Test Ride #17 | Racer-handschoenen, Sendhit-reparatiekit & Bosch-pomp - Test Ride: Sendhit Scratch Cover-reparatiekit

Door Léo Kervran -

  • Techniek

Test Ride #17 | Racer-handschoenen, Sendhit-reparatiekit & Bosch-pomp - Test Ride: Sendhit Scratch Cover-reparatiekit

Sendhit Scratch Cover-reparatiekit: zeg maar dag tegen krassen

De Scratch Cover werd eind 2019 gelanceerd door Sendhit, een klein merk dat gevestigd is in de Franse Alpes-Maritimes. Het is een reparatiekit voor de beschadigde stanchions van je vork, achterdemper en telescopische zadelpen. Of het werkt? Dat hebben we getest.

De zeer volledige kit kan in 3 delen onderverdeeld worden:

  • De benodigdheden om de vork voor te bereiden, een kleine vijl en 5 reinigingsdoeken.
  • Het reparatiemateriaal zelf: een flesje hars (zwart of transparant, naar wens), een fles verharder, 5 mengflacons, 5 pipetten en een paar handschoenen.
  • Afwerkingsproducten: een schuurblokje, 10 vellen extra fijn schuurpapier en een potje polijstpasta.

De instructies – duidelijk en gemakkelijk te begrijpen – zijn verdeeld in 3 stappen (voorbereiding / harstoepassing / schuren en polijsten). Er zijn ook video’s beschikbaar op de website van het merk of door het scannen van een QR-code op de achterkant van de doos.

De voorbereiding van de stanchion bestaat, na reiniging met een doekje, uit het met de vijl en een druppel kettingolie ontbramen van de kras en het verwijderen van eventuele overtollige resten op de rest van de stanchions. Deze stap was niet nodig op de vork die voor deze test als proefkonijn werd gebruikt, de krassen waren al ‘schoon’.

Als de stanchion klaar is, halen we het apothekersgereedschap tevoorschijn en gaan we over tot het maken van het mengsel dat we op de krassen zullen aanbrengen. Na de twee flacons goed geschud te hebben, giet je eerst 1 milliliter hars in het mengflacon, gevolgd door 0,5 milliliter verharder. Dit meng je 3 minuten lang goed met de pipet. Deze stap is essentieel voor de volgende stap, dus aarzel niet om de randen van de mengflacon af te schrapen en de draairichting af te wisselen om een perfect homogeen mengsel te verkrijgen.

Vervolgens wordt de pipet gebruikt om het mengsel op de krassen aan te brengen. Wees voorzichtig: hoe minder overtollig hars, hoe makkelijker het schuren verloopt. Het is noodzakelijk om deze toepassing een paar keer te herhalen voordat de juiste dosering wordt gevonden, maar gelukkig droogt de hars niet direct waardoor ze gemakkelijk met een doekje verwijderd kan worden om opnieuw te beginnen. Een milliliter product is voldoende om een zwaar beschadigde stanchion met diepe krassen te repareren, meestal zijn een paar druppels echter voldoende. Dat is jammer, want daardoor krijgen we het gevoel het grootste deel van het product, ook al gaat het maar om 1,5 milliliter, en een mengflacon te verspillen.

Als alle beschadigingen goed zijn opgevuld, is het wachten … Sendhit kondigt een droogtijd van 6 tot 8 uur aan voor de hars, afhankelijk van de temperatuur en de vochtigheidsgraad (hoe warmer en droger het is, hoe sneller het droogt). De hars is hard genoeg wanneer je met je vingernagel geen markering meer kunt aanbrengen in de hars. Enkel dan kun je overgaan tot de laatste stap. Wij lieten de vork uitdrogen in een relatief droge kelder bij ongeveer 17°C en het duurde 8 uur voordat de hars was uitgehard.

Om de hars bij te schuren, moet je een druppel water op de hars aanbrengen en een vel schuurpapier in de daarvoor bestemde schuimwig steken. Schuren doe je in de lengterichting van de stanchion, zonder te drukken, tot je geen verschil meer voelt (met jouw vinger) met de rest van de stanchion. Dit is zeer eenvoudig en we hebben de stanchion daarbij niet beschadigd, maar je zult merken dat het schuurpapier na een tijdje uit de houder komt, wat betekent dat je het schuurpapier met één of twee vingers op zijn plaats moet houden. Het idee van de schuimrubberen wig die het blad vastklemt is geen slecht idee, maar voor een perfect resultaat vraagt het nog wat aanpassing.

Tot slot rest je enkel nog het polijsten van de hars met een beetje pasta en een zachte doek om het een glanzend uiterlijk te geven, vergelijkbaar met de rest van de stanchion. Zoals je op deze foto kunt zien, is onze vork optisch niet perfect en zijn de beschadigingen, hoewel discreter, nog steeds zichtbaar. Wanneer je de krassen aanraakt, voel je geen verschil met de rest van de stanchion. Deze afwerkingsfout kan aan onszelf liggen (moeilijk om een perfect resultaat te behalen bij de eerste poging) of omdat de krassen en deukjes in onze vork zeer oppervlakkig waren en zeer weinig hars nodig hadden om op te vullen.

Verdict

Eenvoudig in gebruik en doeltreffend: de Sendhit Scratch Cover doet precies wat ervan gevraagd wordt. Alleen de afwerking is misschien niet helemaal identiek aan het origineel, maar dat is een esthetisch punt van kritiek. Wat betreft de functionaliteit is het resultaat uitstekend en dat is het belangrijkste. Het valt wel nog te bezien hoe dit er op lange termijn uit zal zien. Het merk kondigt aan dat de twee flesjes voldoende zijn voor 5 reparaties (vandaar de 5 pipetten en mengflacons). Het kan al eens voorkomen dat er krassen komen op een stanchion, maar het is verre van het meest voorkomende probleem op onze mountainbikes. Je portemonnee zal je echter dankbaar zijn, want een reparatie kost 8 euro, terwijl een volledige wisseling van de stanchion je gemakkelijk enkele honderden euro’s kan kosten (als het al mogelijk is) …

Sendhit Scratch Cover

€ 39,90

n.v.t.

  • Zeer complete kit
  • Duidelijke instructies
  • Functioneel zeer efficiënt
  • Prijs
  • Visueel niet perfect
  • Niets te melden

Évaluation des testeurs

  • Best getest
  • Hartendief
  • Prijs-kwaliteit

Meer info via sendhit.net

DoorLéo Kervran

Test Ride #17 | Racer-handschoenen, Sendhit-reparatiekit & Bosch-pomp - Test Ride: Sendhit Scratch Cover-reparatiekit