Test | Fabric-bidonhouder: een goed doordacht idee?

Techniek
19 January 2017 — Paul Humbert

Vaak spruiten de beste ideeën voort uit de eenvoudigste zaken. Bewijs daarvan is deze bidonhouder van Fabric die uit slechts twee kleine plastic dopjes bestaat om de bidon aan vast te klikken. Zelf zijn we met twee versies van deze ingenieuze bidon op pad gegaan en hieronder vind je onze indruk.

fabric-cageless-bottle-2016-vojo-paul-humbert-2Wie heeft er nog nooit aan gedacht om die lompe (en soms lelijke) bidonhouder van zijn frame te zwieren? Dient het nog gezegd dat we, vanaf we dit nieuwe product voor het eerst mochten aanschouwen, meteen verleid waren door het concept van de ‘cageless’ bidon van Fabric. Na ontvangst van het product, prijs minder dan 20 euro, was de montage ervan kinderspel: twee bouten en twee plastic dopjes van 1,5 gram het stuk en je kan de bidon erop vastklemmen. Er worden twee verschillende maten van bouten meegeleverd met de bidon. Het totaalgewicht bedraagt 75 gram alles inbegrepen (inclusief bidon dus) voor de grote versie van 750 ml. Als je dit vergelijkt met de 100 à 125 gram van een klassieke bidonhouder dan is dit voor de grammenjagers onder ons een mooie winst.

fabric-cageless-bottle-2016-vojo-paul-humbertBij het monteren van onze eerste versie worden we echter meteen geconfronteerd met een eerste probleem. Bij Vojo hebben we met twee tegelijkertijd de bidon getest. Bij Paul was er geen probleem. Bij Christophe daarentegen loopt de montage op zijn Santa Cruz Nomad compleet mis. De bouten en dopjes monteren is geen probleem. Maar van zodra hij de bidon wil vastklikken, komt de bodem klem te zitten op de plaats waar de zitbuis en de schuine buis samenkomen, waardoor de bidon niet vastklikt op de bouten. Dit komt omdat de uitsparingen in de speciaal meegeleverde bidon (het systeem is niet compatibel met onze oude klassieke bidons) te hoog zitten en de drinkbus dus zeer laag komt te hangen. Als dat ook het geval is bij jouw fiets, dan heb je hier niets meer te zoeken.

fabric-cageless-bottle-2016-vojo-paul-humbert-4Tweede verrassing is, dat we geen duidelijke klik horen, en je moet dan ook even met de bidon rammelen om je ervan te vergewissen of deze wel degelijk op zijn plaats zit. Verder vervormen de zachte plastic doppen en het is soms moeilijk om de bidon eruit te pakken. Omgekeerd is het ons ook voorgevallen dat we de bidon hebben verloren. Na deze eerste niet zo vruchtbare ervaring waren we een beetje teleurgesteld door het product, ook al geloofden we nog steeds in het concept.

fabric-cageless-bottle-2016-vojo-paul-humbert-5Op dan maar naar de stand van Fabric tijdens de afgelopen Eurobike voor een woordje uitleg. Het sympathieke team van het merk luistert naar onze grieven alvorens ons met een knipoog een nieuwe versie van het product in de hand te stoppen. Esthetisch ziet dit nieuwe exemplaar er hetzelfde uit, maar vanaf dat we deze tweede versie monteren, begrijpen we dat er het een en ander veranderd is.

fabric-cageless-bottle-2016-vojo-paul-humbert-7Dit keer is de klik duidelijk merkbaar, en de bidon blijft op zijn plaats zitten. Je hebt niet meer kracht nodig om hem uit de houder te pakken of om hem terug te stoppen. Tijd nu voor een echte terreintest en met een inhoud van 600 of 750 ml volstaat de bidon voor een kort rustig tochtje.

De bidon keurig op zijn plaats stoppen vereist enige nauwkeurigheid en in een wedstrijd hebben we geen tijd te verspillen …

We realiseren ons al snel dat dit concept eerder bedoeld is voor recreatief gebruik. De bidon keurig op zijn plaats stoppen vereist enige nauwkeurigheid en in een wedstrijd hebben we geen tijd te verspillen om te verifiëren of de uitsparingen in de bidon zich daadwerkelijk exact tegenover de boutjes bevinden om deze terug te stoppen. Als je namelijk de bidon draait in je hand, zitten de uitsparingen aan de verkeerde kant. Als presteren belangrijk is, dan lijkt het gebruik van deze bidon niet de beste keuze, behalve dan in een enduro waar men enkel tijdens een verbinding drinkt en je je niet hoeft te haasten. Of, zoals in ons geval dus tijdens een rustig tochtje, want als je rustig rijdt of even stopt is het makkelijk om de bidon te pakken. De drinktuit van de bidon werkt op de klassieke manier door er aan te trekken. Door een membraan in de bidon lekt deze niet als je hem ondersteboven houdt. We hebben de bidon na een val ook niet van de grond moeten oprapen, want deze tweede aangepaste versie bleef mooi op zijn plaats zitten!

fabric-cageless-bottle-2016-vojo-paul-humbert-8Na een eerste ontgoochelende ervaring, combineerde de tweede versie van de bidon een geweldig concept met een makkelijk en eenvoudig gebruik. Behalve enduro mag je elk gebruik in competitie vergeten, daarvoor dient dit systeem niet. Maar als de chrono je weinig zegt, kan je hier misschien een goede gezel vinden. Er zijn vijf kleuren beschikbaar in 600 ml (14,90 euro) en zeven kleuren in 750 ml (16,90 euro). En jij, heb jij al de kans gehad om deze bidon te testen?

Web

Meer info: http://fabric.cc/shop/waterbottle