Test nieuw | BH iLynx+ NX: het DNA van een Lynx, de kracht van Bosch
Door Adrien Protano -

In de BH Lynx-familie versterkt de nieuwe iLynx+ NX een gevestigde traditie: die van wendbare en efficiënte e-mountainbikes met de kracht van een moderne motor. Hij is verkrijgbaar in een Trail- (140 mm) en Enduro-uitvoering (160 mm) en neemt alles over van wat zijn voorgangers succesvol maakte, aangevuld met de nieuwste generatie Bosch Performance Line CX-motor. Het resultaat: een vlot bestuurbare e-MTB die een soepel stuurgedrag combineert met een solide actieradius en veel rijplezier.
We hebben het al vaker over de iLynx+ gehad, met name bij de lancering van de nieuwste generatie en de SL-versie. Ter herinnering: dit elektrische model van BH is bedoeld voor trail tot enduro. Na eerdere versies met een Shimano-, BHZ- of eigen BH 2EXMAG-motor, kiest BH nu voor een model met een Bosch-motor.
Frame
Op de iLynx+ NX past BH de kenmerkende Ballistic Layup-constructie van het merk toe voor het carbon frame. Het aangekondigde gewicht van het frame bedraagt 2150 gram. Het volgt de basislijnen van wat we tot nu toe in de iLynx+-reeks hebben gezien, met een oversized hoofdscharnierpunt, een carbon link en een Super Boost-achteras.
Ook vermeldenswaard is de geïntegreerde zadelpenklem en de aanwezigheid van een Acros-stuurblokkeersysteem, dat voorkomt dat het stuur bij een val schade aan het frame toebrengt.
De BH iLynx+ NX wordt, zoals reeds gezegd, in twee uitvoeringen aangeboden:
BH iLynx+ NX Trail: met 140 mm veerweg achteraan voor een speels en veelzijdig rijgedrag.
BH iLynx+ NX Enduro: met 160 mm veerweg achteraan voor zij dit het accent vooral leggen op het afdalen.
Ondersteuning
Het hart van dit nieuwe platform is de inmiddels bekende Bosch Performance Line CX. In de nieuwste versie levert deze motor een koppel tot 100 Nm, met een piekvermogen van 750 W en een maximale ondersteuning van 400%. Dit alles voor een gewicht van slechts 2,8 kg. In dit artikel legden we alles al haarfijn uit: Bosch Performance CX Gen5: een update om je e-bike motor een boost te geven.
Deze motor is gekoppeld aan een in de onderbuis geïntegreerde batterij van 800 Wh en een modern, compact en perfect afleesbaar Kiox 400C-scherm dat compatibel is met komoot of Strava. Met een mini-afstandsbediening op het stuur kun je de ondersteuningsmodi wijzigen.
Geometrie
Ons testmodel (iLynx+ NX Enduro) in maat L is voorzien van een liggende achtervork van 440 mm, een reach van 468 mm, een balhoofdhoek van 64° en een goed gecentreerde zitpositie dankzij een rechte zitbuis. “Hij is ontworpen om de dynamiek te behouden tijdens het klimmen en vertrouwen te schenken tijdens de afdalingen”, legt het merk uit.
Veringen
Wat de vering betreft, vertrouwt BH opnieuw op zijn Split Pivot-systeem, een veringarchitectuur die is opgebouwd rond een draaipunt dat concentrisch is geplaatst met de achterwielas. Deze keuze is niet nieuw en heeft zich al bewezen op verschillende generaties fietsen van het merk. Het idee is om de interferentie tussen vering, remmen en aandrijving te beperken, om zo neutraal mogelijk te presteren, ongeacht de belasting.
Beide versies, Trail en Enduro, delen dezelfde kinematica. Het valt nog te bezien of één unieke kinematica voor twee versies met verschillende aspiraties de kloof kan dichten en een relevant karakter kan leveren.
Onderdelen
De iLynx+ NX Enduro Carbon 9.8 die we hier hebben getest, staat aan de top van het gamma en valt op door zijn compromisloze en vrij luxueuze opbouw. De veringen zijn afkomstig van Fox met een 38 Float Factory-voorvork (170 mm veerweg) en een DHX2 Factory-demper met spiraalveer (160 mm veerweg).
De aandrijving is gebaseerd op een Shimano XT Di2 12-speed (derailleur, shifter, ketting, 10-51 cassette), gecombineerd met een E-Thirteen Helix Race crankstel. Afremmen doet de fiets met Shimano XT 4-zuigerremmen met remschijven van 203 mm.
Rond de DT Swiss H1900 TR-wielen liggen een Maxxis Assegai- en Minion DHR II EXO-band met respectievelijk een breedte van 2.5 en 2.4″.
Race Face levert de Aeffect Riser-cockpit en de dropper post, met daarbovenop een Prologo Proxim W450-zadel. Ons testmodel klokte op onze weegschaal af op 22,76 kg, wat een uitstekende score is gezien de aanwezigheid van een demper met spiraalveer en de grote batterij van 800 Wh!
Versies en prijzen
Een van de belangrijkste sterke punten van de iLynx+ NX is dat hij verkrijgbaar is in 10 configuraties, met zowel hoogwaardige carbon versies als betaalbare aluminium frames. De aluminium modellen – gemaakt van een hydrogevormde triple-butted legering – behouden de esthetiek en technische kenmerken van carbon (gepolijste lasnaden, integratie, dezelfde geometrie), maar dan voor een betaalbare prijs.
De prijs begint bij 4.799,90 euro, waarmee de iLynx+ NX tot de meest betaalbare Bosch e-mountainbikes op de markt behoort in deze prijsklasse. Het duurste model, dat in dit artikel wordt besproken, heeft een verkoopprijs van 9.499 euro.
BH iLynx+ NX Enduro 2025: de terreintest
De e-bikes van BH hebben altijd al een bijzondere uitstraling gehad, ook al lopen ze tegenwoordig een beetje meer in de pas. Deze nieuwe iLynx+ NX vormt daarop geen uitzondering en neemt de lijnen over van de iLynx+ SL (zie: Test nieuw | BH iLynx + SL: precies op het doel af, of bijna!). Aan de andere kant merken we dat de afwerking verder is verfijnd met een zeer mooie transparante lak die de vezels van het 100% carbon frame grotendeels zichtbaar laat. Ook de integratie van de grote 800Wh Bosch-batterij is hier behoorlijk geslaagd, terwijl het bij andere machines soms de indruk wekt dat de onderbuis te veel is opgepompt.
We ontvingen deze nieuwe BH iLynx+ NX enkele dagen voor de presentatie, waardoor we twee ritten konden maken met de fiets op ons vertrouwde terrein en zo al een aantal vrij duidelijke indrukken konden opdoen. We herkenden meteen de goede eigenschappen en wat we doorgaans waarderen bij de e-bikes van BH, en met name bij de iLynx+ SL.
Ook al is hij niet zo licht als de Shimano-versie – die uitgerust is met een batterij van 630Wh en lichtere componenten om onder de 20 kg te komen en zo de naam ‘SL’ eer aan te doen – toch doet deze Enduro-versie met een spiraalveer het goed bij het trappen. Hij voelt niet log aan, de vering pompt niet en moedigt zelfs niet aan om de demper op hellingen te blokkeren. Ook de zitpositie is perfect in balans. Kortom, het begint goed!
Dit is de eerste keer dat BH de Bosch Performance CX op een van zijn fietsen gebruikt en we zijn geneigd te zeggen: “dat werd tijd!” Met de 750 W / 100 Nm update biedt hij veel pit en de combinatie met het BH iLynx-frame is bijzonder prettig. De achtervering is voorbeeldig in het bieden van veel grip, waardoor het vermogen en koppel van deze motor gemakkelijk te controleren zijn. We hebben in ieder geval veel plezier gehad op de technische beklimmingen, met een fiets die subtiel helpt wanneer je nauwkeurig moet sturen en je volop ondersteunt wanneer het erg steil is en/of je sneller wilt klimmen. We komen binnenkort uitgebreider terug op de update van de Bosch Performance CX-motor, maar wat we hier onthouden is dat de samensmelting met het BH-frame heel natuurlijk is verlopen, waardoor dit model nog efficiënter is dan de versie met de Shimano-motor.
Bergaf is deze BH iLynx NX ook erg aantrekkelijk, al voelt hij meer aan als een grote trailbike dan als een echte enduro. De Split Pivot-ophanging is zeer effectief en volgt het terrein goed, maar de aanwezigheid van een demper met spiraalveer maakt daar geen verschil in. Die aanwezigheid lijkt ons niet essentieel, vooral omdat het de afstelling bemoeilijkt (het aanpassen van de luchtdruk is eenvoudiger dan de spiraalveer te moeten wisselen voor een andere instelling).
Er is nog een ander probleem met dit model: het samengaan met de voorvering. BH heeft deze iLynx NX uitgerust met een Fox 38 met de oude Fit4-cartridge, die zijn XC-roots moeilijk kan verbergen. Het resultaat is een vork die ofwel te hard induikt door een gebrek aan hydraulische ondersteuning bij compressie, ofwel juist snel overbelast raakt door opeenvolgende impacts. Op deze fiets, toch een high-end enduromodel, lijkt de Fox 38 met de nieuwe Grip X2-cartridge ons onmisbaar (zie: Test nieuw | Fox 36 GRIPX & 38 GRIPX2: kleine details, grote veranderingen).
Er is uitstekend werk geleverd aan de stijfheid van het frame: het is stijf genoeg om nauwkeurig en homogeen te zijn, zonder daarin te overdrijven.
Dit benadrukt dat het belangrijkste aan een voorvork niet de veerweg of de diameter van de vorkpoten is, maar wat erin zit. En dat beperkt duidelijk de prestaties en het plezier bij het afdalen. Dat is jammer, want de fiets functioneert eerlijk gezegd al prima zoals hij is en we hebben een brede glimlach op ons gezicht als we bergaf de specials aan elkaar rijgen, ook al voelen we de vermoeidheid in de armen en dat het frame niet zijn volledige potentieel kan benutten. Wat het frame betreft, moet worden benadrukt dat er uitstekend is gewerkt aan de stijfheid ervan: het is stijf genoeg om nauwkeurig en homogeen te zijn, maar zonder daarin te overdrijven door het gebruik van een carbonvezel die de trillingen goed filtert.
Het nadeel van de voorvork brengt ons bij een andere opmerking over de afmontage: voor een topversie van bijna 10.000 euro hadden we iets beters verwacht. De DT 1900-wielen gedragen zich in het terrein zeer homogeen en staan bekend om hun robuustheid, maar dit blijft een midden- tot instapmodel. Hetzelfde geldt voor de aandrijving: de nieuwe Shimano XT Di2 functioneert uitstekend, maar een XTR-derailleur had een welkome touch aan prestige toegevoegd. We hebben ook geen recht op de nieuwste Shimano XT-remmen, maar de vorige versie. Kortom, niets onoverkomelijks, maar we hadden beter verwacht van dit topmodel; de 8.199 euro kostende 9.7-versie lijkt ons een verstandigere keuze qua prijs-kwaliteitverhouding.
Verdict
De combinatie van de BH iLynx en de Bosch Performance CX werkt fantastisch! De iLynx SL-versie met Shimano-motor trekt de kaart van een laag gewicht, terwijl deze Bosch-versie zich stevig verankert in de niche van full-power e-mountainbikes. De kracht van de motor lijkt echter perfect beheerst te worden, zowel door het Bosch-algoritme als door het iLynx-frame. Ondanks de batterij van 800 Wh, die een comfortabele autonomie biedt maar niet echt licht is, is BH erin geslaagd het gewicht van de complete fiets zeer beperkt te houden. Het is jammer dat de combinatie van voorvork en demper op ons testmodel niet het meest geslaagd is, wat het plezier in de afdalingen beperkt. Maar we hebben genoeg gezien om te bevestigen dat het desondanks een zeer goede keuze is, vooral in de 9.7-versie die net onder de topklasse van het hier geteste model zit en een veel betere prijs-kwaliteitverhouding zou moeten bieden.
Meer info via www.bhbikes.com