Test | GripGrab Raptor-handschoenen: ideaal voor de tussenseizoenen

Techniek
13 February 2017 — Olivier Béart

Het Deense merk GripGrab is gekend voor zijn fiets- en loopspullen om de uiteinden van onze lichamen te kleden. Het assortiment bestaat vooral uit sokken, overschoenen, mutsen en natuurlijk handschoenen. Onze aandacht werd getrokken door het Raptor-model, een model dat speciaal ontwikkeld werd voor de herfst en het einde van de winter. Dit is wat wij ervan vonden.

gants_grip_grab_raptor_test_details_copyright_obeart_vojomag-4

GripGrab heeft maar liefst 29 verschillende handschoenmodellen in zijn assortiment. Daarvan zijn er twaalf bestemd voor winterse omstandigheden. Tussen de echte winterhandschoenen om vriestemperaturen te lijf te gaan en de modellen met een grote zichtbaarheid, die interessant zijn voor bikers die veel ‘s avonds fietsen, vinden we ook de GripGrab Raptor terug die een brug slaat tussen de lange handschoenen en de heuse wintermodellen.

gants_grip_grab_raptor_test_details_copyright_obeart_vojomag-14Dit is dus een veelzijdig model en ideaal om te dragen als het tussen de 5 en 12°C is. Ze zijn volledig uit synthetisch materiaal vervaardigd. Ze mogen dan wel waterafstotend zijn, bij rotslecht weer of echt lage temperaturen zijn ze niet water- of winddicht.

gants_grip_grab_raptor_test_details_copyright_obeart_vojomag-11Doel van dit compromis is dat je het stuur goed kunt vasthouden en voldoende gevoel hebt in de vingers om de shifters te bedienen … wat met dikke winterhandschoenen wel eens moeilijk kan zijn.

Ter hoogte van de handpalm is de gebruikte stof vrij dun, vergelijkbaar met de stof die bij lange handschoenen wordt gebruikt, maar deze is op enkele strategische plaatsen voorzien van de nodige verstevigingen (bijvoorbeeld bij de duim). Verder zien we een gel kussentje op de handpalm en silicone inserts ter hoogte van de vingerkootjes, alsook aan het uiteinde van de twee vingers die gebruikt worden bij het remmen. Deze laatste inserts zijn trouwens bedrukt met de slogan van het merk: ‘Never loose your grip’.

gants_grip_grab_raptor_test_details_copyright_obeart_vojomag-8We betreuren het wel een beetje dat de GripGrab Raptor niet echt geschikt is om de touch screen van je smartphone te bedienen. Wat enkele jaren geleden wel nog kon, lukt nu dus enkel nog af en toe, maar niet in alle omstandigheden. Spijtig.

Aan de bovenkant vinden we reflecterende stroken die steeds hun nut bewijzen als de dagen korter worden. Met behulp van een klittenband kan je de handschoenen goed aanspannen ter hoogte van de pols.

gants_grip_grab_raptor_test_details_copyright_obeart_vojomag-7Het geheel is heel verzorgd gemaakt, vooral de naden en de verbindingen tussen de verschillende materialen. Al hadden we zelf niet voor wit gekozen, als kleur tussen de vingers. Dit wordt namelijk snel vuil. We stelden ook vast dat één van de reflecterende stroken op de bovenkant loskwam.

gants_grip_grab_raptor_test_details_copyright_obeart_vojomag-5Voor de rest kunnen we de duurzaamheid van het geheel echter als uitstekend kwalificeren. We reden tientallen uren met deze handschoenen (aan het eind van de winter ’16 en in het begin van de herfst ’16) en ze werden een twintigtal keren gewassen, zonder dat we andere gebreken hebben gemerkt dan deze die we hierboven al hebben beschreven. Gelukkig maar, want ook al is de prijs van 54,95 euro niet onredelijk, toch is dit best prijzig. Het gaat trouwens om één van de duurste handschoenen uit het winterassortiment van GripGrab, waarbij de prijzen zich situeren tussen 32,95 en 62,95 euro.

GripGrab Raptor: de terreintest

gants_grip_grab_raptor_test_copyright_obeart_vojomag-1Tijdens het fietsen voelen de GripGrab Raptor-handschoenen heel aangenaam aan. Ze zijn zeer soepel en voelen aan als een tweede huid. Je merkt dan ook amper dat je ze aanhebt. Zoals beloofd bieden ze veel grip op het stuur, zelfs modder op het stuur verstoort hen niet. Het gel kussentje zit op de perfecte plaats en heeft niet de neiging om naar de buitenkant van de hand te glijden, zoals spijtig genoeg bij veel handschoenen wel het geval is.

De Raptors zijn perfect geschikt om te dragen bij een temperatuur van 5 tot 10 à 12°C of iets warmer, maar opgelet als het kouder wordt

Binnenin voelen de handschoenen zacht aan en geen enkele naad schuurt hinderlijk tegen een gevoelig deel van de hand (tussen de vingers bijvoorbeeld). We waardeerden ook de zeer goede pasvorm rond de pols, waardoor de koude wind geen kans krijgt om binnen te dringen. Wat dat laatste betreft, houden de handschoenen ook hun belofte voor welk weertype ze bestemd zijn. Ze zijn perfect geschikt om te dragen bij een temperatuur van 5 tot 10 à 12°C of iets warmer, maar opgelet als het kouder wordt. Als de temperatuur het vriespunt nadert of wanneer het hard regent, dan beschermen ze niet voldoende en tonen ze hun limieten. Maar dat is dus logisch want dat wordt niet verwacht van deze handschoenen, daar zijn andere modellen voor in het gamma van GripGrab.

Verdict

gants_grip_grab_raptor_test_details_copyright_obeart_vojomag-13De GripGrab Raptor-handschoenen houden hun belofte en positioneren zich tussen de zomer- en wintermodellen in. Want jawel, er zijn wel degelijk vier seizoenen in een jaar, maar niet alle merken denken daaraan. Ze zijn niet goedkoop, maar de Raptor-handschoenen rechtvaardigen deze prijs door hun afwerkingskwaliteit en duurzaamheid. En dan is er nog het feit dat je met deze handschoenen niet bang moet zijn dat je met bevroren vingers thuiskomt, tenminste als het nog niet extreem koud is. Enkele kleine details hadden beter gekund, zoals de keuze voor de witte stof tussen de vingers die snel vuil wordt en de reflecterende stroken die lichtjes loskwamen. Hierdoor missen de handschoenen de maximale score. Verder hadden we van een specialist als GripGrab toch ook verwacht dat we met deze handschoenen zonder problemen het touch screen van onze smartphone zouden kunnen bedienen, maar dat is helaas niet het geval.

Meer info op de website: www.gripgrab.com