Test Gravel | Sauvage LaPiste: titanium voor iedereen toegankelijk
Door Olivier Béart -

Sauvage is het financieel aantrekkelijkere broertje van het Franse merk Léon en heeft dezelfde relatie met titanium. Als reactie op de feedback van de gebruikers gaf Sauvage zijn LaPiste-model een update om kleine gebreken weg te werken. Wij waren benieuwd naar wat de LaPiste Ritchey met een aantrekkelijke prijs van 2200 euro waard is op het terrein?
Cycles Léon, Sauvage en sinds kort ook Robert Frameworks: we hebben het hier bij Vojo al vaker uitgebreid gehad over de Frans-Luxemburgse titanium expert.
De man achter dit alles is de Fransman David Robert, de oprichter en ontwerper van deze drie merken.
Dit keer hebben we aandacht voor het merk Sauvage en meer bepaald het model LaPiste!
Dit model staat al enkele jaren in de catalogus van het merk, maar naarmate de jaren verstrijken, heeft het merk goed geluisterd naar de feedback van zijn gebruikers en besloten om het frame dienovereenkomstig aan te passen. De derde generatie van de LaPiste is nu klaar en Sauvage heeft een zeer interessante instapversie in het aanbod opgenomen: de LaPiste Ritchey met een prijs van 2200 euro! Een zeer aantrekkelijke prijs voor een titanium fiets die profiteert van alle expertise van het merk.
Sauvage positioneert deze LaPiste als dé allround gravelbike in zijn catalogus: “Zijn veelzijdigheid zal je versteld doen staan, net als zijn comfort en prestaties. De compatibiliteit met alle huidige standaarden maakt het mogelijk om alle wielformaten te monteren (mountainbike, racefiets). Wegen, paden, trails, bossen, bergen, vlaktes, … wil je je losmaken van alle beperkingen van fietsen die beperkt zijn tot asfalt of offroad? Dan is de LaPiste iets voor jou”, introduceert het merk.
Frame
De Sauvage LaPiste is ontworpen in Frankrijk, maar de productie vindt plaats in Azië, bij een van de beste specialisten op dit gebied, die sinds 2016 alle frames van Léon produceert. De fiets is uiteraard gemaakt van titanium, van Amerikaanse oorsprong, met 3Al/2.5V double butted buizen voor de hoofdbuizen en 6A1/4V voor de onderdelen die een hogere stijfheid vereisen (balhoofdbuis, trapasbehuizing, enz.).
We benadrukken de esthetiek van de lassen, die de fiets cachet geven. De markeringen worden nu aangebracht door middel van laseren, zandstralen en graveren.
Bij de constructie van het frame zien we dat de zitbuis een lichte knik heeft gekregen in vergelijking met de LaPiste die we tot nu toe kenden. Hierdoor is er meer ruimte voor de achterband en hoeft de liggende achtervork niet verlengd te worden.
De achteras is nog steeds in de 142×12 standaard, waardoor er een breed scala aan wielen gebruikt kan worden (maximaal 650×55 of 700×50). Sauvage koos verder voor een BSA 68 mm trapas.
De kabels worden intern geleid, met een ingang aan de bovenkant van de onderbuis. Het frame biedt ook de mogelijkheid om een kabelbediende dropper post te monteren, met een semi-geïntegreerde doorgang. De kabel komt aan de onderkant van de onderbuis naar buiten en gaat vervolgens in de zitbuis, wat de montage eenvoudiger maakt.
Het aantal bevestigingspunten voor bagage en/of bidonhouders is op de derde generatie van deze LaPiste nog verder toegenomen. Ze bevinden zich op en onder de onderbuis, op de zitbuis en op de bovenbuis.
Tot de opvallende ontwikkelingen behoort ook de compatibiliteit van het frame met UDH-derailleurhangers, en dus met Sram T-Type derailleurs.
Geometrie
Het is geen geheim dat David Robert een van die geometriegoeroes is. De filosofie achter deze LaPiste is om de geest van moderne mountainbikes over te brengen op een gravelbike. Het frame in maat M wordt gekenmerkt door een voor deze categorie vrij korte liggende achtervork (420 mm), een redelijk lange reach (390 mm), een balhoofdhoek van 71° en een vrij rechte zitbuis (75° bij maat M).
Onderdelen
Sauvage heeft bij de LaPiste Ritchey veel aandacht besteed aan de verhouding tussen kwaliteit en prijs … en het resultaat mag er zijn: een complete fiets met een prijs van 2200 euro!
De aandrijving wordt gevormd door een Shimano GRX 400-groep met een dubbel kettingblad. Houd er rekening mee dat dit een 2×10-speed groep is (46/30 – 11/36), terwijl een 11-speed hier niet misplaatst had geweest. Hoewel deze 2×10 prima werkt, is het bereik van de cassette vrij beperkt en voel je tussen sommige versnellingen te grote schakelstappen. Het is ook mogelijk om optioneel en tegen een meerprijs te kiezen voor een enkel kettingblad.
De remmen zijn van hetzelfde type, met een paar Shimano GRX-remmen. Ze zijn zeer prettig in gebruik en we hebben wederom de ergonomie van de Shimano GRX-grepen gewaardeerd, wat ook een rol speelt in de doseerbaarheid van het afremmen en de algehele efficiëntie.
Wat de rest van de onderdelen betreft, geeft de modelnaam al een goede aanwijzing: het Frans-Luxemburgse merk koos voor Ritchey. “We wilden een vertrouwd merk dat bekend is in de wielerwereld en waarvan de onderdelen makkelijk te vinden zijn, zodat we een veilige en duurzame after sales service kunnen aanbieden”, legt Sauvage uit.
De Ritchey Zeta GX-wielen zijn tubeless aluminium wielen met een binnenbreedte van 25 mm. Ze zijn uitgerust met Hutchinson Touareg 700×40-banden. Een goede keuze, veelzijdig en homogeen, maar wees toch voorzichtig, want toen we tijdens de test de latex in de banden wilden bijvullen, kwamen we erachter dat het lastig is om zonder compressor de band weer op de velg te laten ploppen. Moe van het geworstel, hebben we van de gelegenheid gebruikgemaakt om de test af te ronden met Schwalbe-banden van 45 mm. Deze bieden net dat beetje extra comfort en een zeer aangename grip ten opzichte van de originele 40 mm-banden. Verder zijn de wielen prima en, ook al kun je voor deze prijs betere wielen vinden, ze gedragen zich consistent en geven niet de indruk van een te grote inertie.
De cockpit bestaat uit een Ritchey RL1-stuurpen en een Kalloy-stuur. De zadelpen en het zadel zijn ook afkomstig van Ritchey, respectievelijk een Comp Trail Zero en een Comp Trail. Het is klassiek en heeft een strakke afwerking. Tijdens onze tests hadden we geen klachten over deze componenten. Alleen het zadel is vrij lang en smal, een vorm die niet voor iedereen geschikt is (onze testers waren hierover in ieder geval verdeeld).
Versies en prijzen
Eén van de sterke punten van het merk is de online configurator waarmee je zelf de onderdelen kunt samenstellen: denk aan de voorvork, aandrijving, wielen, banden, cockpit, … We hebben hier niet de keuzemogelijkheden of de bijna à la carte-service die we bij Léon kunnen vinden, maar het aanbod is wel goed.
Sauvage biedt ook een framekit aan (met vork en derailleurpad) als je jouw fiets echt op maat wilt samenstellen.
Sauvage LaPiste: de terreintest
Afgezien van de kabelgeleiding die gedeeltelijk aan de buitenkant plaatsvindt, wat weliswaar praktischer maar minder esthetisch is, kan de Sauvage LaPiste bogen op een prachtige afwerking. We hebben geen gepolijste lasnaden of 3D-geprinte fittingen zoals bij de duurdere Léon of Robert Frameworks, maar we hebben nog steeds de belangrijkste kenmerken van titanium, namelijk prachtige geborstelde buizen (zeer krasbestendig en eenvoudig te restaureren) en zeer stijlvolle logo’s. Kortom, het voelt aan als een behoorlijk dure fiets en je vrienden zullen hun oren waarschijnlijk niet geloven als je ze de prijs vertelt.
Zodra je plaatsneemt op de Sauvage LaPiste zal je merken dat de zithouding meer gebalanceerd en comfortabel is dan race-gericht. Het voelt klassiek en vertrouwd aan en dat is ook ongeveer wat we ervan verwachtten. De vrij korte stuurpen doet enigszins denken aan de geometrie van een mountainbike, maar verder is er geen sprake van excentriciteiten. Op het terrein resulteert dit in een fiets waarop je makkelijk je weg vindt, zonder dat je eindeloos dingen hoeft af te stellen.
Bij het accelereren blijkt hij helemaal niet zo rustig. Hoewel de wielen niet per se van topkwaliteit zijn en het totaalgewicht meer dan 10 kg bedraagt, reageert de fiets goed. Het effect van het titanium voelen we vooral in de ‘fluweelzachte’ reacties: ook bij grote pedaalslagen houden we gemakkelijk grip met het achterwiel en we hebben niet te maken met een fiets die alle kanten op stuitert. Het leek wel alsof we een ingebouwde tractiecontrole hadden. We hebben hem ook met andere high-end carbon wielen geprobeerd (de Duke Baccara WRX 42) en stelden vast dat het frame veel potentieel heeft. We kunnen dan ook gerust zeggen dat dit instapmodel een goede basis is om later naar eigen inzicht verder te upgraden.
Qua comfort behoort de LaPiste duidelijk tot de top. Het is niet langer ongebruikelijk dat carbon frames dezelfde mate van trillingsabsorptie als titanium hebben (met als bijkomend voordeel dat ze lichter zijn), maar vaak moet je dan kiezen voor de duurdere modellen. Bij hoge snelheid en tijdens snelle afdalingen is de fiets erg stabiel, wat een zeer aangenaam gevoel van veiligheid geeft. En laten we de grip van het achterwiel op technische beklimmingen niet vergeten, die is uitstekend.
Kleine kanttekening: we hebben een deel van de test uitgevoerd met 45 mm brede banden van Schwalbe (zichtbaar op de foto’s van dit artikel) in plaats van de originele 40 mm brede Hutchinson Touareg-banden, maar zelfs met de smalste banden voel je duidelijk dat het onderstel erg comfortabel is en dat de banden gewoon de kers op de taart zijn. De LaPiste zou ook raad weten met stijvere carbon wielen, mocht je de fiets naar dat niveau willen upgraden.
Ook moet worden opgemerkt dat de carbon vork waarmee deze fiets is uitgerust, nu veel beter aansluit bij het gedrag van het frame dan voorheen. De vorken waren voorheen aanzienlijk stijver en ‘harder’ dan de titanium frames van Sauvage. We hebben niet langer het gevoel dat de voorkant tegen obstakels botst en erover struikelt, wat we tijdens deze test erg prettig vonden.
De Sauvage LaPiste is naast stabiel en comfortabel ook nog eens heel speels en leuk om mee te rijden op kleine paadjes met veel richtingsveranderingen. De korte stuurpen en de geometrie die aan een mountainbike doet denken, zijn erg prettig. Er is echter één klein nadeel: bij scherpe bochten aan lage snelheid kan het stuur soms in contact komen met je knieën. Wij raden aan om zeker geen te klein frame te kiezen en bij een lengte boven de 1m80 adviseren wij om voor maat L te gaan.
Verdict
Sauvage slaagt er niet alleen in om titanium toegankelijk te maken, maar vooral om een bijzonder homogene en geslaagde fiets aan te bieden, ongeacht de prijs. We hebben op deze LaPiste het koninklijke comfort dat we van een titanium fiets verwachten, de sobere en duurzame afwerking, maar ook een fiets die even gemakkelijk te besturen is als responsief en speels. Dit uitstekende frame wordt in deze instapversie ondersteund door een slimme keuze van componenten, waardoor je de fiets kunt blijven gebruiken zoals hij is, zonder de behoefte te voelen om ook maar iets te veranderen (behalve misschien een deel van de aandrijving). Met dit model investeer je in een kwaliteitsvolle basis die je in de loop der tijd verder kunt upgraden om er jarenlang plezier mee te hebben!
SAUVAGE LAPISTE RITCHEY
2200,00 €
10,040 kg
- Zeer comfortabel
- Stabiliteit en het gevoel van veiligheid dat hij geeft ...
- ... zonder te vergeten dat hij ook leuk is om mee te rijden!
- GRX 400-aandrijving werkt correct, maar kent enkele te ruime schakelstappen
Beoordeling van de testers
- Best getest
- Favoriet
- Prijs-kwaliteit
Meer info via www.sauvagebicycles.com