Test Ride #5: Kask, Ravemen & GripGrab

Techniek
26 February 2018 — Olivier Béart

Test Ride | Kask Rex-helm

Het Italiaanse Kask is gespecialiseerd in hoofdbeschermingen; naast fietshelmen produceert Kask ook wintersport- en paardrijhelmen. Wij pikten de Kask Rex uit de catalogus en onderwierpen hem aan een langdurige test.

Volgens de catalogus weegt de Kask Rex 310 gram maar ons testmodel (Medium) kwam op onze weegschaal uit op een gewicht van 335 gram. Hij is voorzien van 20 grote ventilatieopeningen en heeft een vrij rond profiel. De grote klep is verstelbaar en wordt op zijn plaats gehouden door aluminium bouten. Op de helm kan een actioncam gemonteerd worden en aan de achterzijde is hij voorzien van een brilhouder voor een downhillbril.

De Kask Rex is bedoeld voor all-mountain en enduro en is verkrijgbaar in twee maten (52 tot 62 centimeter hoofdomtrek). Zijn adviesprijs bedraagt 185 euro. Wat meteen opvalt is dat de helm een breed instelbereik heeft in de hoogte en voorzien is van pads die voor een extra comfortabel gevoel zorgen. Hierdoor blijft de helm perfect op het hoofd zitten.

Gedurende zes maanden gebruikten we de Kask Rex als onze dagdagelijkse helm. Door de vele ventilatieopeningen verkrijg je een optimale luchtstroom waardoor het hoofd koel blijft. Wij vonden het vooral zeer aangenaam dat hij zowel de achterkant als de zijkanten van onze schedel beschermt, waardoor hij een zeer veilig gevoel geeft. De kussentjes in de helm zijn niet van de dikste, maar ze doen wel wat ze moeten doen. De riempjes ter hoogte van de oren zijn niet verstelbaar maar dat stoort niet. De lederen riem onder de kin daarentegen is vrij stijf en moeilijk te verstellen. Hij voelt ook niet comfortabeler aan dan een traditioneel riempje.

De constructie van de Kask Rex is vrij klassiek met een EPS-schuim waar een plastic schaal omheen zit. In tegenstelling tot vele andere modellen uit deze klasse is de Rex niet uitgerust met het Mips-systeem. We hebben nooit een actioncam gemonteerd op de helm, dus daar kunnen we ons niet over uitspreken. Tijdens onze test konden we de Kask Rex niet echt op een fout betrappen, behalve dan dat sommige kleine kussentjes loskwamen en dat we deze vervolgens zijn kwijtgespeeld. Dit veranderde gelukkig niets aan het comfortabele gevoel.

Verdict

De Kask Rex is niet de goedkoopste en ook niet de meest technologische helm op de markt. De constructie is goed, hij is mooi afgewerkt en hij voelt zeer comfortabel aan. Wij waren er in ieder geval meer dan tevreden over en zullen hem in de toekomst dan ook nog met veel plezier dragen, ook al zijn enkele details nog voor verbetering vatbaar. 

Meer info op www.kask.com en op www.carbonbike.be/nl/catalog/mtb dat Kask verdeelt in de Benelux.