Test Ride #5: Kask, Ravemen & GripGrab

Techniek
26 February 2018 — Olivier Béart

Test Ride | Ravemen PR900-lamp

Met Ravemen trekken we naar China, het land waar het merk vandaan komt, maar denk nu niet meteen dat we hier te maken hebben met een kwalitatief minderwaardig product. De lampen van Ravemen worden vooral via internet verkocht en het merk biedt een interessante verhouding prijs-vermogen. Wij brachten afgelopen winter licht in de duisternis met de Ravemen PR900 en dit is ons verdict:

De naam zegt het al, onze Ravemen PR900 levert een lichtstroom van 900 lumen. Hij wordt verkocht in een kit (74,95 euro), inclusief een stuurklem en een afstandsbediening. Optioneel kan je ook nog een bevestiging voor op de helm aanschaffen (kostprijs 6 tot 10 euro). Ook de reserveonderdelen mag je gerust goedkoop noemen, zo kost een nieuwe afstandsbediening slechts 4 euro.

De look is misschien maar gewoontjes, maar voor deze prijs moet je natuurlijk niets revolutionairs verwachten. Er bestaat ook een versie van 600 lumen (59,95 euro) en een van 1200 lumen (89,95 euro).

De Ravemen PR900 ontgoochelt niet en de lichtstroom is ruim voldoende om tijdens het mountainbiken de paden te verlichten. Ook de autonomie van de batterij scoort zeer goed. Boven op de lamp wordt aangegeven hoeveel tijd er nog rest met de batterij en tijdens onze test viel het ons op hoe accuraat dit wel niet werkt, wat leuk is natuurlijk omdat je er ten volle op kan vertrouwen.

De Raveman PR900 bestaat uit twee lichtbronnen die je in drie standen kan instellen. Je kan opteren om maar één van de lichtbronnen te gebruiken (brede lichtbundel) of de twee tegelijk (verre lichtbundel, zoals de grootlichten op onze wagens). Op volle vermogen verlicht de Ravemen de paden ruimschoots en kan je zonder problemen gas geven op de singletracks. De autonomie bedraagt in dat geval twee en een half uur, wat moet volstaan voor de meeste avondtrainingen. In de meest economische stand (voor op de weg of als standlicht) brandt de lamp zelfs tien uur. In de tussenstand knippert de lamp lichtjes, maar dit is niet storend wanneer je de lamp steeds onder je neus hebt.

De stuurklem is gemaakt uit eenvoudig plastic, maar ze is wel stevig en makkelijk te monteren. Het enige nadeel is dat de lamp een beetje trilt tijdens het rijden. Dit is niet echt zichtbaar, maar je voelt het wel en het geeft de indruk dat er speling zit op het balhoofd, wat niet zo is. Maar het is miniem. Het geheel is robuust en waterdicht, ook als we de hogedrukspuit bovenhalen. Opgelet echter wanneer je de afstandsbediening (niet echt onmisbaar volgens ons) gebruikt. Deze is via een kabel verbonden aan de lamp waardoor je verplicht bent om het kapje van de micro USB-poort open te laten tijdens het rijden. Als kers op de taart kan je de Ravemen PR900 ook gebruiken om je smartphone op te laden.

Verdict:

De Ravemen PR900 ziet er vrij gewoon uit maar de constructie is kwalitatief. Hij is niet duur, werkt perfect en de lichtstroom en autonomie zijn goed aangepast aan de MTB-sport. Gezien het feit dat de Ravemen PR900 makkelijk te vinden is op internet, is dit een goede en slimme keuze voor wie op zoek is naar geen al te dure lamp.

Meer info op www.ravemen.com