Test nieuw | Orbea Terra Race & Terra 2025: gravel op het kruispunt van twee werelden
Door Paul Humbert -

Orbea onthulde onlangs niet één, maar twee nieuwe versies van de Terra, de gravelbike van het merk. Het presenteerde immers ook een gloednieuwe en prestatiegerichte Terra Race die zich in het gamma aan het andere uiterste van het spectrum situeert dan de nieuwe Terra. We mochten met beide fietsen een testrit maken en gingen op zoek naar een gemeenschappelijke basis tussen de twee:
In plaats van overal ‘gemiddeld’ in te zijn met de huidige Terra, koos Orbea ervoor om het gamma uit te breiden en twee fietsen aan te bieden die elk in hun domein moeten schitteren.
Voor avontuur, comfort en lange afstanden is er de nieuwe Terra, de opvolger van het huidige model. Voor snelheid, prestaties en competitie ontdekken we een gloednieuwe Terra Race.
De gravelmarkt segmenteert met het tempo van een snel evoluerende sport. Bij evenementen zoals The Traka in Girona komen duizenden deelnemers samen die hun snelste tijd willen neerzetten en voor een ervaring die, laten we eerlijk zijn, dicht bij het wegwielrennen aanleunt. En van zodra het begint te zomeren, komen we steeds meer groepen bikepackers en weekendavonturiers tegen.
Orbea Terra Race
De nieuwe Terra Race werd voor het eerst opgemerkt tijdens de Unbound Gravel in de Verenigde Staten. Hoewel de naam Terra behouden blijft voor de gravellijn, is het de bedoeling dat de fiets totaal anders is dan de ‘klassieke’ Terra.
Het merk benadrukt de ontwikkeling van de fiets als onderdeel van zijn Oolab-programma om de prestaties van zijn fietsen naar het hoogste niveau te tillen. Terwijl de ‘klassieke’ Terra vooral gericht blijft op ‘vrije tijd’, is de Terra Race een fiets die geen compromissen sluit en waarmee Orbea het juiste wapen wil bieden voor wedstrijden, ook al heeft de huidige Terra zich in het verleden al bewezen tegen de chrono.
De Terra Race moest licht, efficiënt en snel zijn. Tegelijkertijd moet de fiets zo duurzaam en tolerant mogelijk zijn en geschikt zijn voor verschillende ondergronden. Het OMX-carbon dat voor het Terra Race-frame wordt gebruikt, is te vinden op alle duurdere fietsen van het merk. De prijs van deze gravelbike ligt dan ook hoger dan die van de klassieke Terra.
Qua geometrie komt de fiets heel dicht in de buurt van de vorige generatie van de Terra, met een reach van 389 mm, een stack van 560 mm en een liggende achtervork van 420 mm. Het doel daarbij was om een aerodynamische positie te behouden en tegelijkertijd stabiliteit te bieden.
Orbea communiceert een framespeling voor banden van 45 mm + 6 mm. Het merk fluistert ons toe dat er banden van 50 mm kunnen gemonteerd worden, maar dat in dat geval de speling minimaal is. We waarderen het initiatief, vooral als we kijken naar de breedte van de banden die in wedstrijden worden gebruikt, vaak 50 mm of zelfs meer.
Orbea geeft aan dat het frame 910 gram weegt, vergeleken met 1130 gram bij de vorige generatie. Het gewicht van de vork bedraagt 425 gram.
De fiets is compatibel met een dubbel kettingblad, wat een impact heeft op de breedte van de banden. Als er een kettinglijn van een racefiets wordt gebruikt (44,5 tot 50 mm), bedraagt de maximale bandenmaat 40 mm en de maximale kettingbladmaat van het kleine voorblad 36 tanden. Bij een gravelkettinglijn (47,5 tot 50 mm) zal de maximale vertanding ook 36 tanden zijn, maar in dat geval kan je banden tot 45 mm gebruiken. Met een enkel kettingblad kun je tot 50 tanden gaan. Ook zien we een kleine kettinggeleider net boven het kettingblad.
Ook op de Terra Race zien we op de bovenbuis bevestigingspunten voor een tasje. Zoek echter niet naar een opbergvakje in het frame.
Hoewel snelheid de kern vormt van het ontwerp van de fiets, kondigt Orbea aan dat er op bepaalde belangrijke plekken, met name bij de zadelpen, gelet werd op comfort. De door het merk ontwikkelde zadelpen heeft een diameter van 27,2 mm en zorgt voor enig comfort. Het merk rekent ook op de achterste driehoek om een deel van de trillingen te absorberen.
Bij de Terra Race zien we de nieuwe cockpit terug die we ook terugvinden bij de racefietsen van het merk. Hij weegt 314 gram, is ontworpen om aerodynamisch te zijn, maar biedt toch comfort wanneer je je handen erop wilt laten rusten. Deze cockpit is exclusief ontworpen voor draadloze transmissies en beschikt over een steun voor een gps die geschikt is voor grotere modellen, zoals de Wahoo Ace en de Garmin 1050. De cockpit is verkrijgbaar in 11 verschillende maten.
Het merk zet zo in op meerdere personaliseringsmogelijkheden om de fiets aan te passen aan ieder lichaamstype en iedere wens: stuurbreedte, hoogte, stuurpenlengte, zadelpunt, cranklengte, enzovoort.
Orbea Terra Race 2025/2026: het gamma
TERRA RACE M20 LTD: 4999 euro
TERRA RACE M31e LTD 1X: 5499 euro
TERRA RACE M20i LTD: 5999 euro
TERRA RACE M21e LTD 1X: 6599 euro
TERRA RACE M11e LTD 1X: 9999 euro
Alle details van de verschillende montages kan je hier terugvinden: www.orbea.com
Orbea Terra
Orbea heeft ervoor gekozen om de Terra assertiever te positioneren door hem meer te richten op avontuur, al wil dat niet zeggen dat je jezelf ervan moet weerhouden om ermee aan de start te verschijnen van een wedstrijd.
De Terra is officieel geschikt voor banden tot 50 mm, met 6 mm extra speling (je zou er een mountainbikeband tot 2.1 inch in moeten kunnen monteren, maar vertel dat aan niemand). Op de weegschaal kondigt het merk een gewicht aan van 1040 gram voor het frame (vork van 425 gram), vergeleken met 1130 gram voor het vorige model.
De Terra heeft een ronde zadelpen van 27,2 mm met een klassieke zadelpenklem. Op het gebied van comfort kondigt het merk aan dat er voor een dunne bovenbuis werd geopteerd om het frame toleranter te maken. Daarnaast zien we een korte zitbuis en een robuuste voorvork. Het geheel is gemaakt van OMR-carbon, de meest vergevingsgezinde koolstofmix bij Orbea.
De Terra stapt over op de UDH-standaard, die het gebruik van transmissies zonder derailleurpads mogelijk maakt. Het gaat hierbij met name om de Red-, Force- en Rival-transmissies, die zojuist met 13 versnellingen werden geïntroduceerd. Orbea verkoopt veel van zijn fietsen met een enkel kettingblad, maar maakt het mogelijk om een dubbel kettingblad te gebruiken bij aandrijvingen voor gravel. Bij een kettinglijn tussen de 47,5 en 50 mm mag het kleine kettingblad niet meer dan 36 tanden hebben. Bij een enkel kettingblad is het mogelijk om een kettingblad van maximaal 50 tanden te monteren.
Op de zitbuis, onderbuis, vork en bovenbuis zijn er bevestigingspunten voor tassen en accessoires aangebracht. Ook is het mogelijk om spatborden te monteren. En we treffen een opbergvak aan dat 35% meer ruimte biedt dan op de vorige Terra.
Afhankelijk van de samenstelling en de Myo-aanpassingsmodule kan er gekozen worden voor carbon of aluminium wielen.
Daarnaast kan je kiezen uit een cockpit uit één stuk of een nieuw gravelstuur, dat verkrijgbaar is in vier maten (380 tot 440 mm) met 12° flare, een reach van 70 mm en een drop van 120 mm. Om de fiets aan alle lichaamsvormen aan te passen, is het mogelijk om de breedte van het stuur, de hoogte van de cockpit (0 tot 15 mm), de lengte van de stuurpen (70 tot 130 mm) en de lengte van de cranks (van 165 tot 175 mm) aan te passen.
In maat L heeft de fiets een reach van 406 mm, een liggende achtervork van 430 mm, een balhoofdhoek van 70,5 graden en een stack van 602 mm. Vergeleken met de vorige Terra is de reach groter, maar het merk combineert dit met een kortere stuurpen.
De fiets is wat hoger, heeft een iets langere liggende achtervork en biedt een iets minder racegerichte positie, waardoor je er makkelijker langere ritten mee kunt maken. Bij het afdalen kan je met een iets langere fiets rekenen op een stabielere machine bij hoge snelheid en op een betere controle bij het accelereren.
De fiets is verkrijgbaar in 6 maten, van XS tot en met XXL.
Orbea Terra 2025/2026: het gamma
TERRA M30 TEAM 1X: 2999 euro
TERRA M30 TEAM: 2999 euro
TERRA M20 TEAM: 3699 euro
TERRA M31e TEAM 1X: 4199 euro
TERRA M20i TEAM: 5799 euro
TERRA M21e TEAM 1X: 5999 euro
Alle details van de verschillende montages kan je hier terugvinden: www.orbea.com
Orbea Terra Race & Terra: de eerste test
Op papier is specialiseren een geweldig idee, maar hoe zit het met mensen die noch grote avonturiers noch echte racers zijn? Tijdens een ritje op elke fiets ontdekten we twee machines die minder radicaal waren dan ze leken.
We beginnen onze ontdekkingstocht met de Terra Race. Orbea wilde een fiets die snel is, maar die het aerodynamische aspect niet te ver doorvoerde (zoals Cervélo deed met de nieuwe Aspero-5). Orbea is immers van mening dat er offroad meerdere zaken de boel kunnen verstoren en dat aerodynamica in dat geval niet de enige prioriteit kan zijn, ook al is het belangrijk in gravel.
Ons eerste gevoel leert ons dat de zitpositie nauw aanleunt bij die van een racefiets. De houding is behoorlijk agressief ondanks een paar spacers onder de stuurpen. Er is geen twijfel mogelijk, dit is geen toerfiets of een fiets waarmee je dagenlang met je neus in de wind kunt rijden.
De Terra Race is ook veel sneller dan de huidige Terra (die we goed kennen), daar bestaat geen twijfel over. We zijn dol op de ergonomie van de nieuwe Force-groep, die in de cockpit van het merk werd geïntegreerd. Die cockpit is vrij compact en de handen in de beugel leggen, verloopt heel gemakkelijk. Het is altijd een kwestie van vorm en smaak, maar wij geven over het algemeen de voorkeur aan smalle sturen. En zelfs bij de klassieke Terra ziet Orbea het stuur niet te breed, al winnen we wel iets aan flare.
De Terra Race is erg nerveus en het zijn vooral de relanceringen die hem onderscheiden van de klassieke Terra. De fiets reageert zonder enige vertraging en bereikt razendsnel de gewenste snelheid.
De fiets is duidelijk licht en levendig. Misschien zelfs te levendig als je op heel ruw of oneffen terrein rijdt. Hoewel de gemiddelde snelheid van de Terra Race hoger ligt, dalen we met de klassieke Terra veel sneller en met veel meer vertrouwen. Deze laatste is iets langer en biedt meer stabiliteit, vooral door de langere liggende achtervork.
Qua onderstel biedt de klassieke Terra weliswaar meer comfort, maar tot onze verbazing vinden we op de Terra Race, mits we de juiste bandenspanning kiezen, veel comfort en grip. Dit aspect verzacht de fiets, of maakt hem in ieder geval minder elitair.
Gezien het profiel van de beide fietsen, is het logisch dat de klassieke Terra langzamer is bij het relanceren dan de Terra Race, maar zodra we onze kruissnelheid hebben bereikt, gaat ook de Terra erg hard en hebben we geen moeite om deze snelheid vast te houden. Als je niet naar je snelheidsmeter kijkt, denk je zelfs dat je met die fiets even hard rijdt.
De zitpositie van de Terra is inderdaad veel comfortabeler en geschikter voor een minder ervaren fietser. Met deze zitpositie kan je de bochten en technische stukken veel rustiger benaderen.
Eerlijk gezegd verwachtten we een robuuste maar trage bikepackingfiets, maar we vragen ons af of de nieuwe Terra niet een stuk sneller is dan de huidige Terra als hij eenmaal op snelheid is. Dit is duidelijk het model dat wij aan de meeste gebruikers zouden aanbevelen.
Al snel schiet de vraag door ons hoofd: als we maar één fiets mochten kiezen, welke zouden we dan kiezen? Wat de Terra betreft, zijn we onder de indruk van het vertrouwen dat hij schenkt bij het afdalen. Daarnaast kunnen we ook het opbergvak en de mogelijkheid om met een gerust hart banden van 50 mm te monteren, wel waarderen. Wat de Terra Race betreft, zijn we vooral te spreken over de snelheid die hij haalt, het reactievermogen van de fiets bij het relanceren en het lage gewicht.
We zijn er nog steeds niet helemaal uit, en we hebben het gevoel dat de waarheid voor ons ergens in het midden ligt. Wat als we over een Terra zouden kunnen beschikken met lichte en dynamische carbon wielen, met ruimte voor banden van 50 mm en een vrij lage racegerichte cockpit? We experimenteren even met de configurator van het merk en zijn blij om te ontdekken dat er tussen deze twee verschillende fietsen, ook een derde weg mogelijk is!
Meer info: Orbea Terra / Orbea Terra Race