere tochten te kunnen maken. Qua cijfers, die altijd van veel factoren afhangen, konden we tochten van ongeveer 30 km en 1500 hoogtemeters (voor een berijder van 63 kg) voltooien met een ‘normaal’ gebruik van de ondersteuning (grotendeels Trail, enkele steile passages in Turbo en Eco voor de vlot rollende gedeeltes).
Verdict
Met deze Spectral:ONfly is Canyon erin geslaagd het DNA van zijn populaire frame te behouden en tegelijkertijd een discrete ondersteuning te integreren. Door de kleine TQ HPR-50 motor en de batterij van 360 Wh merk je op het eerste zicht amper dat het om een e-MTB gaat. De Canyon Spectral:ONfly is een echt all-mountainmodel en de ideale reisgenoot voor de meeste avonturen, mits je er de nodige inspanning voor doet. Om het volledige potentieel te benutten, is er inderdaad enige betrokkenheid van de piloot nodig. Op de trails is de Spectral:ONfly een echt leuke machine, intuïtief en wendbaar, die wij zowel beginners als ervaren piloten aanraden! Al moeten zij dan wel eerst wennen aan het K.I.S.-systeem dat in bepaalde gevallen zijn nut bewijst, maar niet onontbeerlijk is.
Canyon Spectral:ONfly CF 8
5699,00 €
19,1 kg
- Natuurlijke en stille werking van de motor
- Wendbaar frame
- Vertrouwenwekkend
- Ondersteuning die een zekere inspanning vergt en dus niet voor iedereen geschikt zal zijn
- EXO-karkas van de voorband heeft zijn limieten
Beoordeling van de testers
- Best getest
- Favoriet
- Prijs-kwaliteit
Meer info via https://www.canyon.com