Test Ride #2:
NoTubes - POC - Bluegrass

Techniek
30 December 2017 — Olivier Béart

Test Ride: Bluegrass Brave D3O-helm

Bluegrass, het zustermerk van MET, biedt een breed scala beschermingen en helmen aan. Onder hen viel ons oog op de Bluegrass Brave D30-integraalhelm die je zowel in enduro als downhill kan inzetten. Het is één van de eerste helmen die gebruikmaakt van D30-inserts en hier lees je ons verdict:

Moest de Bluegrass Brave-helm je bekend voorkomen, dan komt dit hoogstwaarschijnlijk doordat onder meer Isabeau Courdurier ermee aan de slag gaat in de Enduro World Series. Hij kost net geen 250 euro en behoort daarmee tot de topmodellen van het merk. Verder onderscheidt hij zich met de geïntegreerde D30-inserts, een materie met absorberende eigenschappen. Deze inserts zijn zowel bovenaan, als op de zijkanten en de achterkant van de helm te vinden om het hoofd te beschermen tegen impacts. De Bluegrass Brave is ook voorzien van een Eject-systeem waardoor je de helm na een crash makkelijker kan losmaken, zonder het risico te lopen bepaalde blessures erger te maken.

De Bluegrass Brave is mooi afgewerkt en zelfs na intensief gebruik ziet hij er nog goed uit, ook al zie je op het blinkend zwart van ons testmodel waarschijnlijk het meest van de acht kleuren waaruit je kan kiezen. Behalve de D30-inserts is de constructie van de rest van de helm veel klassieker, met een EPS-schaal die voorzien is van enkele ventilatiekanalen. Ook de kinsteun is voorzien van ventilatiegaten en we merkten zelf ook dat we makkelijker konden ademen eens de helm op ons hoofd stond. Toch gaf de helm onze testers in het algemeen de indruk dat de rest van het hoofd niet voldoende afkoelde. Deze helm is dan ook geschikt voor de winter of de tussenseizoenen, maar minder voor de zomer.

Met een gewicht van meer dan één kilogram kan je moeilijk zeggen dat dit een pluimgewicht is (zoals bijvoorbeeld een Fox Proframe of MET Parachute), maar hij zit wel in het goede klasgemiddelde. Eens op het hoofd merk je daar echter niets van en voelt hij wel degelijk licht aan. Ook zijn algemene comfort is één van zijn sterke punten, net zoals zijn pasvorm. Binnenin is de mousse zowel hard (om te vermijden dat de helm beweegt op het hoofd) als zacht (omdat de helm comfortabel zou aanvoelen op het hoofd). Enkel mensen met een breed gezicht zullen ter hoogte van de wangen misschien het gevoel hebben dat de helm spant. Tot slot geven we nog mee dat alle DH-brillen die we gebruikt hebben perfect blijven zitten. Enkel het systeem met de gesp om de bril op zijn plaats te houden lijkt ons iets minder handig dan het gebruikelijke kliksysteem.

Verdict

De Bluegrass Brave D30 is een perfecte helm voor zij die op zoek zijn naar een integraalhelm die goed blijft zitten en waarvan het gewicht geen pijn zal veroorzaken aan het hoofd en de nek. De helm voelt ook comfortabel aan, behalve dan misschien bij mensen met een breed gezicht. Hij is niet echt goedkoop, maar het is een polyvalente helm met een mooie look die zeker het overwegen waard is.

Meer info op www.bluegrasseagle.com/products/helmets/brave