Test | Northwave Extreme XC 2 vs Rebel 3: verkies je XC-schoenen om te racen of voor marathon?

Door Olivier Béart -

  • Techniek

Test | Northwave Extreme XC 2 vs Rebel 3: verkies je XC-schoenen om te racen of voor marathon?

De Extreme XC 2 en de Rebel 3 zijn twee topmodellen in de crosscountry-catalogus van Northwave die een reeks gemeenschappelijke specificaties delen. Elk van hen is echter bedacht voor een ander en zeer specifiek gebruik. De ene is bedoeld voor een maximale krachtoverbrenging in XC-wedstrijden, de andere voor meer comfort tijdens lange ritten. Een vergelijking:

De Extreme XC 2- en Rebel 3-modellen delen alvast de look met elkaar, zozeer zelfs dat het moeilijk kan zijn om te weten welk model het beste bij jouw persoonlijke behoeften past. Om daar klaarheid in te brengen, hebben we de twee modellen tijdens een test van enkele maanden tegenover elkaar gezet.

Northwave Rebel 3: om uren en uren te trappen

Northwave, sinds 2022 de officiële sponsor van de Cape Epic, bracht ter gelegenheid daarvan een speciale versie uit van de Rebel 3 in de kleuren van de grootste MTB-wedstrijd ter wereld. Daarnaast blijft het model beschikbaar met een andere meer sobere look.

Zoals de “Cape Epic”-kleuren al suggereren, zijn deze Rebel 3-crosscountryschoenen bedoeld voor prestaties, maar dan wel met de lange afstand in gedachten. Vergeleken met de Northwave Extreme XC 2, het pure crosscountry-model van het merk, heeft Northwave dit paar ontwikkeld met een verlangen naar meer comfort, in ruil voor een iets minder efficiënte krachtoverbrenging.

De Rebel 3 heeft een bovenkant van synthetische microvezel uit één stuk. In het teengedeelte en aan beide zijkanten zijn er perforaties om de luchtstroom te optimaliseren. Let op de aanwezigheid van verstevigingen aan de voorkant en aan de buitenkant van de hiel om de schoen te beschermen tegen mogelijke projecties zoals steentjes.

Voor het aanspannen van de schoen zien we geen Boa-sluiting, maar een ander systeem ontworpen door X-Dial, de SLW3. Dit systeem bestaat uit een draaiknop en werkt als volgt: om aan te spannen, draai je de knop op de gebruikelijke manier en losmaken doe je door klik voor klik op de knop aan de zijkant te drukken, of alles tegelijk los te maken door het de andere kant op te trekken.

Dat er aandacht werd besteed aan de details zien we aan de binnenzool die eveneens afgewerkt werd in de kleuren van de Cape Epic.

De buitenzool is van carbon/composiet en haalt een stijfheidsindex van 12 op 14 op de schaal van Northwave. Het carbon is zichtbaar en versterkt in het gebied waar de schoenplaat is geplaatst, aan de voorkant van de voet. De zool is bedekt met rubberen inzetstukken voor een betere grip. Zoals gebruikelijk bij dit soort schoenen, kun je ook twee metalen of rubberen spikes onder de voorvoet plaatsen voor meer grip in moeilijke omstandigheden. We merken ook op dat het instelbereik van het schoenplaatje vrij groot is, wat gewaardeerd wordt.

Naast deze “Cape Epic”-uitvoering is de Rebel 3 nog verkrijgbaar in vier andere kleuren (zwart, grijs, donkergroen en een blauw/paarse versie). Hij kost 209,99 euro voor een gewicht van 317 gram.

Northwave Extreme XC 2: prestaties binnen voetbereik

De Northwave Extreme XC 2 is het vlaggenschip van het Italiaanse merk voor XC en ontworpen voor wedstrijdgebruik. Je kon ze de laatste tijd zien rond de voeten van wereldtoppers als Anne Terpstra, Mathias Flückiger en Alessandra Keller.

In vergelijking met de vorige generatie lijkt Northwave het “moderne” tweedelige formaat dat de voet omhult achterwege te hebben gelaten, om terug te keren naar een meer klassieke constructie met twee zijwanden en een tong.

“In een poging om de krachtoverdracht te maximaliseren, hebben we de ARS-technologie (Anatomic Reticular Support) ontwikkeld – een exoskelet dat zich aanpast aan verschillende voettypes. Het wikkelt zich rond de voet om een ​​pasvorm te bieden die de kracht op een gelijkmatige en gecontroleerde manier efficiënt op de pedalen overbrengt, waardoor elke watt telt”, aldus het merk.

Net zoals op de Rebel 3 zien we ook hier een dubbele SLW3-sluiting die zorgt voor de micrometrische aanspanning ter hoogte van het bovenste deel. Op de Extreme XC 2 zien we 8 bevestigingspunten, tegenover 6 op de Rebel 3.

Binnenin ontdekken we een binnenzool met dubbele dichtheid, met een meer bewerkte ondersteuning voor de voetboog (op de foto’s hierboven is de zool van de XC 2 fluorescerend geel en wit). Op het eerste gezicht lijken deze misschien op de zolen van de Rebel 3, maar zodra je de twee paar zolen in de hand hebt, merk je al snel het verschil in dichtheid en verstevigingen.

Aan de buitenkant heeft de Extreme XC 2 een full carbon zool met een stijfheidsindex van 14 op de schaal van het merk, de hoogste score onder de MTB-schoenen van Northwave. Ter vergelijking: de Rebel 3 klokt af op 12 terwijl het goedkoopste model in de catalogus (Spike 6) een stijfheidsindex van 6 heeft.

De buitenzool is bedekt met rubberen inzetstukken met dubbele dichtheid, die ontwikkeld werden in samenwerking met Michelin. Het merk kondigt aan dat deze 28% resistenter zijn dan de TPU-inzetstukken op de zool van de Rebel 3. Het instelbereik van het schoenplaatje is vergelijkbaar met dat van andere merken, maar we merken op dat er gradaties zijn aangeduid om de aanpassing te vergemakkelijken, iets dat ontbreekt op het Rebel 3-model.

De Northwave Extreme XC 2 is een echte topschoen en dat zie je aan het prijskaartje: 329,99 euro, ofwel meer dan 100 euro duurder dan de Rebel 3. De schoen is verkrijgbaar in zowel zwart als wit gespikkeld zoals te zien op de foto’s in dit artikel. Op de weegschaal is de Extreme XC 2 ongeveer 50 gram zwaarder dan de Rebel 3 (365 gram tegenover 317 gram).

Northwave Extreme XC 2 vs Rebel 3: de terreintest

Wanneer je de twee paar schoenen uit onze test in handen krijgt, is het moeilijk om meteen te zeggen welke de meest luxueuze is. Beide modellen zien er verfijnd en kwaliteitsvol uit met panelen die voornamelijk door hitte zijn geseald op het bovenste gedeelte, oordeelkundig geplaatste verstevigingen, carbon zolen en sluitsystemen van het Boa-type (sorry: X-Dial SLW3), … Alle ingrediënten dus om hoogwaardige schoenen te maken voor sportief/competitief XC-gebruik en ook voor gravel.

In beide gevallen is het heel gemakkelijk om de voet in de schoen te steken omdat de opening groot is. Eens de schoen aangespannen, is de pasvorm in beide schoenen uitstekend. Met 4 ankerpunten per spanlus, dus 8 in totaal, tegenover 4+2 voor de Rebel, voelen we dat de druk beter verdeeld is op de Extreme XC 2. We merken echter vrij snel dat de Rebel 3 iets flexibeler is aan de bovenkant en dat de voorkant en de zijkanten iets beter bij de vorm van de voet passen.

Het is in dit stadium moeilijk om al te zeggen of de ene schoen beter is dan de andere, maar we voelen dat er twee manieren zijn om tot een resultaat te komen dat in beide gevallen zeer goed weet te overtuigen. Laten we zeggen dat de voet meer ‘opgesloten’ zit in de XC 2 en meer ‘omhuld’ wordt in de Rebel 3. En dat stemt overeen met de eerdergenoemde doelstellingen van de schoenen: pure prestaties voor de ene en meer comfort voor de andere.

Het X-Dial SLW3-sluitsysteem dat ontwikkeld werd voor Northwave kent enkele verschillen met een Boa-sluiting. Net als bij de Boa kan de schoen met de draaiknop worden vastgezet met een kabelsysteem, maar het losmaken gebeurt via een kleine knop aan de zijkant van de draaiknop. Als je erop drukt, laat de draad een inkeping los om de schoen iets los te maken, en om hem helemaal los te maken, moet je dit kleine knopje omhoog trekken. Het idee klinkt op papier misschien goed en we vonden dit systeem soms leuk als we de schoen tijdens het rijden een heel klein beetje losser wilden maken, maar het maakt de zaken ingewikkelder bij het uittrekken van de schoenen, vooral als de paden modderig waren. Je went er na verloop van tijd aan, maar een klassieke Boa lijkt eenvoudiger en effectiever.

Laten we teruggaan naar de vergelijking van onze twee modellen. De zoektocht naar verschillen gaat verder op de zool: de 100% carbon constructie van de Extreme XC 2 geeft duidelijk een gevoel van superieure stijfheid wanneer je op de pedalen drukt, en dat over de hele voetlengte. Desalniettemin zorgt de eenvoudige carbon versteviging aan de voorkant van de Rebel 3, waar het schoenplaatje wordt geplaatst, voor meer dan overtuigende sensaties. En wat ons betreft vinden we op deze laatste een betere balans tussen prestaties en comfort dan op de XC 2.Op kleine, korte en intense uitstapjes bieden de XC 2’s inderdaad een gevoel van perfecte krachtoverbrenging … maar je moet ze wel voor langere tijd aankunnen. Zodra je de 1u30/2 uur overschrijdt, neemt de Rebel 3 het duidelijk over qua comfort. De op een comfortabele manier omwikkelde voet en de zool met perfect uitgebalanceerde stijfheid vormen naar onze mening een cocktail die veel evenwichtiger is en een veel breder scala aan rijders zal aanspreken dan de XC 2, die gericht zal zijn op een veel meer gespecialiseerd publiek. Het is niet echt een verrassing, want het merk heeft het ook vanaf het begin zo aangekondigd en onze test bevestigt dit alleen maar.

In sprints en op momenten dat je alle watts eruit wil halen, voel je dat de Extreme XC 2 een voordeel heeft ten opzichte van de Rebel 3.

Bij een egaal tempo en zelfs als je hard (maar regelmatig) bergopwaarts duwt, houdt de Rebel 3 perfect stand in de vergelijking en zijn ze zelfs veel aangenamer omdat ze één zijn met de voet.

Met de XC 2 spelen we in dezelfde klasse als de Specialized S-Works of de Scott MTB RC Ultimate: zeer exclusieve modellen die gericht zijn op ervaren rijders. Aan de andere kant kunnen we de Northwave gemakkelijker aanbevelen aan mensen met brede voeten dan andere modellen die puur bedoeld zijn voor wedstrijden (terwijl we er rekening mee houden dat we met fijne schoenen te maken hebben bedoeld voor zeer sportief gebruik en competitie). De Rebel is meer in lijn met het Pro-assortiment van Specialized of de Scott Python, die comfort en prestaties combineren. Een geval apart is de Shimano S-Phyre, het enige high-performance paar dat we hebben getest en in onze ogen ook veel comfort biedt.

Om te stappen kan de Extreme XC 2 zoals gezegd rekenen op rubberen inzetstukken van Michelin voor de juiste grip, maar de zool, die niet kan vervormen, maakt het lopen duidelijk minder gemakkelijk dan bij de Rebel 3. Deze laatste heeft eenvoudigere rubberen inzetstukken, maar de lichte flexibiliteit van de zool maakt het lopen of stappen gemakkelijker. Als je onderweg de fiets een stukje moet dragen of als je voor of na je ritten gewoon een stukje naast je fiets wilt kunnen stappen, weet je bij welk model je moet zijn. In beide gevallen stellen we ook vast dat de hiel opmerkelijk goed gesteund wordt in de schoen, of je nu trapt op de pedalen of te voet gaat.

We vergeten het te vaak, maar het lijkt ons belangrijk om het ook even te hebben over de uitneembare inlegzool. We hebben geen reden tot klagen, hij doet zijn werk in beide gevallen, maar ondanks de aanwezigheid van een meer uitgesproken “ondersteuning van de voetboog en middenvoet” bij de zool van de XC 2, gaat het nog steeds om vrij eenvoudige componenten. Dit verdient iets meer aandacht van Northwave, aangezien we een echte meerwaarde voelden toen we de originele modellen vervingen door inlegzolen van SQ Lab die een aanzienlijk betere ondersteuning van de bal van de voet bieden. De wissel zorgde ook voor aanzienlijk verbeterde sensaties op beide modellen, zowel wat betreft de krachtoverbrenging als het comfort.

Laatste punt: de sterkte. Dit is natuurlijk een cruciaal punt bij het investeren van dergelijke bedragen voor een paar schoenen. En Northwave heeft in het verleden helaas al problemen gehad op dit niveau. We zijn dan ook zeer alert geweest op dit punt. Onze test duurde bijna 6 maanden, met XC- en graveltochten, de 24h des Crapauds waar we de twee modellen tijdens de ronden afwisselden om ze goed te vergelijken en verschillende reportages waarin we met deze schoenen liepen en sjokten om foto’s te maken. Uiteindelijk deden ze het allebei opmerkelijk goed. Natuurlijk zijn de carbon zolen visueel gemarkeerd, zeker op de XC 2 waar het carbon meer aanwezig is, maar verder zijn ze nog in uitstekende staat. De oordeelkundig geplaatste verstevigingen doen hun werk en de kwalitatieve materialen in combinatie met alles goed aan elkaar vast te maken, doet de rest.

Verdict

Zowel op de Extreme XC 2 voor wedstrijden of korte ritten als de Rebel 3 voor het langere werk behaalt Northwave de aangekondigde specificaties. Voor ons, en waarschijnlijk voor de meerderheid van jullie die deze test lezen, blijkt de Rebel 3 in de meeste omstandigheden prettiger en veel gemakkelijker om mee te leven dan de XC 2. Hij is ook nog eens goedkoper en behoort nu tot onze favoriete XC-schoenen die we het vaakst dragen. Met een iets herzien aanspansysteem en nog betere inlegzolen zouden we de perfectie bereiken.

Meer info via www.northwave.com

DoorOlivier Béart