Test Ride #17 | Racer-handschoenen, Sendhit-reparatiekit & Bosch-pomp

Techniek
7 January 2021 — Léo Kervran

Bosch EasyPump: gadget, maar wel praktisch

Een Bosch-fietspomp? De Duitse reus diversifieert zich en pakt nu de lucht in onze fietsbanden aan. Het doet dat wel op zijn eigen manier … dat wil zeggen met een motor. Maak kennis met de EasyPump, een kleine snoerloze pomp die de ideale aanvulling vormt op een vloerpomp, gemakkelijker te dragen is en perfect voldoet om je band bij te pompen voordat je een ritje gaat maken.

Technisch gezien kan de EasyPump gebruikt worden voor zowel Presta-ventielen als Schräder-ventielen en … ballonnen. Een kleine LED-lamp verlicht indien nodig de ventielzone en de drukwaarden kunnen in stappen van 0,05 bar, 0,5 psi of 5 kPa ingesteld worden. Om de toegang tot het ventiel te vergemakkelijken en om beschadiging te voorkomen (vooral bij Presta), is de kop op een flexibele slang gemonteerd. De maximale druk is 10,3 bar en het opladen van de accu gebeurt via een USB-C-poort aan de onderkant van het apparaat.

De kop past standaard op Schräder-ventielen, voor de Presta-ventielen die we op de meeste van onze fietsen terugvinden, moet je een van de adapters gebruiken. Je draait het ventiel open, schroeft de kleine eindkap erop en schroeft vervolgens de EasyPump-kop op deze eindkap. Let op dat je het niet andersom doet (de adapter eerst bevestigen op de EasyPump en vervolgens aansluiten op het ventiel). Oppompen zal nog steeds mogelijk zijn, maar de eindkap zal in het laatste geval minder goed op het ventiel blijven zitten.

De Bosch EasyPump mag niet worden verward met een echte vloerpomp. De Bosch heeft (in het beste geval) 5 seconden nodig om 0,1 bar te winnen, om nog maar te zwijgen over het installeren van een tubeless band. Het instrument heeft meer weg van een verbeterde manometer, een toestel waarmee je op het laatste moment jouw druk kunt controleren en eenvoudig kunt bijpompen als dat nodig is.

Voor de rest is de bediening zeer eenvoudig en werkt het geheel goed. Door de hoek van 30 graden tussen de handgreep en het scherm, kunnen we eenvoudig aflezen wat er op het scherm wordt aangegeven. Zo ook de gewenste drukwaarde: je stelt de gewenste druk in en de EasyPump blaast de band automatisch op tot deze waarde, zonder dat je de knop hoeft vast te houden. De levensduur van de accu lijkt voldoende te zijn: hij gaat zeker geen 6 maanden mee wanneer de EasyPump meerdere malen per week gebruikt wordt, maar de batterij heeft voldoende capaciteit om meerdere banden op te pompen.

Hoe zit het met de andere toepassingen? Bosch kondigt een zekere veelzijdigheid aan voor zijn product en presenteert het vooral als geschikt voor het oppompen van autobanden. Dit is inderdaad denkbaar, maar gezien de tijd die het al duurt voor een fietsband, zul je geduld en een goed opgeladen batterij moeten hebben.

Verdict

De Bosch EasyPump is geen essentieel accessoire, zeker niet wanneer je al een of meer goede pompen en een betrouwbare manometer bezit. Desalniettemin maken de uiterst eenvoudige bediening en de nauwkeurigheid het tot een interessant add-on hulpmiddel. Voor bepaalde specifieke toepassingen zal het geen grote vloerpomp vervangen, maar het is een goede ‘mobiele’ toevoeging om in je fietstas te laten zitten en deze altijd bij je te hebben aan de start van een wedstrijd of op een gezinsuitstap, terwijl de zwaardere en meer omslachtige vloerpomp thuisblijft.

Bosch EasyPump

  • Makkelijk in gebruik
  • Neemt minder plaats in dan een vloerpomp
  • Nauwkeurig
  • Traag (ongeveer 5 seconden voor 0,1 bar)
  • Te laag debiet om een tubeless band te laten ploppen
Beoordeling
Beoordeling van de tester
Best getest
Favoriet
Prijs-kwaliteit
Aanbevolen gebruik
  • XC
  • TR
  • EN
  • DH
Prijs: € 70,00
Gewicht: 430 g (volgens constructeur)

Meer info via bosch-diy.com