Test Ride #10 | Shimano U4E, Sigma ROX 12.0, Julbo Renegade & Julbo Stream - Test Ride: Sigma ROX 12.0

Door Jurgen Groenwals -

  • Techniek

Test Ride #10 | Shimano U4E, Sigma ROX 12.0, Julbo Renegade & Julbo Stream - Test Ride: Sigma ROX 12.0

In de rubriek Test Ride komen regelmatig drie korte en beknopte testen aan bod. Maar begrijp dit niet verkeerd, een beknopter artikel wil niet zeggen dat we deze testen minder serieus nemen. Integendeel, ze worden met dezelfde ernst en ijver uitgevoerd als onze andere testen, waarbij de producten gedurende een langere periode door het team van Vojo onder de loep worden genomen.

 

Test Ride: Sigma ROX 12.0

De Sigma ROX 12.0 werd zowel tijdens Eurobike als Bike Motion bekroond met een Award voor meest innovatieve accessoire. Dat is voor een gps-toestel behoorlijk opvallend. Tijd voor ons om de Sigma ROX 12.0 op ons stuur te monteren en trachten verloren te rijden.

De Sigma ROX 12.0 is de opvolger van de ROX 11.0. Daarmee is dan ook elke vergelijking gemaakt. Waar de Sigma-voorgangers het deden met een monochroom scherm en druktoetsen, pakt de 12.0 uit met een groot aanraakscherm in kleur. De ROX 12.0 is het paradepaardje in het Sigma-gamma en pakt dan ook uit met een reeks bijzondere trainingseigenschappen, kaartfuncties, een intuïtieve bediening en een krachtige hardware. 

Bediening

Kan je met een smartphone overweg, dan zal je ook met de ROX 12.0 niet meteen veel problemen ondervinden. Naar links of rechts swipen, een menu selecteren, op de kaart dubbelklikken om in te zoomen … het touchscreen van de Sigma ROX 12.0 werkt bijzonder intuïtief. De menu’s en submenu’s zijn logisch opgebouwd en dankzij een handige knop ga je zonder al teveel nadenken een stapje terug in het menu.

Veel knoppen zijn er niet op de Sigma ROX 12.0. Een knop om aan en af te zetten, eentje om de training te starten en een andere om de training te beëindigen, een ‘home-button’ en twee knoppen langs de zijkanten waarmee je door de trainingsweergave scrolt of in- en uitzoomt op de kaart. Terug naar de ‘homepage’ doe je door de grote knop aan de linkerkant. De symbolen op het scherm maken meteen duidelijk waar in het menu je je bevindt. Gebruiksaanwijzing? Ja, die wordt meegeleverd. Nee, we hebben ze niet gebruikt.Je kiest je profiel – in ons geval mountainbike – voert een aantal instellingen in en je kunt meteen aan de slag.

Montage

Installatie op het stuur van je fiets door middel van de stuurhouder is kinderspel, al moeten wij wel opmerken dat de uitsparing in de kop van het boutje snel zijn grip verloor waardoor vastzetten moeizaam verliep. Voor een paar eurocent haalden wij een nieuw boutje en dat probleem was zo van de baan.

De ROX 12.0 is met zijn 115 millimeter lengte en 59 millimeter breedte een uit de kluiten gewassen toestel. Het gewicht zonder stuurhouder komt op 125 gram. De accu is goed voor zestien uur rij- en navigatieplezier.

Kleurenscherm

Misschien wel een van de belangrijkste troeven van de Sigma ROX 12.0 is een uitstekend aanraakscherm met kleur. Zelfs met handschoenen aan en in de regen kan je het aanraakscherm blijven bedienen. Het display is in staat druppels te herkennen en belet zo dat de werking ervan verhinderd wordt in een regenbui. Eender welke lichtinval, het scherm is steeds perfect afleesbaar. Welke informatie je tijdens de rit op je scherm te zien krijgt, is volledig personaliseerbaar.

Connectiviteit

Wat zouden we toch doen zonder Wifi? Ook de ROX 12.0 heeft een draadloos netwerk nodig. Daarmee connecteer je probleemloos met de Sigma Cloud en worden al je trainingen meteen opgeslagen. Veelgebruikte fiets-apps als Komoot, Strava en GPSies krijgen een directe interface op de ROX 12.0. Wij legden verbinding met onze Komoot-account en dat verliep zonder enig probleem. Wil je sensoren (hartslag, vermogensmeter) gaan aansluiten, dan biedt de ROX 12.0 zowel een ANT+ als een bluetooth connectie. Een aansluiting voor een SD-kaart zorgt voor extra opslag bovenop de 8 gigabyte opslag.

Navigatie

Waar het in een GPS-toestel natuurlijk echt om draait, dat is de navigatie. Wel, op een klein puntje na, staat die hele navigatie meer dan zomaar een beetje op punt. De ROX 12.0 wordt geleverd met twintig Europese landen standaard geïnstalleerd. Heb je meer kaarten nodig, dan staan die gratis tot je beschikking.

Wij planden een rit rond Namen en vonden online op GPSies een aantal interessant uitziende ritten. We downloaden het GPX-bestand op de iMac, slepen dit naar de ROX 12.0 en klaar is kees. Wanneer je vervolgens die route selecteert, zal de ROX je eerst naar het startpunt (of dichtsbijzijnde punt) navigeren om vervolgens aan de route zelf te beginnen. Overigens wordt een GPS-signaal erg snel gevonden. Kinderlijk eenvoudig. Uiteraard kan je tracks uit Strava, Komoot of GPSies dankzij de Wifi ook rechtstreeks synchroniseren.

Routes kiezen, naar een adres navigeren, points of interest, coördinaten, … alles maar dan ook alles krijg je tot jouw beschikking. Een leuke feature vinden we de ‘draw my route’. Je trekt een paar lijnen op het scherm en aan de hand van jouw ingevoerde criteria, stelt de ROX 12.0 je een route voor. 

Waar we het moeilijker mee hebben, is de nauwkeurigheid in dorpskernen waar er al te veel straatjes, steegjes en weggetjes dicht bij elkaar liggen. Zeker wanneer je aan lage snelheid op zoek gaat naar het juiste weggetje, lijkt de GPS soms even het noorden kwijt. Zodra je echter veld en bos induikt, verloopt de navigatie snel en feilloos. Gaat het toch even fout, dan word je meteen op de hoogte gebracht dat je de route verlaten hebt en maakt het scherm je snel duidelijk hoe je opnieuw op de route kan komen.

In alle eerlijkheid, deze tester was tot voor kort niet zo’n grote fan van GPS-toestellen. Veel te omslachtig, te weinig nauwkeurig, … De Sigma ROX 12.0 heeft me echter helemaal doen omslaan en laten inzien dat rijden met een GPS best wel leuk kan zijn en vaak zelfs een heuse meerwaarde betekent. Die route in de buurt van Namen hadden we zonder GPS nooit gereden.

Verdict

De Sigma ROX 12.0 is een uitstekend toestel. Toegegeven, hij is aan de grote kant en met een prijs van 399 euro niet meteen een koopje. De eenvoudige en logische bediening, het grote en duidelijk afleesbare aanraakscherm en de snelheid waarmee de nodige satellieten gevonden worden, zijn echter absolute pluspunten. De stuurhouder is stevig uitgevoerd en het design mag zeker gezien worden. Overigens is de Sigma ROX 12.0 verkrijgbaar in verschillende kleurcovers en knoppen om zo helemaal bij jouw bike te passen.

Net op het moment dat we deze test afronden, krijgen we nog een mail met daarin de nieuwste software update. Daarin lezen we dat die update komaf moet maken met ‘het noorden kwijt zijn’ aan lage snelheden. Exact het enige minpunt dat wij konden bedenken.

Meer info op www.sigmasport.com/nl/produkte/fahrrad-computer/gps/rox/rox-12-0

DoorJurgen Groenwals

Test Ride #10 | Shimano U4E, Sigma ROX 12.0, Julbo Renegade & Julbo Stream - Test Ride: Sigma ROX 12.0