Test Ride #10 | Shimano U4E, Sigma ROX 12.0, Julbo Renegade & Julbo Stream - Test Ride: Julbo Renegade & Julbo Stream

Door Jurgen Groenwals -

  • Techniek

Test Ride #10 | Shimano U4E, Sigma ROX 12.0, Julbo Renegade & Julbo Stream - Test Ride: Julbo Renegade & Julbo Stream

In de rubriek Test Ride komen regelmatig drie korte en beknopte testen aan bod. Maar begrijp dit niet verkeerd, een beknopter artikel wil niet zeggen dat we deze testen minder serieus nemen. Integendeel, ze worden met dezelfde ernst en ijver uitgevoerd als onze andere testen, waarbij de producten gedurende een langere periode door het team van Vojo onder de loep worden genomen.

 

Test Ride: Julbo Renegade & Julbo Stream

Wie ons bezoek aan Julbo gelezen heeft, herinnert zich ongetwijfeld de termen passie en innovatie. En ook wel dat we samen met François Bailly-Maître bijzonder knappe Jura-trails reden. Met een Julbo-zonnebril op ons hoofd, dat spreekt voor zich. De afgelopen maanden reden we afwisselend met de Julbo Renegade en de Julbo Stream en dat deden we tot grote tevredenheid.

Eerst nemen we even de rol van bezorgde ouders op ons: een fietsbril zou samen met een helm tot de standaarduitrusting van elke biker moeten behoren. Een takje, steentje of insect in je oog kan vervelende gevolgen hebben. Je ogen moet je beschermen en dat doe je met een fietsbril. Als extra bijkomstigheid verbetert een fietsbril je zicht en beschermt hij tegen schadelijke UV-stralen.

Vooraleer we echt naar de twee geteste brillen gaan, een woordje duiding bij de categorieën, UV-filters en lenzen.

Absorptiegraad en kleur van lenzen

Zonnebrillen worden ingedeeld in vijf categorieën die de absorptiegraad voor zichtbaar licht weergeven. Dat heeft op zich niets met bescherming tegen UV-stralen te maken, enkel met de lichtheid van je zonnebril. Volledige bescherming tegen UV-stralen is ondertussen evident op zonnebrillen.

  • Categorie 0: zwak licht of sterk bewolkte hemel (0 tot 20%), blanke of licht getinte glazen
  • Categorie 1: getemperd zonlicht of bewolkte hemel (20 tot 37%), licht getinte glazen
  • Categorie 2: matig zonlicht (37 tot 82%), getinte glazen
  • Categorie 3: sterk zonlicht, zee, bergen, … (82 tot 92%), donker getinte glazen
  • Categorie 4: uiterst sterk zonlicht, hooggebergte, gletsjers, volle zee, … (92 tot 97%), zeer donker getinte glazen

In deze categorieën wordt weergegeven hoeveel % van het zichtbare licht gefilterd wordt. De kleur van je lenzen speelt geen rol voor het filterend vermogen. De kleur beschermt je tegen verblinding en zorgt ervoor dat licht geabsorbeerd wordt. Elke kleur heeft echter wel zijn specifieke eigenschappen. De meest gebruikte kleur van lenzen voor mountainbikegebruik is geel of oranje. Deze tinten filteren blauw licht weg en verscherpen zo het zicht. Dat is ideaal in bewolkte omstandigheden of bij minder licht. Oranje of rode lenzen hebben als bijkomend voordeel dat ze meer contrast geven.

Fotochromatisch en polariserend

De twee geteste Julbo-brillen hebben beide fotochromatische lenzen. Deze lenzen passen zich automatisch binnen de hierboven vermelde categorieën van 1 tot 3 aan de lichtintensiteit aan. Pigmenten in de lens zorgen ervoor dat de UV-stralen je glas donkerder of lichter kleuren. In het geval van Julbo betekent dat in de lichtste stand 75% lichtdoorlaatbaarheid, in de donkerste stand 15%. 

Julbo maakt gebruik van gepolariseerde polycarbonaat-lenzen. Dat zijn lenzen die een helder en rustiger zicht bieden en glans elimineren. Nadeel is dat gepolariseeerde lenzen ook weerkaatsing elimineren: natte plekken op de weg of een modderstrook kunnen daardoor al eens minder goed zichtbaar zijn. Polycarbonaat slaat dan weer op het onverwoestbare materiaal waaruit deze lenzen gemaakt zijn.

Beide brillen zijn gebruikt waarvoor ze gemaakt zijn, mountainbiken. We zijn er dus in zo veel mogelijk verschillende weers- en lichtomstandigheden mee gaan biken. Wat we je graag nog meegeven: elk hoofd, elke neus is anders. Probeer steeds een zonnebril te passen vooraleer je tot aankoop overgaat. Zelfs in de winkel moet de bril meteen perfect zitten. En neem je helm mee: pootjes of een neusbrug die pijnlijk in hoofd of aangezicht drukken, worden na verloop van tijd behoorlijk ergerlijk.

Julbo Renegade

De Julbo Renegade is geen pure mountainbikebril binnen het Julbo-gamma. Het is een allround sportbril die daarbovenop een mooi en modieus design heeft. Zelfs als gewone sportbril voor dagelijks gebruik kan je de Renegade prima gebruiken.

Wij kozen voor de versie met oranje ‘Reactive Photocromic Performance’ lenzen (er is ook een versie met blauwe ‘Nautic’-lenzen die zich meer op watersport richt). De ‘Zebra Light’-lenzen in deze Renegade zorgen voor een onvoorstelbaar snel verkleuren. Zoals hierboven uitgelegd, is dit dus een fotochromatische lens in de categorie 1-3. De snelheid waarmee deze lens van kleur verandert, is echt wel bijzonder indrukwekkend. Je rijdt een donker bos binnen en luttele seconden later is je lens helemaal netjes aangepast om meteen een perfect zicht te geven. Ook in de andere richting – verkleuren van licht naar donker – biedt de lens uitstekende prestaties. De lens is verder voorzien van een anti-fog coating wat beslaan verhindert en een hydrophobic coating die water en modderspatten sneller van je bril doen verdwijnen.

De ‘Zebra Light’ versie van de fotochromatische lenzen zijn het summum binnen het Julbo-aanbod. En dat merk je. In alle lichtomstandigheden passen deze lenzen zich bijzonder snel aan en krijg je steeds een perfect zicht. Het gezichtsveld van de Renegade is behoorlijk breed wat met name op de trails in het bos een extra troef is. Geen dode hoeken, de hele trail is steeds zichtbaar. 

De armen en neusbrug van de Renegade zijn beperkt instelbaar, maar bieden – voor ons hoofd althans – toch een optimale pasvorm. Zelfs in ruig terrein blijft de Renegade netjes op je hoofd staan en beweegt hij amper onder de schokken die je te verwerken krijgt. Met 22 gram is het daarbovenop een bijzonder lichte bril waarvan je na een tijdje niet meer merkt dat je hem nog draagt.

Prijs: 199,95 euro

Gewicht: 22 gram

UV-klasse: categorie 1-3

Extra: verschillende kleuren en lenscombinaties mogelijk, soft-case als bescherming, zakje + poetsdoekje

Julbo Stream

Rij je rond met een iets kleiner budget, dan is de Julbo Stream meer dan de moeite van het overwegen waard. Het grootste verschil tussen beide, situeert zich in de gebruikte lenzen. Waar de Renegade beschikbaar is met een sublieme ‘Zebra Light’-technologie, stelt de Stream het met de gewone fotochromatische lenzen. Geen zorg, ook die lenzen verkleuren razendsnel tussen de drie categorieën en bieden zo steeds een uitstekend zicht. Uiteraard zijn ook deze lenzen polariserend en van polycarbonaat.

De Stream heeft echter nog wel een aantal andere troeven om er een erg geschikte mountainbikebril van te maken. Zo zijn de armen helemaal verplooibaar en dus instelbaar om zo een optimale pasvorm te bekomen. Het rubber van die armpjes is overigens voorzien van een soort kleeflaagje, dat niet aan je haar kleeft maar de bril toch perfect op je hoofd houdt. Staat de Renegade al behoorlijk stevig op je hoofd, dan mag je met de Stream echt helemaal loos gaan, die verplaatst zich geen millimeter. Tien ventilatiegaten aan de bovenkant van het frame zorgen zelfs bij de meest intense inspanning dat je glazen niet gaan beslaan. De neusbrug is gemaakt van een zacht rubber wat schokken mee absorbeert. Met 35 gram is de Stream wat zwaarder dan de Renegade, maar in de praktijk voel je die dertien gram uiteraard niet.

Prijs: 109,95 euro

Gewicht: 35 gram

UV-klasse: categorie 1-3

Extra: verschillende kleuren en lenscombinaties mogelijk, soft-case als bescherming, zakje + poetsdoekje

Verdict

Renegade of Stream is dus als het ware kiezen tussen de superieure lenskwaliteit van de Zebra Light op de Renagade of de handigheidjes gecombineerd met een steengoede lens van de Stream. De Julbo Renegade is modieus genoeg om ook tijdens de après-bike of een stadswandeling op je hoofd te houden, de Julbo Stream is wat sportiever van look.

Meer info op www.julbo.com

[summary

DoorJurgen Groenwals

Test Ride #10 | Shimano U4E, Sigma ROX 12.0, Julbo Renegade & Julbo Stream - Test Ride: Julbo Renegade & Julbo Stream