Test nieuw | Canyon Neuron:ON 7: een vleugje frivoliteit

Door Jeffry Goethals -

  • Techniek

Test nieuw | Canyon Neuron:ON 7: een vleugje frivoliteit

Sinds de Canyon Neuron:ON in 2018 voor het eerst zijn intrede deed bij de Duitse internetgigant, volgde al snel een eerste opmerkelijke metamorfose. Twee jaar na datum verdween – zoals bij ondertussen het merendeel van de e-mountainbikes – de opzichtige batterij en werd er gegrepen naar een geïntegreerd model. Voor modeljaar 2022 zijn de vernieuwingen minder ingrijpend, maar interessant is wel dat er een goedkoper model bij komt voor deze in onze regio toch wel aantrekkelijke e-mountainbike.

Met zowel vooraan als achteraan 130 millimeter veerweg (behalve op de kleinste maten, zie verderop), is de Canyon Neuron:ON de elektrisch ondersteunde trail full suspension met de minste veerweg van het Duitse merk. Waar modellen met een veerweg van 160/170 millimeter vaak een tikje overkill zijn voor een gebruik in het vlakke Vlaanderen en Nederland, is dat met dit model anders. Al mag het bij een e-mountainbike wel altijd een tikje meer zijn dan bij een niet elektrisch ondersteund model (door het hogere gewicht en de bijhorend rijstijl).

Canyon Neuron:ON 7 2022: de presentatie

Net zoals bij de vorige generaties, is ook de Neuron:ON 2022 enkel met een aluminium frame verkrijgbaar. Aan het frame verandert weinig, behalve dat je kan kiezen uit nieuwe frivole kleurtjes. De namen van die kleuren zijn al even opvallend, of wat dacht je van Cool Glacier, Washed Denim, Stealth, Burnt Clay (het model op onze foto’s) en Dark Sage.

Canyon past ook op de Neuron:ON het side-split concept toe: kleinere rijders krijgen kleinere wielen dan de grotere mountainbikende medemens. Daarom dat de XS en S zijn uitgerust met 27,5″-wielen en de M tot XL met 29″-wielen. Op ons testmodel ligt een set stevige Nobby Nic-banden met een breedte van 2.6″.

Net zoals er aan het frame weinig verandert, blijft Canyon ook loyaal aan de Shimano EP8-motor die het vermogen van de berijder moet verviervoudigen. Daar zorgen drie ondersteuningsstanden en een maximumkoppel van 85 Nm voor. De grootte van de batterij schaalt net zoals de wielen mee met de grootte van het frame. De maten XS-S hebben een batterij van 504 Wh, de M-XL van 630 Wh. Activeren van de ondersteuning doe je via de :ON-knop op de bovenbuis, waarnaast je ook een USB-poort ziet om je smartphone, verlichting of andere toestellen op te laden.

Nog een blijver is de Triple Phase-ophanging die ervoor moet zorgen dat de Neuron:ON in alle omstandigheden de oneffendheden perfect opvangt. Zoals eerder al geschreven, bedraagt de veerweg zowel vooraan als achteraan 130 millimeter (onze testfiets is een medium). Enige afwijking hierop is dat de kleinste maten achteraan zijn uitgerust met een veerweg van 125 millimeter (XS-S).

Op de Neuron:ON 7 is het Fox dat instaat voor de veringen: een Fox Rhythm-vork en DPS Performance-demper. Qua remmen wordt dit apparaat voorzien van degelijke Shimano 4-zuiger remmen met remschijven van 203 millimeter.

Bij de andere onderdelen vallen de nieuwe FSA Comet cockpit (breedte 740-780 millimeter) en het Fi’zi:k Terra Alpaca-zadel op. Best verrassend dat Canyon hier een bocht van 180 graden neemt en niet langer onderdelen uit eigen huis gebruikt zoals op de huidige generatie. Alle modellen zijn uitgerust met een dropper post. Het totale gewicht (van onze fiets) wordt aangekondigd op 24,30 kilogram.

Geometrie

Aan de geometrie van de 2022 Canyon Neuron:ON verandert er niets. Op een medium bedraagt de reach 435 millimeter, de lengte van de liggende achtervork 440 millimeter en de balhoofd- en zitbuishoek respectievelijk 67,5 en 74,5 graden.

Versies en prijzen

Canyon breidt het gamma van de Neuron:ON uit met een vierde model. Er komt een goedkoper model bij: de Neuron:ON 6 die vanaf 3799 euro over de toonbank gaat. Dat is wel 100 euro duurder dan de huidige versie van het volgende model in de rij: ons testmodel ofwel de Neuron:ON 7. Die heeft voortaan een prijskaartje dat ‘vanaf 4299 euro’ vertoont. Het volledige overzicht inclusief prijzen en voorradigheid is te zien op de website van Canyon.

Naargelang het model stijgen de prijzen dit jaar overigens met 17 tot 25%. De Neuron:ON 8 kost afhankelijk van het frame en de grootte van de batterij voortaan tussen de 4699 en 4899 euro. Het vlaggenschip, de Neuron:ON 9, heeft een vanafprijs van 5499 euro en dan is er ook nog een specifiek model voor de vrouwen: de Neuron:ON 8 WMN (vanaf 3999 euro). Opletten hier: de onderdelen op de 8 WMN zijn niet identiek als op het gelijknamige herenmodel.

Omdat de kleinste maten ontworpen zijn voor kleinere batterijen, zijn die modellen goedkoper. Houd er dus rekening mee dat de kans groot is dat jouw model nog enkele honderden euro’s duurder zal zijn dan de hier genoteerde prijzen. Tot slot is de nieuwe Canyon Neuron:ON vanaf vandaag beschikbaar.

Canyon Neuron:ON 7: de eerste terreintest

Wij hadden de kans om al enkele ritten te doen met de nieuwe 2022 Canyon Neuron:ON 7. Dit is op zich geen peperdure e-mtb als je hem vergelijkt met sommige andere modellen op de markt, maar toch is de afmontage goed uitgedacht en klopt het plaatje. De 1×12 Deore aandrijving doet perfect zijn werk in combinatie met de Shimano EP8 (hoe deze rijdt kun je hier lezen). Idem voor de remmen, die zijn krachtig genoeg voor alles wat je de Neuron:ON kunt voorschotelen.

Met 130 millimeter veerweg zit je met een e-bike die de normale hardtail of XC-fully vervangt. Vanzelfsprekend zit je hier met een stevigere Fox 34-vork. Minder voor de hand liggend (vanuit het standpunt van de gemiddelde toertochtrijder) is dat zowel de vork als demper geen remote lockout hebben op het stuur. Maar bij dit type fiets is dat absoluut geen gemis. Je zit uitgebalanceerd, de fiets is efficiënt bij het klimmen en houdt goed controle in de afdalingen.

Ook de breedte en vorm van het stuur en de lengte van de dropper post (150 millimeter voor onze maat medium) voelden direct vertrouwd. De fiets is relatief kort en daardoor ook wendbaar en je voelt op het terrein het gewicht van de fiets bijna niet. Tot je natuurlijk even een helling mis inschat en naast de fiets belandt …


Conclusie

Met de Canyon Neuron:ON heb je de e-mtb die de gewone toertochtfiets (of het nu een hardtail of full-suspension is) kan vervangen. De wendbare geometrie, de 130 millimeter veerweg en de degelijke Shimano EP8-motor met 630Wh batterij zijn de zaken die we onthouden hebben van onze eerste rit. Daarnaast krijg je bij elk model voor een sterke prijs (ondanks dat ze dus wat gestegen zijn) een goed uitgedachte set kwalitatieve onderdelen en hoef je daarvoor dus niet per se voor het duurste model te gaan.

Meer info via www.canyon.com

DoorJeffry Goethals