Test Ride #14 | SQlab 611 Ergowave Active, Suplest Edge+ Crosscountry Pro & Upstand - Test Ride: Upstand-fietsstandaard

Door Jurgen Groenwals -

  • Techniek

Test Ride #14 | SQlab 611 Ergowave Active, Suplest Edge+ Crosscountry Pro & Upstand - Test Ride: Upstand-fietsstandaard

Upstand: de fietsstandaard heruitgevonden

Vind je het soms niet raar dat je je mooie mountainbike onzorgvuldig op de grond moet leggen omdat er geen muur of rek voorhanden is? Of dat je hem tegen een boom of auto moet zetten met het risico dat hij wegglijdt met alle kwalijke gevolgen van dien? Dat zijn exact de redenen die aan de basis lagen van het Upstand-systeem, een lichte en compacte carbon fietsstandaard waarmee je je fiets veilig kunt wegzetten. Maar is de Upstand echt zo handig? Vojo deed de test.

We zijn het met je eens dat een grote fietsstandaard (of kickstand) zoals op onze stadsfietsen zou vloeken op onze mooie mountainbikes. Maar soms is het gewoon vervelend om je trouwe ros wankel tegen een boom of paal achter te laten, of hem ergens op de grond te moeten leggen. Waarschijnlijk draagt ook jouw fiets er de sporen van met als ‘bewijs’ de nodige krassen. Upstand, een klein Amerikaans merk dat door BusyBee in onze contreien wordt verdeeld, zocht en vond hiervoor een oplossing.

De Upstand is een compacte, opvouwbare carbon fietsstandaard die je aan de achteras van je fiets bevestigt. Dat doe je middels een meegeleverde stalen ooglip die je over de as schuift en permanent op de fiets blijft zitten.

Bovenaan is de Upstand hol en voorzien van een magnetische binnenkant die je over het uiteinde van de lip schuift en je bent klaar om je fiets veilig weg te stallen. De compacte en lichte standaard kan in een fractie van een seconde worden verwijderd en tijdens het fietsen opgeborgen worden op de fiets (met een optioneel systeem dat op de bidonhouder kan worden geplaatst of door middel van een stukje plakband dat wordt meegeleverd) of meegenomen worden in het shirt of de rugzak.

Het geheel is zeer mooi afgewerkt en straalt de kwaliteit uit van onze dure fietsen. Daar tel je wel 49,95 euro voor neer, wat niet echt goedkoop is, maar de Upstand kan de nodige argumenten voorleggen om dat te rechtvaardigen. Hij is ook verkrijgbaar in twee lengtes: 26/27,5″ en 29″.

Alvorens de Upstand aan te schaffen moet je wel even nagaan of deze compatibel is met je fiets! Voor de ooglip heb je de keuze uit volgende as-standaarden: QR 9 millimeter en Thru Axle 12 millimeter. De voorwaarde is wel dat je achteraan beschikt over een sluitmechanisme met een hendel en niet over een as die verzonken zit in het frame. Jammer genoeg zijn veel mountainbikes vandaag de dag uitgerust met dit soort assen; in onze testvloot kwamen we meer fietsen tegen die niet compatibel waren dan wel. Het merk zou er echt baat bij hebben om een ​​oplossing te ontwikkelen om een ​​grotere compatibiliteit mogelijk te maken, zelfs als dat zou betekenen dat men een eigen as moet aanbieden.

Indien je frame compatibel is, zal je al snel niet meer zonder deze Upstand kunnen. Het ooglipje is amper zichtbaar en blijft permanent op de fiets zitten; de standaard zelf staken we meestal in de zakken van ons shirt. Eenmaal de fiets weggestald, staat hij zeer stabiel op zijn plaats. Het vergt al een stevige windvlaag of een hevige schok om hem te doen vallen. Aan de onderzijde van de Upstand zorgt een rubberen uiteinde voor voldoende grip op alle soorten ondergrond. We hebben dit systeem vaak gebruikt tijdens fotoshoots van fietsen, waar het erg nuttig was, ook voor shoots van elektrische mountainbikes! Het merk kondigt aan dat de Upstand tot 25 kilogram kan ondersteunen en dat klopt precies.

Verdict

De Upstand is een zeer goed product dat een antwoord biedt op een probleem dat we vaak tegenkomen. Het weet ook op een originele manier een wat banaal en achterhaald product als de fietsstandaard nieuw leven in te blazen en opnieuw uit te vinden. Hij is zeer goed afgewerkt, licht en praktisch en vergezelt ons bijna overal waar we naartoe gaan sinds we hem in ons bezit hebben … of toch wanneer we over een fiets beschikken met een compatibel sluitmechanisme. Iets dat, jammer genoeg, niet het geval is bij het overgrote deel van de huidige mountainbikes. Van zodra men met een oplossing komt voor dit euvel, kan de Upstand zonder problemen aanspraak maken op de hoogste score.

Upstand-fietsstandaard

€ 49,95

46 g

  • Stabiele en betrouwbare steun voor de fiets
  • Afwerking
  • Licht en compact
  • Niets te melden
  • Slechts compatibel met een beperkt aantal sluitmechanismen, zeker op mountainbikes

Évaluation des testeurs

  • Best getest
  • Hartendief
  • Prijs-kwaliteit

Meer info via:
– De website van het merk: https://upstandingbicycle.com
– De website van de Benelux-verdeler: https://busybeebikeproducts.nl/shop/veiligheid/upstand-standaard/upstand-standaard-opvouwbaar-mtb-29/

Dit is een artikel door Olivier Béart

[summary

DoorJurgen Groenwals

Test Ride #14 | SQlab 611 Ergowave Active, Suplest Edge+ Crosscountry Pro & Upstand - Test Ride: Upstand-fietsstandaard