Test Ride #21 | BC Original Loamer MK2, Crono CW1 & Shokz OpenRun Pro - Test Ride: Shokz OpenRun Pro-hoofdtelefoon

Door Léo Kervran -

 • Techniek

Test Ride #21 | BC Original Loamer MK2, Crono CW1 & Shokz OpenRun Pro - Test Ride: Shokz OpenRun Pro-hoofdtelefoon

Shokz OpenRun Pro: klinkt als muziek in de oren

Muziek tijdens het gravel- of mountainbiken, het is gespreksstof onder veel fietsers. Not done volgens de een, onveilig volgens de ander, opzwepend volgens een derde groep. Wat ons betreft is de rol van muziek tijdens trainingen/ritten gebaseerd op een individuele voorkeur, zolang het verkeersveilig kan verlopen. In dat kader testen we de fonkelnieuwe OpenRun Pro van Shokz.

Shokz is de nieuwe naam voor AfterShokz dat reeds 10 jaar actief is op de markt van open ear headphones om het met enkele dure woorden te zeggen. De OpenRun Pro is hun eerste product dat ze onder die nieuwe naam op de markt brengen. De benaming OpenRun Pro is zelfs een beetje misleidend omdat het lijkt alsof deze hoofdtelefoon enkel voor hardlopers is bedoeld. Onze test bewijst dat ook gravel-, mountainbikers en andere outdoorsporters er veel plezier aan gaan beleven. Over rebranding gesproken: OpenSport Pro dekt wat ons betreft veel beter de lading.

Deze koptelefoon voor het sporten wordt tegen je kaak geplaatst en bijgevolg blijft het oorkanaal open en vrij voor omgevingsgeluid (via golven). Zoals dat van een voorbijrijdende auto bijvoorbeeld. Of het belsignaal van een andere fietser die jou wil inhalen. Op die manier blijf je alert voor geluiden van buitenaf en dat biedt een enorm voordeel als het over veiligheid gaat.

De hoofdtelefoon weegt trouwens amper 29 gram en blijft ten gevolge van het ergonomische concept en de titanium band goed op je hoofd zitten. Knellen doet het niet en na een tijdje ben je zelfs helemaal vergeten dat je de OpenRun Pro op hebt. Bijkomend is deze versie stof- en spatwaterbestendig waardoor hij bescherming biedt tegen zweet en regendruppels.

Bone conduction

Bone conduction is de Engelstalige benaming voor het principe waar Shokz gebruik van maakt. Simpel gesteld wordt het geluid niet doorgegeven via golven doorheen de lucht, maar via trillingen aan de bovenkant van je wang en het kaakbeen. Op die manier omzeilt men het trommelvlies en komen de trillingen direct bij het binnenoor terecht. Vanuit het binnenoor verwerkt je brein op dezelfde manier de trillingen als geluid dat via het trommelvlies het binnenoor bereikt.

Je ervaart bijgevolg geen verschil en dat is perfect logisch als je weet dat het “horen” van je eigen stem ook via die trillingen werkt. Bijkomend worden de bone anchored hearing aids (BAHA) regelmatig gebruikt om mensen met gehoorproblemen verder te helpen. En tot slot gebruiken zeezoogdieren zoals walvissen deze techniek om met elkaar onder water te communiceren.

Shokz OpenRun Pro: de terreintest

De testritten bevestigen hetgeen hierboven staat beschreven. Je oor blijft vrij voor geluidsgolven en bijgevolg ben je veel alerter voor omgevingsgeluid in vergelijking met de klassieke earphones (beter bekend als oordopjes). Een auto hoor je goed, een belsignaal van een andere weggebruiker idem en zelfs hybride en andere stille(re) wagens worden we auditief gewaar.

Wat de geluidskwaliteit betreft, zou je verwachten dat de diepe bassen wat naar de achtergrond verdwijnen, maar niets is minder waar. In dit nieuwe model zitten twee extra basversterkers verwerkt waardoor alle beats duidelijk hoorbaar zijn. Denk maar aan bekende house tunes als “Doppler” van Charlotte de Witte of “Universal Nation” van Push. Je wordt de lage tonen duidelijk gewaar en dat is bij dit genre een meerwaarde. Waak er wel over dat je je favoriete technomuziek niet té luid zet. Want dan hebben de bastonen een kloppend effect op je kaakbeen tot gevolg.

We willen graag nog meegeven dat je 10 uur luisterplezier aan een volledig opgeladen batterij kan beleven, dat er een snellaadfunctie is voorzien (5 minuten laden voor 90 minuten muziek) en dat je ook kan bellen met deze koptelefoon. De prijs voor dit alles is 189,95 euro. Op voorwaarde dat je muziek in de oren wil doen klinken …

Verdict

Zoals in de inleiding aangegeven, is niet iedereen overtuigd van muziek tijdens het sporten. Voor de ene biker heeft het een meerwaarde, voor de andere staat het de authentieke outdoorbeleving in de weg. Bovenstaande is een persoonlijke afweging. Om die reden is de enige échte afweging die wij gemaakt hebben tijdens de test, die van veiligheid. En op dat criterium scoort deze Shokz hoog. Doordat het gehoorkanaal vrij blijft, kan je je met deze headphone veilig doorheen het verkeer en nabij andere bikers begeven. Tel daarbij de uitstekende geluidskwaliteit en de lange batterijduur en dat klinkt als muziek in de oren. Voor de liefhebber uiteraard …

Meer info via https://nl.shokz.com/

Shokz OpenRun Pro

€ 189,95

29 g

 • Goede pasvorm
 • Lange batterijduur
 • Goede geluidskwaliteit
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Veilig in het verkeer
 • Diepe bassen hebben een kloppend effect
 • Niets te melden

Évaluation des testeurs

 • Best getest
 • Hartendief
 • Prijs-kwaliteit

Dit artikel is een bijdrage van Jan Van Herck

[summary

DoorLéo Kervran

Test Ride #21 | BC Original Loamer MK2, Crono CW1 & Shokz OpenRun Pro - Test Ride: Shokz OpenRun Pro-hoofdtelefoon