Test Ride #2:
NoTubes - POC - Bluegrass

Techniek
30 December 2017 — Olivier Béart

Test Ride: POC Spine VPD Air Backpack Vest

POC biedt al langer vesten aan die de rug moeten beschermen als je enduro of downhill beoefent. In 2016 kwam het merk op de proppen met drie rugzakken die uitgerust waren met rugbeschermers. We hebben heel wat maanden rondgetoerd met het kleinste model, de POC Spine VPD Air Backpack Vest.We waren na ons bezoek aan de kantoren in Stockholm geïntegreerd geraakt door dit product en we beslisten dan ook om de POC Spine VPD Air Backpack Vest aan een duurtest te onderwerpen. We rijden dan ook graag luchtig, maar toch met een minimum aan bescherming. Voor tochten onder de twee uur hebben we steeds meer de neiging om er zonder rugzak op uit te trekken en enkel een bidon mee te nemen. Met de POC Spine VPD Air Backpack Vest beschikken we over een rugbescherming (norm: EN 1621-2 niveau 1) in een rugzak die eigenlijk niets meer is dan wat bretellen en een versterkte mesh. Zoals elke rugzak is ook deze voorzien van enkele riempjes om de rugzak rond je lichaam te spannen: twee riempjes die je in de hoogte kan instellen en twee ter hoogte van de ribben om de bescherming mooi tegen de rug te laten aansluiten. Vooraan is er een klein zakje met een rits voorzien en achteraan zien we drie achterzakken waarvan het middelste versterkt is om er een telefoon in weg te stoppen. Deze achterzakken zijn op een elastische stof gestikt die de rugbescherming omhuld. Door de elastische stof kan je tussen de rugbescherming en de stof ook nog een waterzak van maximaal drie liter of een lichte vest kwijt.

Je vergeet tijdens het rijden al snel dat je de rugzak/vest draagt. Vooraan hinderen de bretellen niet. Er bestaat slechts één maat van deze vest, maar er zijn wel twee bevestigingspunten voor de bretellen. De rugbescherming is 47 centimeter lang en beschermt de rug niet zo goed als een DH-model, maar het is wel een begin. Eens de bescherming tegen de rug zit, wordt deze door de lichaamswarmte warmer en soepeler. Wij gebruiken hem zelfs heel discreet onder onze fietstrui, terwijl anderen hem liever bovenop dragen. De twee zijn mogelijk, maar wij willen de stof liever niet te veel blootstellen aan modder. En een trui bovenop dragen, zorgt er ook voor dat je spullen extra beschermd zitten en je ze moeilijker zal verliezen moesten ze toch uit de achterzakken dreigen te vallen.

Als je onder de rugzak/vest een thermisch onderhemdje draagt, dan houdt de POC Spine VPD geen warmte vast en droogt hij snel. Hij houdt ook geen geurtjes vast en als je de rugbescherming verwijdert kan je hem ook makkelijk wassen. Het is effectief mogelijk om een waterzak van drie liter mee te nemen, ook al verzwaart dit het geheel en wordt het daardoor ook iets moeilijker om nog veel mee te nemen in de andere achterzakjes. We gebruikten deze oplossing dan ook enkel op zeer warme dagen. De achterzakjes worden door de rugbescherming geïsoleerd van de huid, maar je kan natuurlijk ook opteren om je tooltjes in een apart framezaakje te steken om zeker te zijn dat je je er niet zal aan kwetsen moest je ten val komen. We hadden wel graag een haakje gezien op de schouder om er de slang van de waterzak te kunnen onderstoppen; de waterzak maakt het ook moeilijker om een telefoon mee te nemen.

Verdict

Je hebt al wel door dat we gecharmeerd zijn door deze rugzak/vest en hij is dan ook een must have geworden in onze garderobe. Ze heeft onze verwachtingen dan ook waargemaakt, namelijk luchtig gekleed rondrijden met een minimum aan bescherming en de mogelijkheid om een minimum aan materiaal en snacks mee te nemen om enkele uren op de fiets door te brengen. Het prijskaartje van de POC Spine VPD Air Backpack Vest bedraagt 150 euro, maar als de rugzak/vest overeenkomt met je verwachtingen zal je niet ontgoocheld zijn. 

Meer info op www.pocsports.com