Test nieuw e-MTB | Moustache Clutch: de grote sprong naar de Pinion-versnellingsbak

Door Adrien Protano -

  • Techniek

Test nieuw e-MTB | Moustache Clutch: de grote sprong naar de Pinion-versnellingsbak

Sommige dromen duren langer om uit te komen dan andere! Sinds het ontstaan van het merk Moustache hadden Manu en Greg, de oprichters en destijds productmanagers, een ambitieus doel: een model met versnellingsbak ontwerpen. Na een eerste kennismaking met Pinion werd de wens omgezet in een project: Project Box 46. En dit project wordt nu werkelijkheid met de komst van de Moustache Clutch, een fiets die het spel voor het merk radicaal verandert.

Het was tijdens Eurobike 2024 dat we dit model, met de codenaam Project Box 46, voor het eerst zagen op de stand van Pinion. Het merk wist toen te vertellen dat de naam nog zou veranderen bij de lancering, die gepland stond voor het voorjaar van 2025. Nu is het dan zover en kunnen we eindelijk kennismaken met de eerste elektrische mountainbike met versnellingsbak van het Franse merk.

De nieuwe naam van de Project Box 46 is Clutch, “een informele Engelse term voor iets intens, iets uitstekends en heeft niets te maken met een koppeling”, grapte het merk tijdens de presentatie van de fiets in Freiburg in april jongstleden.

We moeten je een klein geheim verklappen: we leerden het model al kennen vóór de officiële presentatie. We gingen namelijk eerder al bij Moustache langs om het team achter de Clutch te ontmoeten.

We hadden het geluk dat we dit bezoek konden afsluiten met het prototype in onze koffer om alvast een voorproefje van het model te krijgen op onze gebruikelijke testroutes. Meer daarover hieronder!

Frame

Een winnend team verander je niet, Moustache blijft dus trouw aan zijn expertise om het aluminium frame rondom de motor/versnellingsbak van Pinion te bouwen. Hier bepaalt de functie de vorm!

De Clutch heeft echter nog steeds het ‘gezicht’ van een Moustache en lijkt in meerdere opzichten op zijn neefje de Game, die we onlangs hebben getest: Test nieuw | Moustache Game 2025: alles verandert, behalve zijn DNA.

Aan de andere kant profiteert de Clutch, in tegenstelling tot de Game, van een zogenaamde mullet-constructie, namelijk een 29 inch wiel aan de voorkant en een 27,5 inch wiel aan de achterkant. “Hoewel steeds meer merken de mullet-constructie omarmen, zijn wij er al tien jaar van overtuigd. In 2014 hebben we een prijs gewonnen op de Eurobike-beurs met onze Samedi FS27/29, de eerste mullet e-MTB”, benadrukt het merk.

Met de Clutch wilde Moustache het zwaartepunt van de fiets zo laag mogelijk plaatsen en het gewicht centraliseren.

Met de Clutch wilde Moustache het zwaartepunt van de fiets zo laag mogelijk plaatsen en het gewicht centraliseren. Een uitdaging die met name mogelijk werd dankzij het gebruik van de Pinion MGU 12-versnellingsbak en de bijzondere plaatsing daarvan, maar ook dankzij het verwijderen van de derailleur en cassette bij het achterwiel, waardoor de ongeveerde massa wordt verminderd. Meer daarover verderop.

De kabelgeleiding vindt intern plaats, aan de bovenkant van de onderbuis, met uitzondering van de kleine kabel om de motor te besturen die door de headset loopt. In het frame zit een speciale groef waar de kabels doorheen geleid kunnen worden.

Standaard is het frame uitgerust met een TPU-beschermingsset die gevoelige delen van het frame beschermt tegen impacts en wrijving en met een Fidlock-bidonhouder.

Het achterlicht is op een eenvoudige en onopvallende manier direct in de zadelpenklem geïntegreerd. Ook de connector voor een voorlamp is voorgeïnstalleerd, je hoeft deze alleen nog maar aan te sluiten!

Tot slot biedt Moustache ook een multitool aan die in de vorkbuis zit, evenals een klein tasje dat aan het uiteinde van de batterij wordt geplaatst.

Ondersteuning

De kern van de Moustache Clutch wordt gevormd door de Pinion MGU (Motor Gearbox Unit). Wat meteen opvalt, is de merkwaardige manier waarop Moustache de motor heeft geplaatst, om zo het zwaartepunt zo laag mogelijk te plaatsen.

De MGU bestaat uit een motor en een elektronische versnellingsbak, die samen in een behuizing zijn verenigd die vrij compact blijft en ongeveer 4 kg weegt. Deze ondersteuning levert een koppel van 85 Nm en een maximaal vermogen van 600 W. Het chassis is vergelijkbaar met dat van andere motoren op de markt (ongeveer even groot als een Bosch-motor van een paar jaar geleden), maar hier met een geïntegreerde transmissie. Dat dwingt respect af!

“Bij Pinion, dat opgericht is door twee voormalige ingenieurs van Porsche, is het onze doelstelling om kennis en technologieën uit de autowereld over te brengen naar de markt voor elektrische mountainbikes”, legt de verantwoordelijke van het merk uit.

Zoals gezegd combineert de Pinion MGU een motor en een 12-speed versnellingsbak. We zeggen dus vaarwel tegen de traditionele aandrijving en de bijbehorende derailleur! Het systeem schakelt elektronisch en volgens het merk gebeurt dat ultraprecies, betrouwbaar en direct. Net zoals bij de Di2 van Shimano zien we ook hier een automatische modus: de motor schakelt voor je op basis van een analyse van de snelheid, trapfrequentie, vermogen, enz.

Compact, robuust, vrijwel onderhoudsvrij (alleen de olie van de motor moet om de 10.000 km vervangen worden, net zoals de riem) en met een bereik van 600% (vergeleken met 520% ​​voor een moderne, klassieke aandrijving) biedt het MGU-systeem van Pinion op papier veel potentie.

Ons testmodel mag dan uitgerust zijn met een riem, toch is het mogelijk om te kiezen voor de montage van een ketting. We houden dezelfde constructie aan met twee kettingspanners (de zwarte cirkels die we zien), maar deze keer met een ketting. En omdat het een ‘grote’ ketting betreft die speciaal voor baanfietsen is gemaakt, en er geen derailleurwieltje is, zal de slijtage naar verwachting veel lager zijn dan bij een klassieke aandrijving.

Om dit systeem van stroom te voorzien, heeft Moustache in samenwerking met vaste batterijleverancier Shimano een speciale batterij van 780 Wh ontwikkeld. Doel: een dunnere onderbuis met een betere integratie van de batterij, zonder dat dit ten koste gaat van de autonomie. De laadpoort bevindt zich in de directe nabijheid van de motor.

De Pinion MGU heeft een heel mooi gekleurd scherm dat in de bovenbuis is geïntegreerd en wordt bediend met een ring die doet denken aan die van Fazua. De kleine knop met de letter ‘F’ die je onderaan het bedieningselement ziet, kan je via de app van het merk configureren om de functie ervan te kiezen (boost, verandering van weergave op het scherm, enz.). Het schakelen gebeurt met een vrij standaard bedieningselement aan de rechterkant van het stuur.

Veringen

Naast de beloften van sterkte, betrouwbaarheid en onderhoud, brengt de keuze voor een versnellingsbak nog andere voordelen met zich mee, vooral op het gebied van de veringen.

Door het gewicht van de cassette en de derailleur (ongeveer 750 gram) te verwijderen en te verplaatsen naar het motorblok, is Moustache erin geslaagd het zwaartepunt van de fiets zo laag mogelijk te maken en de massa te centraliseren. Een essentieel punt om de fiets een speels en gemakkelijk te berijden karakter te geven.

Als je geen derailleuraandrijving gebruikt, hoef je ook geen concessies te doen aan de vering. Moustache behoudt zijn Magic-kinematica, wat in feite een klassieke 4 Bar Linkage is met een eigen toets.

De Clutch heeft achteraan een veerweg van 160 mm en is uitgerust met een 170 mm voorvork. Op dit prototype zit een mooie RockShox ZEB Ultimate, die ook op enkele productiemodellen te vinden zal zijn. Moustache werkt normaal gesproken samen met Fox, maar na een aantal testen bleek de RockShox Vivid Air-demper de ‘perfecte match’ te zijn voor de Clutch. En het is dan ook logisch dat het merk de voorvork heeft afgestemd op de demper.

Geometrie

De geometrie van de Moustache Clutch wordt in maat M gekenmerkt door een reach van 460 mm, een liggende achtervork van 450 mm, een balhoofdhoek van 64,2° en een zitbuishoek van 77°.

Versies en prijzen

De catalogus van het merk omvat drie versies:

De Moustache Clutch 160.7 (7999 euro) is het instapmodel van de familie:

  • RockShox Domain R-voorvork
  • RockShox Super Deluxe Select-demper
  • Magura MT5-remmen
  • Moustache-wielen

Vervolgens is er de Clutch 160.8 (8999 euro):

  • RockShox ZEB Select-voorvork
  • RockShox Vivid Select-demper
  • Magura MT5-remmen
  • Moustache-wielen

De Moustache Clutch 160.9 is het topmodel en heeft een adviesprijs van 9999 euro:

  • RockShox ZEB Ultimate-voorvork
  • RockShox Vivid Ultimate-demper
  • Magura Gustav Pro-remmen
  • Mavic XM1030-wielen

Naast het model met het label ‘Clutch 160’ biedt Moustache ook de Clutch SUV aan, een versie met een kortere veerweg (150 mm voor/achter) en onderdelen die zijn aangepast aan een meer toergericht en minder zwaar programma.

Moustache Clutch: de terreintest

Zoals we al zeiden, was het vooral met de prototypeversie dat we dit nieuwe frame konden ontdekken, en dat op de paden rondom onze redactie in Luik. Een buitenkans om de combinatie van motor en versnellingsbak voor het eerst te ervaren, waardoor je echte vergelijkingspunten krijgt op singletracks die je regelmatig met andere fietsen rijdt.

Bij onze eerste testrit zijn we ontzettend nieuwsgierig. Schakelen zonder te trappen kost immers wat aanpassingstijd. In het begin blijft de gewoonte van de oude overbrenging bestaan. We trappen om te schakelen, we plannen onze schakelbewegingen van tevoren, we forceren de aandrijving niet, … Maar al snel ontdekken we nieuwe vrijheden: schakelen in een bocht, een relancering voorbereiden voor een klim, schakelen terwijl we stilstaan. Eens eraan gewend, wordt alles vloeiender en is het heel prettig in gebruik.

De Pinion-versnellingsbak is feitelijk verdeeld in drie delen, die elk uit vier versnellingen bestaan: een eerste groep met de versnellingen 1, 2, 3 en 4, een tweede met de versnellingen 5, 6, 7 en 8 en een laatste met de versnellingen 9, 10, 11 en 12. Binnen een groep versnellingen verloopt de verandering heel natuurlijk en voelen we de verandering nauwelijks.

Tussen de verschillende groepen, bijvoorbeeld tussen versnelling 4 en 5 (of 8 en 9), is het verschil daarentegen veel groter. De verandering verloopt iets langzamer en wordt vooral gekenmerkt door een karakteristiek mechanisch geluid.

Wees gerust, dit mechanische geluid is volkomen normaal. Dit komt door het contact tussen de verschillende onderdelen, waardoor je van de ene groep naar de andere kunt gaan.

Over geluid gesproken, dit is waarschijnlijk het belangrijkste verbeterpunt bij de Pinion-motor. Je kunt het niet negeren: de MGU is luidruchtiger dan concurrerende systemen, vooral in de lagere versnellingen en/of in de hoge ondersteuningsmodus. Dat is ook onze voornaamste wens bij de verdere ontwikkeling van dit systeem: het totale geluidsniveau verlagen, want we moeten toegeven dat de rest ons versteld deed staan.

Naast de vernieuwing op het gebied van motor en versnellingsbak, hebben we in een tweede fase vooral op het frame gelet. Vergeleken met zijn neefje, de Game, is het verschil in karakter behoorlijk duidelijk.

De Clutch is een fiets die veel rustiger en comfortabeler is en die bij opeenvolgende impacts aanvoelt als een vliegend tapijt. Aan de andere kant van het spectrum hebben we echter een zeer aanzienlijke gevoeligheid voor kleine schokken.

De Clutch heeft niet de levendige energie van een Game, dat klopt. Hij is vrij zwaar en minder explosief, maar wat een grip! Het achterwiel lijkt aan de grond te kleven, ondanks zijn kleine formaat van 27,5 inch. De fiets is zelfverzekerd en is bijzonder effectief op technische beklimmingen.

Bij het afdalen lijkt het gewicht van de fiets te verdwijnen. De Moustache Clutch voelt veel lichter aan dan hij is. Het is een fiets die licht rijdt, goed stuurt en van kleine excentriciteiten houdt, ondanks zijn gewicht van meer dan 25 kg.

Een speciale vermelding verdient de grip die de fiets biedt. De Clutch moedigt je aan om sneller door bochten te gaan en om je rempunten enigszins te herzien. Dit is misschien wel een van de belangrijkste uitingen van het verlaagde zwaartepunt van de fiets, die, in de positieve zin van het woord, als het ware aan de grond lijkt te kleven.

Nadat we thuis een paar ritjes op de prototypeversie hadden gemaakt, hadden we het geluk dat we in Freiburg met het Moustache-team op de productieversie mochten rijden.

Daar had Moustache de instapversie voor ons klaarstaan. Hoewel we dezelfde kwaliteiten aantroffen als bij de beter uitgeruste prototypeversie, constateerden we toch een licht verlies aan gevoeligheid, met name aan de voorvork. Logisch, gezien het verschil in het gamma tussen de twee!

Daarentegen hadden we de indruk dat het motorgeluid bij deze productieversie iets discreter was dan bij het prototype. Ook het beheer van het motorvermogen leek ons ​​wat verfijnder en natuurlijker. Deze Pinion MGU-motor heeft duidelijk talent en wij reden het liefst in de tussenliggende Flow- en Flex-standen. De reden? Dit zijn adaptieve modi die het geleverde vermogen aanpassen aan de inspanning van de fietser.

Wat de autonomie betreft, kan je met een gerust hart op pad dankzij de grote batterij van 780Wh. De Pinion-motor lijkt iets meer brandstof te verbruiken dan concurrerende motoren, mogelijk omdat de versnellingsbakriem en tandwielen een iets lager rendement hebben. Maar voor een piloot met een gewicht van meer dan 80 kg is een rit met minimaal 1600 meter hoogteverschil gemakkelijk haalbaar.

Verdict

Er zijn dromen die langzaam wortel schieten, geduldig groeien en uiteindelijk schitterend bloeien. De nieuwe Moustache Clutch is hiervan een perfect voorbeeld. Het merk slaat met deze fiets een nieuw pad in, trouw aan zijn DNA maar gedragen door een wind van innovatie. Natuurlijk is niet alles perfect, vooral niet het geluid dat de motor/versnellingsbak produceert, maar de ervaring is duidelijk anders en ontzettend aantrekkelijk. Door zich te bevrijden van de traditionele derailleur, opent Moustache nieuwe perspectieven op het gebied van rijgedrag, betrouwbaarheid en rijervaringen. De toekomst ziet er veelbelovend uit voor de e-mountainbikes uit de Vogezen!

Meer info via https://moustachebikes.com

Door  Adrien Protano