Test Ride #4:
Diadora / Specialized / Reverse

Techniek
3 February 2018 — Olivier Béart

Test Ride: Diadora X Vortex Racer II-schoenen 

Wanneer je aan Diadora denkt, heb je al snel de neiging om eerder aan voetbal of tennis te denken dan aan de wielersport. En dat is fout, want het Italiaanse merk maakt ook zeer goede wielerproducten, iets wat de Diadora X Vortex Racer II-schoenen ons tijdens een duurtest nog maar eens hebben bewezen.

De kwaliteit van de winterschoenen van Diadora konden we eerder al eens beoordelen (www.vojomag.nl/dossier-winterschoenen-7-paar-getest), vandaag is het de beurt aan een xc-model: de Diadora X Vortex Racer II. Met een adviesprijs van 149 euro is dit een model dat zich in het midden van het MTB-gamma van Diadora situeert, een gamma dat begint met de X Phantom (79 euro) en eindigt met de X Vortex Pro (279 euro). De X Vortex Racer II is verkrijgbaar in vier kleuren: zwart, zwart/fluogeel, zwart/fluorood en in de geel/blauwe uitvoering van ons testexemplaar.

Voor 149 euro kunnen we niet verlangen dat de zool uit carbon zou zijn, maar desondanks is de schoen niet te zwaar. Per schoen moet je rekenen op 325 gram. Op een schaal tot tien krijgt de schoen een zes wat betreft de stijfheid (waarbij de hoogste punten uiteraard voorbestemd zijn voor de topmodellen), wat meer dan genoeg is voor wedstrijdgebruik. Tijdens het trappen op de pedalen bleek de zool stijf genoeg en werd de kracht goed overgebracht op de pedalen. De schoen is voorzien van voldoende noppen die nooit hinderen bij het in- of uitklikken. Modder blijft niet hardnekkig tussen de noppen zitten, wat ook een pluspunt is. Als je moet stappen met de schoen, voelt hij zeer aangenaam aan. Enkel de hiel had in dat geval wat vaster rond onze voet mogen sluiten.

De bovenkant van de Diadora X Vortex Racer II-schoenen wordt uit een bijzonder materiaal gemaakt dat door Diadora Suprell wordt genoemd. Het voelt wat ruw aan, maar de matte kleur geeft de schoen wel een mooie look. Wat ons tijdens de test echter het meeste opviel, was de duurzaamheid van het materiaal. Zoals je op onze foto’s kan zien, die gemaakt zijn na afloop van onze duurtest die een gans seizoen in beslag heeft genomen, valt de slijtage nog goed mee. De afwerking is dan ook één van de grootste kwaliteiten van de Diadora X Vortex Racer II-schoenen.

Vastmaken doe je de schoenen met een Boa-sluitsysteem (het authentieke, geen copy) en een velcro op de voorkant van de schoen. De schoen is makkelijk aan en uit te trekken en hij voelt zeer comfortabel aan. Door de Boa-sluiting past de schoen perfect rond de bovenkant van de voet, maar aan de voorkant zit de schoen wat ruim. Het aanspannen van de velcro brengt hier geen soelaas. We raden de Diadora X Vortex Racer II dan ook eerder aan aan iemand met een brede voet of aan zij die hun schoen liever niet al te vast aanspannen. Op een dag kregen we onze Boa-sluiting niet meer los, maar na een mailtje naar Boa zat er enkele dagen later een nieuw exemplaar in onze brievenbus. Het vervangen van de sluiting duurde maar enkele seconden.

Verdict

De Diadora X Vortex Racer II-schoenen zijn zeer goed en stevig afgewerkt. De schoenen maken de reputatie van het merk dan ook waar. Het accent van de schoenen ligt meer op comfort dan op prestaties, in tegenstelling tot wat je zou kunnen denken van hun xc-look. Ze zijn dan ook perfect geschikt om tochten, raids of marathons mee te rijden of als trainingsschoen voor wedstrijdrenners die geen zin hebben om hun dure wedstrijdschoenen te snel te verslijten. Een mooie ontdekking dus die we met veel plezier verder zullen dragen.

Meer info op www.carbonbike.be