Test | Fabric Scoop-zadel: design en comfort

Door Olivier Béart -

  • Techniek

Test | Fabric Scoop-zadel: design en comfort

Fabric is een nieuw klein Brits merk dat ongeveer twee jaar geleden op de markt verscheen en er op die korte tijd al in geslaagd is om een zekere bekendheid te verwerven. Het helpt natuurlijk wel dat het merk gelinkt is aan de machtige Cycling Sport Group (van onder meer Cannondale, GT, …), maar de producten zien er ook geweldig goed uit en er werd veel aandacht besteed aan het ontwerp. Voor een duurtest hebben wij het Fabric Scoop Radius Elite-model ter hand genomen en dit is wat wij ervan vonden:

1-Selle_Fabric_Scoop_Shallow_Elite_Test_Copyright_OBeart_Vojomag-1-2Als we het zo bekijken, zou je kunnen denken dat het aanbod van het merk eerder klein is, maar dan hebben we geen rekening gehouden met het feit dat de Fabric Scoop beschikbaar is in drie vormen en telkens in vier verschillende afwerkingsniveaus (rails in CrMo, titanium of carbon en een nylon of carbon schaal). Naargelang de versie zijn de zadels ook nog eens in één tot zes verschillende kleuren beschikbaar. In totaal geeft dit meer dan dertig mogelijkheden! De drie verschillende vormen zijn de volgende: een zeer plat wedstrijdmodel dat meer bedoeld is voor op de weg (Flat), een tussenmodel (Shallow) en een comfortabeler en meer opgevuld model, de hier geteste Radius.

Selle_Fabric_Scoop_Shallow_Elite_Test_Copyright_OBeart_Vojomag-1Naargelang het gekozen model en de gekozen afwerking, varieert het gewicht tussen 162 gram voor de Fabric Scoop Flat die volledig uit carbon is vervaardigd (schaal en rails) tot 263 gram voor de Fabric Scoop Radius met CrMo rails en nylon schaal. Deze laatste is het instapmodel dat we hier hebben getest. We vermelden ook graag de eerlijkheid van het merk ten opzichte van het vermelde gewicht, want we merken slechts een verschil op van 2 gram ten opzichte van wat onze weegschaal aangeeft (waarbij onze weegschaal iets minder aangeeft, alsjeblieft). De prijzen zijn best redelijk, zo kost het goedkoopste model 64,90 euro. De versie met de titanium rails (30 gram lichter) kost 89,90 euro, maar als we overstappen op carbon rails swingen de prijzen de pan uit en betaal je 164,90 euro tot 274,90 euro als je er nog een carbon schaal aan toevoegt. Maar de prijzen zijn wel vergelijkbaar met deze van de concurrentie.

Zelfs op dit instapmodel hebben we recht op een sublieme afwerking. Slechts zelden zien we een zadel met zo’n vloeiende lijnen en zo’n nette montage. De overgang tussen de schaal en de bekleding is een voorbeeld. Het zadel is vooraan of aan de zijkanten niet verstevigd, maar na een test van bijna een jaar stellen we vast dat het geheel bijzonder goed heeft weerstaan tegen onze bijwijlen zeer slechte behandelingen en de duizenden kilometers die we met het zadel hebben afgelegd. Vooraan zien we wel enkele krassen en ook aan de zijkant valt er eentje te bespeuren, maar daar blijft het bij ondanks enkele valpartijen en de nodige wrijvingen van de fietsbroek op het zadel. Bovenstaande foto’s zijn trouwens genomen aan het einde van onze test.

Selle_Fabric_Scoop_Shallow_Elite_Test_Copyright_OBeart_Vojomag-2Ons testmodel is in het grijs uitgevoerd, wat een speciale demo-kleur is. Het gebeurde wel eens dat we thuiskwamen met een zadel vol modder en dat we het zadel maar een snelle wasbeurt gaven. Daardoor zag het zadel bij momenten eerder bruin. Maar als we achteraf het zadel een flinke schrobbeurt gaven met een wasproduct of met de hogedrukspuit, dan kreeg het zadel zijn originele kleur terug. Als je het zachte zadel aanraakt, doet het je denken aan iets tussen stof en silicone. De wrijvingscoëfficiënt van het zadel leek ons ideaal in combinatie met fietsbroeken en we hadden niet het gevoel dat we weggleden of vastkleefden op het zadel. Onberispelijk dus.

De rails en de schaal zijn op een robuuste manier met elkaar verbonden, maar de afwerking is prachtig. De rails vervormden niet of zakten niet in, wat je niet bij alle merken kan zeggen, zelfs niet bij de bekendsten. We hoorden geen geknars, zelfs niet aan het einde van de test. Als we dan toch een opmerking moeten geven, dan had er misschien een maataanduiding op de rails mogen staan, maar nu zijn we echt aan het muggenziften.

Selle_Fabric_Scoop_Shallow_Elite_Test_Copyright_OBeart_Vojomag-1-2We gebruikten het zadel zowel in enduro’s als marathons en daar heeft het zadel ons echt ingepakt. Door de breedte van 142 millimeter kan je op technische stroken nog makkelijk achter het zadel gaan hangen en deze breedte is ook geschikt voor een groot aantal billen. Het zadel zit nooit hinderlijk in de weg en het is een model dat we zouden aanraden voor de iets ruwere disciplines. Door de afgeronde vormen zal je jezelf ook niet snel blesseren als je je stoot aan het zadel. Ook al is dit model bedoeld voor bikers die recht op hun fiets zitten, toch waardeerden we de Fabric Scoop Radius ook in marathons. Dit dankzij zijn uitstekende comfort en de kleine centrale holte waardoor je je comfortabel kan installeren op het zadel. Zelfs bij gebrek aan een centraal kanaal voel je slechts zelden een gevoelloosheid optreden in het kruis. Verder waarderen we het ook dat de punt van het zadel, die toch breed en comfortabel genoeg is om druk op uit te oefenen tijdens het klimmen, niet hindert bij het trappen op de pedalen.

Capture d’écran 2016-08-15 à 17.30.38

Verdict

Op het eerste zicht kan je zeggen dat de zadels van Fabric mooi zijn, maar je mag je jezelf terecht afvragen wat ze nog meer te bieden hebben dan dat prachtige design. Met deze test van de Fabric Scoop Radius weten we nu wat er achter dat prachtige uiterlijk schuilt. Fabric produceert bijzonder goed afgewerkte producten die zeer comfortabel zijn en waarvan de kwaliteit in de loop der tijd zeer goed blijft. Kers op de taart is dat de prijzen concurrentieel zijn, zeker bij het instapmodel dat we hier hebben getest. Een must om snel te ontdekken!

Meer info: http://eu.fabric.cc/shop/saddles/scoop

DoorOlivier Béart