Test Ride #14 | SQlab 611 Ergowave Active, Suplest Edge+ Crosscountry Pro & Upstand

Techniek
17 July 2020 — Jurgen Groenwals

Suplest Edge+ Crosscountry Pro: Zwitserse raceschoen

Het nog steeds relatief onbekende Zwitserse Suplest bestaat ondertussen reeds dertien jaar en blinkt uit in het met Zwitserse precisie en kwaliteit vervaardigen van fietsschoenen. De Crosscountry Pro, waarmee wij de laatste maanden het veld indoken, is het neusje van de zalm uit hun crosscountry-gamma.

In 2007 richtten Robert Gehrig en Daniel Balmer, twee fietsliefhebbers met een passie voor schoenen, samen Suplest op. Hun motto ‘schoenen gemaakt door fietsers’ maakt meteen duidelijk dat ze oog hebben voor detail en weten wat belangrijk is aan een goede fietsschoen. Suplest maakt uitsluitend premium-producten onder het goedkeurend oog van Eddy, de beer van Bern, hun handelsmerk. Suplest volgt vaak haar eigen weg en doet het net iets anders dan de anderen. Die andere beer van Bern, Fabian Cancellara, is een van de ambassadeurs van Suplest. In het rijtje mountainbikers die met Suplest onderweg zijn, noteren we onder meer Pauline-Ferrand Prévot en Nicola Rohrbach.

In de drie disciplines (road, crosscountry, offroad) deelt Suplest haar aanbod op in een Pro, Performance en een Sport niveau. Met deze Crosscountry Pro krijgen we dus het topmodel uit de crosscountry-reeks rond onze voeten geschoven. Wat meteen opvalt, is dat deze Crosscountry Pro er veel minder ‘racy’ uitziet dan de meeste crosscountry-race mountainbikeschoenen die we kennen.

Verantwoordelijk voor die aparte look is de rubber buitenzool die de schoen er meer trailgericht doet uitzien. Waar de meeste fabrikanten ervoor kiezen om de carbon zool ook duidelijk zichtbaar te houden, doet Suplest het net even anders. Op een stijve carbon plaat is in samenwerking met SUPtraction een rubber profiel aangebracht wat voor de nodige grip moet zorgen. Net als Suplest is ook SUPtraction een Zwitsers bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in kwaliteitsvolle rubber compounds en zolen. Behalve Suplest, levert SUPtraction onder andere rubber voor ION, Vaude en Cube. In de praktijk is de zool net even stijf als de meeste raceschoenen, maar daar waar het de rest van het veld aan grip tijdens het stappen ontbreekt, combineert de Suplest-schoen een stijve zool met een uitstekende grip.

Geen gladde zool op de Crosscountry Pro, maar een zool vol met rubber puntjes wat ook alweer de grip ten goede komt. Het design van deze nieuwe Suplest maakt komaf met de grote rubber blokken op het vorige model waar steeds steentjes en takjes tussen kwamen te zitten. Kom je toch grip tekort, kan je nog steeds spikes gaan monteren. Enkel ter hoogte van de bevestiging van de schoenplaatjes is het carbon zichtbaar. De instelmogelijkheden voor de schoenplaatjes zijn overigens bijzonder ruim voorzien.

Zoals het hoort op een mountainbikeschoen zijn de tip en de hiel van de schoen verstevigd. In dit geval gebeurt dat  door het verder doortrekken van het rubber van de zool.

De bovenkant is gemaakt van een behoorlijk dun microfiber wat een erg soepele bovenkant met een prima ademend vermogen oplevert. Waar we minder van onder de indruk zijn, zijn de wel heel kleine ventilatiegaatjes. Op erg warme dagen is dit niet meteen de schoen die je voeten koel en fris zal houden. Suplest bepaalt de leest van haar schoenen door een geheel eigen Ergo 360°-concept, een uniek systeem dat eigen is aan Suplest en waarvan de exacte geheimen niet meteen worden prijsgegeven. De asymmetrische anatomische Wrap-tongconstructie houdt rekening met meerdere voetvormen en breedtes. Onder de dubbele boa-sluiting is een carbon leest voorzien. Deze ‘carbon shield’ verdeelt de druk van het sluitsysteem en voorkomt op die manier eventuele pijnlijke drukpunten.

Die dubbele boa-sluiting functioneert tot op de millimeter perfect. Je voeten worden heel erg nauwkeurig omsloten dankzij de boa-sluiting. De plaatsing van de boa-kabels is zo doordacht gedaan dat het gebrek aan een eventuele extra klittenbandsluiting aan de voorkant van de voet niet gemist wordt.

Kijken we naar de binnenkant van de schoen, dan merken we ter hoogte van de hiel een ruwer materiaal om je voet op zijn plaats te houden bij het wandelen.

Suplest werkt met een Solestar-inlegzool die specifiek ontwikkeld werd voor fietsers. Inlegzolen zijn natuurlijk erg persoonlijk en we kunnen ons voorstellen dat niet iedereen met de standaard meegeleverde Solestar tevreden zal zijn. Wij ondervonden alvast geen enkel probleem.

Met 401 gram – waarvan de Solestar inlegzool 60 gram voor zijn rekening neemt – per schoen is de Edge+ Crosscountry Pro eerder aan de zware kant van het crosscountry-spectrum. Kies je voor een andere inlegzool, dan schaaf je meteen een pak grammen van dat gewicht af.

Tijd om onze voeten in de Suplest Crosscountry Pro te schuiven. Dat is geen straf. De schoen zit bijzonder comfortabel en heeft een aangename pasvorm. Pijnlijke drukpunten zijn onbestaande, ook na urenlang rijden. De krachtoverbrenging is uitstekend. Mocht je daar – afgaande op die ‘rubber’ zool – twijfels aan hebben, dan mag je die meteen opbergen. De Crosscountry Pro is wel degelijk op rendement en racen gericht. Dat daar dan nog een hoge mate van comfort bij komt kijken, is mooi meegenomen. Moet je toch van de fiets om een strook te wandelen of de fiets te duwen, dan komt de ware kracht van die rubber zool helemaal tot zijn recht. Op modderachtige parkoersen of bijvoorbeeld tijdens een marathon waar een aantal langere wandelpassages inzitten, zou dit wel eens een uitstekende schoen kunnen blijken.

Verdict

De Suplest Edge+ Crosscountry Pro mag er dan niet meteen als de meest racy schoen van het peloton uitzien, onderhuids schuilt een erg comfortabele mountainbikeschoen met een stijve zool waarbij directe krachtoverbrenging gegarandeerd is. De Crosscountry Pro is er in maten van 39 tot 47, tussen maat 42 en 45 zitten ook halve maten. Premium-producten uit Zwitserland komen steeds met een prijskaartje. Dat is in deze niet anders, de Edge+ Crosscountry Pro kost 359 euro. Een goedkopere variant krijg je in de Performance-reeks. Die doet het voor 249 euro met een enkele boa en iets zwaardere carbon zool.

Suplest Edge+ Crosscountry Pro

 • Erg nauwkeurige sluiting dankzij de dubbele Boa
 • Carbon Shield verdeelt druk over voet
 • Zool met veel grip
 • Erg comfortabel
 • Uiterlijk kan ons niet meteen bekoren
 • Gewicht
 • Prijs is niet aan de malse kant
Beoordeling
Beoordeling van de tester
Best getest
Favoriet
Prijs-kwaliteit
Aanbevolen gebruik
 • XC
 • TR
 • EN
 • DH
Prijs: € 359,00
Gewicht: 802 g (Solestar inlegzool (60 g per zool) inbegrepen)

Meer info via www.suplest.ch/